Hogyan szerezzük vissza nemi életünket, baba után?

Hogyan szerezzük vissza nemi életünket, baba után?

A gyermekáldásnak létezik egy nem túl fényes oldala is, kilenc hosszú, és megpróbáltató hónap után túláradó szeretettel tekintünk frissen érkezett családtagunkra, ezért még inkább meghökkentő, hogy a kis csöppség, mekkora pusztításra képes a hálószobánkat illetően. Ha szülés után, ön kevésbé érzi bujának magát, ne aggódjon, nincs egyedül.

Dr. Sheryl Ross, Los-Angeles-i szülésznő szerint, teljesen normális dolog, ha egy gyermek születését követően 9 hónapig, mind a nők, mind a férfiak nemi vágya, mélypontra kerül. Azonban aggodalomra semmi ok, a fürdetéssel és a pelenkázással miatt, még nem kell elbúcsúznunk a nemi életünktől. Következzen egy-két fortély és jó tanács, melyek segítségével leporolhatjuk elhanyagolt szexuális életünket.

Jó tanács: Változtassunk az elvárásainkon

A bulvárlapok szerint heteken belül, fennakadások nélkül nyerhetjük vissza mind a csípővonalunkat, mind a nemi életünket. Azonban a szakértők más véleménnyel vannak erről, mivel a szülési hormonok, melyek ilyenkor még nagyon magas szinten vannak jelen a testben, kialakításukból adódóan, éppen, hogy csökkentik a nemi vágyat. Dr. Ross szerint, a szülést követő hat hét a legnehezebb hormonális és fizikális szempontból, a hölgyeknek és az uraknak egyaránt. „ Ha ön újdonsült anyuka, természetes, hogy a hormonszintje a tetőt verdesi, az alacsony ösztrogén szintje a klimaxos nőkhöz hasonló, és a hüvelye semmilyen természetes síkosítás hiányában kifejezetten érzékeny, fájdalmassá téve a szexet. Ez jelenti kiindulási pontot.” Tette hozzá Dr. Ross.

Ehhez képest, több kutatás szerint is bebizonyosodott, hogy a férfiak, amint apákká válnak, tesztoszteron szintjük csökken, a gyermekükkel való interakció pedig csak még inkább elősegíti ezt a folyamatot.Az első lépés tehát, hogy ne siessük el a dolgokat. Dr. Ross szerint a legtöbb nő a közösülést fájdalmasan éli meg az első 3 hónapban. ” Amint átléptük ezt a határidőt, az élet minden aspektusában könnyebbé válik. A női pácienseimnek mindig azt tanácsolom, hogy 9 hónapig tart a terhesség, engedjünk a testünknek is újabb kilenc hónapot, hogy minden vissza térhessen a régi kerékvágásba.”

Egy még jobb tanács: Menjünk el két-órás „vakációkra”

„A legjobb tanács, amit az embereknek adni szoktam libidójuk helyreállítására, hogy szerezzenek egy segítő kezet a baba mellé” állítja Dr. Daniel Roshan, New York-i szülészorvos. „Felfogadhatunk egy ápolót, megkérhetjük édesanyánkat, unokatestvéreinket, barátainkat, vagy akár a szomszédunkat. Nem ismerek külön varázsszert a baba utáni libidó helyreállítására, mivel leginkább a kimerültség okozza az ilyen nemű gondokat.” Tette hozzá Dr. Roshan. Ráadásul a kevesebb szabadidő és a megnövekedett házimunka, a szexet sajnos teljesen a háttérbe szorítja.

Dr. Sabitha Pillai, a Widener Egyetem Humán Szexualitást Tanulmányozó Központ adjunktusa szerint egy két órás kiruccanás is csodákra képes. „Éppen elegendő idő, hogy a baba kibírja anyatej és a megfelelő tápanyagok nélkül, de az a két óra aranyat érhet a szülőknek, mind mentálisan, mind pedig lélektanilag.” 

A legjobb tanács: Érintsük meg egymást

Létezik egy érzelmi kelepce is, melybe a legtöbb szülő belesétál: „A legtöbben felhagyunk az érzelmi energiánk kinyilvánításával, ha gyermekeink felé nem is, de egymás felé mindenképpen.” Állítja Dr. Kat Van Kirk, Los Angeles-i szexológus. Az egész helyzet az oxitocin hatása miatt alakul ki, amely egy olyan hormon, mely ölelést, szeretkezést és szoptatást követően szabadul fel. „A szülést követően az anyának azonnal megszűnik az oxitocin ellátása, melyet eddig a magzata termelt számára. „Folyamatosan szem tanúja vagyok, ahogy ennek függvényében a párok eltávolodnak egymástól, mentálisan és fizikailag egyaránt.” Állítja Dr. Van Kirk. Ahhoz, hogy vissza térjünk a megfelelő kerékvágásba, beszélgessünk többet egymással, érintsük meg egymást minél többször, így megemeljük az oxitocin szintünket. „Már a szülést követő első hat hétben – amikor a közösülés még elítélendő- szakítsanak időt egy kiadós masszázsra vagy nyomogassák meg egymás lábfejét.” Ajánlja Dr. Van Kirk.

Ne tartson az opportunizmustól a szexszel kapcsolatban, akkor sem ha, egy szex-randevú megszervezésével jár, vagy ha a baba alvási időszakát használja ki. „Még ha egy gyors menetről van szó, művelése akkor is fontos, és minden szempontból megéri, hiszen a szex, több szexet szül.” Javasolja Dr. Van Kirk. 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár