Hogyan vészeljük át a hőségriadót?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tippjei

2011.08.24. - Írta: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Hogyan vészeljük át a hőségriadót?

Hogyan vészeljük át a hőséget? Mit és mennyit igyunk, mit
együnk, hogy könnyítsünk a szervezetünket ért terheken? Ebben
segítenek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tippjei.

Hogyan vészeljük át a hőségriadót?
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tippjei

1) Igyunk legalább 4-5 pohárral többet! Hőségriadó idején a napi ajánlott 1,5-2 liter folyadéknál jóval többre van szükségünk. Különösen igaz ez azokra, akik nem egy hűvös szobában, hanem a szabadban dolgoznak. Extrém helyzetek - mint például a tűző napon végzett, egész napos megerőltető fizikai munka - esetén akár 8 liter folyadékveszteséggel is számolhatunk!

2) Ne tévesszük szem elől a vizes palackot, kortyolgassunk folyamatosan! Nagy hőségben a víz a szomjazó szervezet legjobb barátja. Irodában vagy otthon tartsuk az asztalon, hogy mindig kéznél legyen; ha pedig kimegyünk a napra, az legyen az első dolgunk, hogy magunkkal visszük!

3) A változatosság ilyen melegben is gyönyörködtet! Tény, hogy a víz a folyadékbevitel legjobb forrása, de ösztönző, ha minél változatosabb italokkal biztosítjuk a szervezet számára szükséges folyadékmennyiséget. Készíthetünk házi limonádét, amibe idényjellegű gyümölcsöket szeletelünk, de egy turmixgép segítségével valódi 100%-os gyümölcsturmixokat is egyszerűen készíthetünk.

4) Teát akár hidegen! Tévedés, hogy a tea kizárólag téli ital! Nyáron is ihatjuk, akár melegen, akár hidegen. A teában található antioxidáns hatású polifenolok immunrendszerünket is erősítik.

5) Jöhetnek a tejtermékek is! A tejes italok, az ivójoghurtok, a kefirek nem csupán kalciumtartalmukkal gazdagítják szervezetünket, de víztartalmuk is jelentős, így tökéletes folyadékalternatívának számítanak gyermekek és felnőttek számára egyaránt!

6) Gyümölcs minden mennyiségben! Folyadékot nem csak italok, de ételek formájában is fogyaszthatunk. A gyümölcsök túlnyomó többsége nagy víztartalommal bír (például a dinnye 90%-a vízből áll), így kisétkezésekre a legjobb választás egy gyümölcs vagy egy gyümölcssaláta.

7) Válasszunk könnyű, zsírszegény ételeket! A hőség nagy munkát ró szervezetünkre, így legalább emésztőrendszerünk tehermentesítésével segítsünk neki! Készítsünk magunknak könnyű salátát, így a zöldségek víztartalma révén, folyadékbevitelünket is növeljük. Salátánkat gazdagíthatjuk zsírszegényen elkészített húsokkal, mint például párolt csirkemellel, illetve ómega-3 zsírsavakban gazdag olajokkal, mint a repce-, szója-, lenmag-, vagy dióolajjal is. A saláták repertoárja végtelen, de lehetőleg kerüljük a zsírban bővelkedő változatokat, mint pl. a majonézes salátákat!

8) A meleg ételek, italok segíthetnek a forróság elviselésében. Egy meleg leves fogyasztása „önhűtő” reakciót vált ki szervezetünkből, ami által kellemesebb „klímát” teremthetünk magunknak

9) Túlsúly esetén víz és könnyű ételek kerüljenek az asztalra! Ezen felül a túlsúlyosak különösen óvakodjanak a túlzott fizikai megterheléstől és a tartós, napon történő tartózkodástól, ugyanis a túlsúly tovább nehezíti a szervezet meleghez történő alkalmazkodását.

10) Sportolás esetén igyunk többet, mert ilyenkor még nagyobb a folyadékveszteség. Sportolóknak kifejezetten ajánlott az izotóniás italok fogyasztása. Folyadékot nem csak edzés előtt és után, de edzés közben is rendszeres időközönként kell inni!

11) Az időskorúak, valamint a várandósság és a szoptatás időszakában lévő hölgyek különösen figyeljenek a folyadék pótlására, mivel nekik az átlagosnál egyébként is több folyadékra van szükségük! Bizonyos speciális állapotok, mint egyes vese- és szív-érrendszeri betegségek idején szintén fokozottan kell ügyelni a hőség révén elvesztett folyadék pótlására.


További információ:

Antal Emese – elnök (MDOSZ)
Tel: 06 30 212 1140
e-mail: emese.antal@mdosz.hu


Marsiczki Tímea – Avantgarde Kft.
Tel.: 06 1 476 3526
e-mail: timea.marsiczki@avantgarde.hu

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
.A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 1991-ben alakult meg. 1998 óta kiemelkedően közhasznú szervezetként működik. 1994 óta tagja az Európai Dietetikusok Szövetségének, az EFAD-nak (European Federation of the Associations of Dietitians). Az MDOSZ tagjai főiskolát végzett táplálkozási szakemberek (dietetikusok), akik ma már nem csak az egészségügy különböző területein dolgoznak, hanem jelentős létszámban az élelmiszeripari vállalatok munkáját is segítik. Az MDOSZ olyan programok kidolgozásában és megszervezésében vesz részt, amelyeknek célja a fogyasztók tájékoztatása, illetve az egészséges életmódnak megfelelő táplálkozási gyakorlat és szokások kialakítása pozitív befolyásolás útján.

Mi az MDOSZ célja?
• A lakosság egészségi állapotának megőrzése és javítása.
• Az egészséges táplálkozási szokások kialakítása és népszerűsítése a lakosság körében.
• A táplálkozással összefüggő betegségek dietoterápiás vonatkozásainak széleskörű megismertetése, elfogadtatása és bevezetése.


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus



Bezár