Hol szorít a cipő?

2011.08.16.

Hol szorít a cipő?

Vajon ki viselt először cipőt? Évszámra visszamenő pontossággal eddig ezt még nem sikerült megállapítani, ám az bizonyos, hogy az 1935-ben, Dániában talált, egyetlen bőrdarabból kivágott lapp-bocskor a tudósok szerint legalább 3500 éves.

Már a jégkorszak embere is viselt lábbelit. Spanyolországi barlangrajzok tanúskodnak arról, hogy amikor vadászni indult, beburkolta a lábát, hogy óvja-védje. Az egyiptomi szandálok a láb körvonalát követő talpak, amelyeket bőrszíjakkal, szalmafonadékkal erősítettek a lábháthoz. Elől a nagy és a második lábujj között volt egy olyan szíj, amelyet hozzá lehetett kötni a másikhoz. A szandál formája már akkor is alkalmazkodott bizonyos divatízlésekhez.

Az egyszerű szandálokból lassanként kifejlődött a zárt szandál. A Római Köztársaság zsoldosai már vasszegekkel díszítették szandáljuk talpát. Keleten a bizánci időkben a papucsot kedvelték, amelyet bőrből készítettek, és tarka anyagokkal díszítették.

A későbbiekben a lábbeli a mindenkori divat szerint változott. A cipő története napjainkig igen hosszú és viszontagságos volt, tele esztelenségekkel. Ha régi képeket, festményeket nézegetünk, csak ámulunk: vajon hogyan tudtak egyáltalán járni azokban a lábgyötrő alkalmatosságokban? És ma? Bizony a legújabb divatot elnézve ma is álmélkodhatunk...

A szűk és hegyes cipők lelketlenül elnyomorítják a lábat. A láb bekényszerítése nem megfelelő cipőbe ártalmas a vérkeringésre, az izomzatra. A tyúkszem mindig olyan helyen alakul ki, ahol a bőr tartósan valamilyen ingernek van kitéve. Legtöbbször a szűk cipő a bajok forrása. Még a legerősebb idegzetű ember is feljajdul fájdalmában, ha valaki véletlenül benőtt körmére lép. A gyakran igen makacs bántalomnak legtöbb esetben megint csak a túlontúl szűk cipő az oka...

A legfontosabb, hogy célszerű legyen a cipő, hiszen a láb járás és állás közben egész nap igénybe van véve. A középmagas sarok szép, praktikus és egészséges. A tűsarok? Kizárólag alkalomra. A teljesen lapos talp sem jó választás. Kizárólag anatómiai tájékozatlanság, a láb boltozatos szerkezetének figyelmen kívül hagyása lehet az oka annak, hogy a bokasüllyedésben szenvedő, vagy a lúdtalpas, teljesen lapos cipőt visel, s ettől várja fájdalmai enyhülését.

Cipővásárláskor sok szempontot tanácsos mérlegelnünk, és mihelyt első lábfájásaink jelentkeznek, fel kell keresnünk az ortopéd szakorvost. Ha ezt nem tesszük meg, akkor napról napra egyre jobban (és fájdalmasabban) szorít majd a cipőnk!

Hozzászólások

| 2011-04-01 13:53

A helyes táplálkozás és az alapos rágás nagyon fontos. Fogyassz minél több gyümölcsöt, zöldséget és tejterméket!

| 2011-04-07 16:44

Bár nem olyan, mintha gyümölcsöt ennél, de szedhetsz akár kálcium tablettát, vagy kálcium pezsgőtablettát is!
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár