Influenza? Meghűlés?

Influenza? Meghűlés?

Influenzát az ortomixovírusok családjába tartozó influenza A, influenza B illetve influenza C vírusok okoznak. Az influenzás megbetegedésre a hirtelen jelentkező jellegzetes tünetek hívhatják fel figyelmünket.

A kórokozóval való találkozás után akár egy nappal, szinte egyik óráról a másikra léphet fel szédülés, fejfájás, levertség, végtag-és izomfájdalom, étvágytalanság, igen magas láz, majd torokfájás, köhögés is jelentkezhet. Szövődményként előfordulhat alsó- és felső légúti gyulladás, tüdőgyulladás, szívizomgyulladás is.
Az influenza elleni védekezés leghatékonyabb formája a védőoltás, amelynek alkalmazása kifejezetten javallott idős embereknél, kisgyermekeknél, terhes anyáknál, illetve bizonyos betegséggel élő, legyengült immunrendszerű embereknél is. A védőoltás elölt vírust tartalmaz, így nem okozhat influenzás megbetegedést. Ha bizonyos kivételes esetekben az oltás nem is ad száz százalékos védettséget, még ekkor is nagyban csökkenti a kialakuló fertőzés súlyosságát.
Az oszeltamivir és zanamivir hatóanyagú antivirális gyógyszerek a már megszerzett influenzás fertőzés elleni küzdelemben játszanak nagy szerepet. A WHO szerint mindkét hatóanyag hatékony többek közt a H1N1 influenza kezelésében, és ezek szerencsére szükség esetén hazánkban is azonnal bevethetők. Az influenza azonban jó esetben nem igényel gyógyszeres kezelést, antivirális szer alkalmazására ezért általában ritkábban, súlyosabb esetben, vagy fokozott szövődménykockázat esetén kerül sor.
Az influenza gyógyításában elsődleges az ágynyugalom, a lázcsillapítás és a fokozott vitaminbevitel, illetve a láz miatt megnövekedett folyadékszükséglet kielégítése. Ajánlott a könnyű diéta és a fokozott folyadékbevitel, illetve a tünetek enyhítésére hasznosak lehetnek egyes gyógyszerkészítmények. A betegség leküzdésében segíthet a méz és a fokhagyma, illetve jó néhány gyógynövény-készítmény is.
A nátha avagy meghűlés tüneteiért több száz különféle vírus, illetve ritkábban valamilyen baktérium tehető felelőssé. A betegség általában nem okoz elesettséget, míg az influenza igen: a meghűlést főképp a légúti panaszok jellemzik. A meghűlés enyhe lefolyású betegség, amely általában torokfájással kezdődik, ezután vagy ezzel párhuzamosan jelentkezik az orrfolyás, az orrdugulás, köhögés. A láz a meghűlésnél nem jellemző. A meghűlés szerencsére nem igényel különösebb kezelést, a kellemetlen tünetek pedig orrcseppekkel, meghűlés elleni porokkal, gyulladáscsökkentőkkel jól csillapíthatók. Itt is ajánlott az immunrendszer serkentése vitamin és ásványianyag-készítményekkel, gyógynövénykészítményekkel.
A meghűlés szövődményei között a leggyakoribb a melléküreg-gyulladás, a hörgőgyulladás, gyerekeknél a középfülgyulladás fordul elő gyakrabban, amelyekért bakteriális felülfertőződés tehető felelőssé, így a gyógyításban itt már nagy szerepet játszanak az antibiotikumok is.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár