Juice vagy Smoothie, de melyik az egészségesebb?

Juice vagy Smoothie, de melyik az egészségesebb?
Az egészségesebb étrendet betartó emberek, általában a legtöbb táplálkozási témában egyetértenek, azonban a közvélemény megoszlik, hogy vajon egy smoothie, vagy egy frissen facsart gyümölcslé az egészségesebb? 

 

 Cynthia Sass, a Health magazin elismert táplálkozási szakértője szerint, mindkét italnak megvan a maga pozitív, illetve negatív oldala, igazából minden a személyes preferencián múlik. Ahhoz, hogy könnyebben letehessük a voksunkat valamelyik ital mellett, vegyük végig, hogy milyen dolgok szólnak, a két féle ital mellett, vagy ellen. 

A smoothie előnyei
A smoothie általában teljes értékű élelmiszerek keveréke, ami azt jelenti, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből kinyert tápanyagot, azonnal hasznosítani tudjuk. A smoothie, még egy nagy előnye, a még több tápanyaggal rendelkező összetevők hozzáadásának lehetősége. Például ha növelni akarjuk a fehérje tartalmának mennyiségét, rakjunk egy evőkanál görög joghurtot a smoothienkba. Egészséges zsiradékot tartalmazó hozzávalókat is hozzáadhatunk, avokádó formájában, vagy esetleg chia magot, illetve diókrémet is. Továbbá, olyan szuperételeknek is vélt hozzávalókat is hozzáadhatunk, mint például a reszelt gyömbér, a matcha granulátum, kakaó por, friss menta, illetve fahéj, melyek hozzáadása még jobban szélesíti a tápanyag tartalom spektrumát. A smoothie tápanyagtartalmának egyensúlya miatt, nagyszerű kiváltója lehet egyes étkezésnek, vagy akár edzést követő regeneráló és tápláló italként is szolgálhat.

A smoothie hátrányai
Ha csak és kizárólag termelői hozzávalókból készítjük a smoothie-t, könnyedén sokkal többet fogyasztunk a gyümölcsökből és zöldségekből, mint amennyit egyszeri alkalommal enni szoktunk. Sokan ezt jó egy dolognak is gondolhatnák, azonban valójában az történik, hogy sokkal több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elégetünk, így akadályozhatjuk a súlycsökkentést, és elősegíthetjük a súlynövekedést. Ugyanez a veszély fenyegeti azokat, akik a smoothie-t, az ételük mellé fogyasztják, egyedülálló étkezés helyett, mivel tudtukon kívül, egyszerre kétszer étkeznek, a smoothie-t italnak számítva. Sass egyik ügyfele, panaszkodott, hogy nem sikerült semennyi súlyt leadnia, ennek a fő oka a 400 kalóriát tartalmazó smoothie volt, melyet minden reggel, a kiadós rántotta és zabkása mellé fogyasztott.

A juice előnyei
Sokan preferálják a zöldségféléket, amelyekből nagymennyiségeket képesek, problémamentesen az étrendjükbe beilleszteni. Azonban vannak olyanok is, akik akár napokig nem fogyasztanak semmilyen zöldet, illetve kevés időt szentelnek egy-egy étkezésre. Az ilyen embereknek nyújthat tökéletes megoldást, egy gyümölcslé elfogyasztása, mely nagyszerűen áthidalja az éhező napszakokat. Példának okáért, egy általában zöldeket napi szinten nem fogyasztó ember is szívesen megiszik naponta egy zöldekből, vagy gyümölcsökből készített, tápláló és finom gyümölcslevet, aminek az ízét tovább fokozhatjuk, egy alma vagy egy kis gyömbér hozzáadásával. Sass, a sűrű beosztással rendelkező olimpikon ügyfeleinek is, előszeretettel ajánlja a tápanyagok napi bevitelét, folyékony formában, mivel hatékonyabb és időtakarékosabb formája a táplálkozásnak. Mivel a gyümölcslevek koncentrált formái a bennük levő alapanyagoknak, egy kevés mennyiség is egyenlő mértékben tartalmazza több adag gyümölcs, illetve zöldség tápanyagtartalmát, mely így megkönnyíti a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok napi bevitelét. 

A juice hátrányai
Egy rendes gyümölcslé általában a tápanyagot hatékonyan nyeri ki az alapanyagokból, azonban a rostokat elhagyja. A gyümölcslé ezáltal kevésbé lesz annyira laktató hatású, mint egy egész gyümölcs, vagy egy smoothie. A rostok elhagyásával, sok fontos tápanyag bevitelétől eshetünk el, illetve az emésztést elősegítő, fontos anyagokhoz sem jutunk hozzá. Ráadásul, amikor a gyümölcslevet, magas gyümölcscukor tartalmú alapanyagokból állítjuk elő, (mint például a sárgarépa, vagy a cékla) egy hirtelen löketet adhat a vércukorszintnek, különösen, ha éppen abban az időszakban nem fogyasztottunk semmit. Ha pedig, a gyümölcslé több gyümölcsöt tartalmaz, mint zöldséget, sokkal több szénhidrátot tartalmazhat, mint amennyire számítunk, akár 40 grammot, fél literenként. A lényeg magyarán a következő, ha a gyümölcslevet az amúgy elmulasztott étkezések helyett isszuk, fogyasztásuk mindenképpen ajánlott, azonban legyünk figyelmesek, hogy a juice készítésekor mit rakunk az italunkba, illetve, hogy mennyit fogyasztunk belőle. Ha pedig étrendünk zöldségben és gyümölcsökben is gazdag, akkor valószínűleg a számunkra elegendő mennyiséget, így is elfogyasztjuk, szilárd formájában.
Hozzászólások

Cryptovaper | 2019-03-30 18:46

Good Afternoon I am writing to you to introduce my freelance vape seo services. I specialise in creating quality vape-related links to rank vape-related sites on search engines such as Google. I work with 50 of the leading vape shops, e-juice brands and wholesalers and now I have decided to take the same package that we provide to clients via an agency and offer it ten times cheaper on Fiverr. Please take a look at the package and if it is of interest, please feel free to order it from https://www.fiverr.com/cryptovaper Thank you for your time. Kind regards Sergey

Selene Hardey | 2019-04-25 04:26

WHAT IS A VAPE PBN BACKLINK, AND HOW CAN IT HELP YOU MARKET YOUR E-CIGARETTE BUSINESS ONLINE? Backlinks are similar to citations found in non-fiction books. They are references to your website, made by other websites that drive traffic to your online content. The more substantive and qualitative backlinks a website has the better search results your site will receive. However, finding reputable backlinks from e-cigarette sites can be very difficult. Without qualitative references by well-respected websites your online business will suffer. Our E-Cigarette Backlink Package contains substantive, reputable backlinks that can help you improve your websites search-ability. MUST WATCH: COMPLETE GUIDE TO VAPE SEO, VAPE MARKETING & VAPE BACKLINKS https://wowitloveithaveit.com/products/extra-powerful-vape-backlinks-for-shops-seo
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár