Kérdések és válaszok a fogamzásgátló tablettáról: előnyök, kockázatok és lehetőségek

Kérdések és válaszok a fogamzásgátló tablettáról: előnyök, kockázatok és lehetőségek

Ha Ön fogamzásgátló tablettát használ - azaz orális fogamzásgátlót -, akkor valószínűleg elégedett annak kényelmével és megbízhatóságával. Mégis lehet, hogy sok kérdés felvetődik Önben a tabletták egészségre gyakorolt hatásairól.  Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló kérdésekre adunk választ.

Lehet-e a fogamzásgátló tablettákkal késleltetni vagy akár megszüntetni a menzeszt?
Igen, a fogamzásgátló tabletták segítségével késleltetheti a havi vérzést.  Az első elérhető tabletták esetében a 21 napos aktív hormonális tabletták mellé 7 db placebo tablettát is csomagoltak és a menzesz alatt a nők a placebo tablettákat szedték. Ma a nők sokkal több lehetőség közül választhatnak: 24 aktív tabletta és 4 placebo tabletta szedésével ki lehet tolni a ciklust. Ha hosszabban szeretné eltolni a ciklust, akkor akár 3 hónapon keresztül is szedhetőek az aktív hormon tabletták, majd egy héten keresztül kell szedni a placebot, vagy alacsony ösztrogéntartalmú tablettát. Ha még hosszabban akarja a ciklust eltolni, akkor akár 1 éven keresztül is szedhetőek az aktív hormontabletták elnyomva így a havi vérzést.
A hosszabb vagy folyamatos ciklusnak több előnye is lehet, különösen komolyabb hormoningadozások esetén, amelyek felelősek pl. a menzesz ideje alatti görcsös fejfájásért, egyéb kellemetlenségekért. Illetve fontos események vagy utazás esetén is szükséges lehet ezzel a lehetőséggel élni. Az ilyen típusú „kezelés” esetén előfordulhat az első néhány hónapban pecsételő vérzés. Ez többnyire elmúlik, de az is előfordulhat, hogy ezzel végig számolnia kell a tabletta szedése mellett is.

Szükséges speciális tabletta a menzesz szüneteltetésére vagy a hagyományos hormonális fogamzásgátlóval is megoldható?  
Vannak kimondottan arra fejlesztett fogamzásgátló tabletták, amelyek megakadályozzák három hónapos időtartamra, vagy akár egy évre a vérzést, de ezt hagyományos tablettával is el lehet érni. Ez utóbbit úgy kell szedni, hogy kihagyva a placebo tablettát rögtön egy új csomagot kell kezdeni szedni. Folyamatos használatra inkább az egyfázisú (azonos hormontartalmú) tabletták ajánlatosak.
 
Ha babát szeretnék, hogyan hagyjam el a fogamzásgátló tabletta szedését?
Miután abbahagyja a fogamzásgátló tabletta szedését, előfordulhat, hogy csak egy- két hetes késéssel indul be újra a peteérés. Sőt! Az utolsó pirulától számítva ennél hosszabb idő, akár 4-6 hét is eltelhet, amíg visszaáll a ciklusa.

Van előnye annak, ha várunk néhány hónapot a leállás után?
Régebben voltak az orvosoknak olyan aggályai, hogy ha nem hagynak egy kis időt a tabletta elhagyásától számítva és megtörténik a fogantatás, nagyobb lehet a vetélés kockázata is. Azonban ezek az aggályok nagyrészt megalapozatlannak bizonyultak. A legtöbb nő egy-négy hetes menzesz késés után abbahagyja a fogamzásgátló tabletta szedését. Azonban, ha a menstruációs ciklusai nem voltak gyakoriak, mielőtt elkezdte szedni a tablettát, akkor valószínűleg a tabletta elhagyását követően is ilyen lesz. Egyes nők úgy gondolják, hogy a rendszeres ovulációs ciklus visszaállása nem tart tovább pár hónapnál. Érdemes lehet várnia néhány hónapot, míg a menstruációs ciklus visszatér a normális kerékvágásba és ez idő alatt egyéb, nem hormonális fogamzásgátló módszert alkalmazni.

Mi történik, ha abbahagyjuk a fogamzásgátló tablettát és a menstruáció nem indul újra?
Ha több hónapig sem áll vissza a normál ciklus, akkor valószínűleg post pill amenorrhoea-ról, azaz a vérzés kimaradásáról van szó. A fogamzásgátló tabletta szedését követően eltarthat egy ideig, hogy a test működése visszatérjen a normális hormontermelésbe. Ez jellemzően 3 hónapos időszakot jelent, de ez ettől el is térhet: lehet, hogy azonnal visszaáll, de az is előfordulhat, hogy több hónapra van szüksége a szervezetnek arra, hogy újra szabályozza a menstruációs ciklust. Ha három hónapig nincs menzesze a tabletta elhagyása után, azért érdemes lehet egy terhességi tesztet is csinálnia, valamint felkeresni az orvosát.

Lehet a terhességi teszt pontos, ha az ember fogamzásgátló tablettát szed?
Igen. A terhességi tesztek a vérben és vizeletben kimutatható, terhességgel összefüggő hormonok - humán chorion gonadotropin (HCG) – mérését végzik. A fogamzásgátló tabletták aktív összetevői nem befolyásolják a terhességi tesztben a HCG szint mérési eredményeit.

Mi történik, ha teherbe eséskor még szedtem a fogamzásgátló tablettát?
Ha szedte a fogamzásgátló tablettát, mert nem vette észre, hogy terhes, ne ijedjen meg. Ez ritkán, de előfordulhat, viszont, nagyon kevés arra a bizonyíték, hogy a fogamzásgátló tabletták születési rendellenességeket okoznak.

Lehet-e használni több fogamzásgátló tablettát egyszerre sürgősségi fogamzásgátlásra?
Lehetséges, hogy többféle szabványos ösztrogén-progeszteron fogamzásgátló tablettát egyszerre szedjen sürgősségi fogamzásgátlásra, de mindenképpen kérdezze meg kezelőorvosát, a megfelelő adagot és a tabletták szedésének időzítését az orvos állítsa be!

Ha már sok éve szedem rendszeresen a fogamzásgátló tablettákat, és úgy döntök, hogy abbahagyom, ezt bármikor megtehetem vagy fejezzem be a tablettacsomagot?
Egészségre gyakorolt hatás tekintetében nincs sok különbség közöttük. Ha nem a teljes csomag lejárta után hagyja abba a tabletta szedését, előfordulhat pecsételő vérzés néhány esetben, amely esetleg megváltoztathatja a menstruációs ciklus ritmusát. Összegezve: bármikor abbahagyhatja a tabletták szedését.

Lehetek-e terhes akkor, amikor aktuálisan a placebo tablettákat szedem, nem pedig az aktív hormontartalmúakat?
A nem aktív (placebo) tabletták szedési ideje alatt nem lesz nagyobb a teherbeesés kockázata. A fogamzásgátló tabletták 98-99 %-os hatékonysággal akadályozzák meg a terhességet. Annak sokkal nagyobb a kockázata a nem kívánt terhesség szempontjából, ha egy vagy akár több tablettát elfelejt beszedni a ciklus alatt. Biztos, ami biztos, használjanak egyéb fogamzásgátló módszert, például óvszert is ezekben az esetekben.

Okoznak súlygyarapodást a fogamzásgátló tabletták?
Sok nő úgy véli a fogamzásgátló tablettáktól hízik el, azonban ezen hormonkészítmények súlygyarapodásra való hatása igen csekély, de inkább semmi. A fogamzásgátló tablettákban lévő ösztrogén nem befolyásolja a zsírsejtek (zsírszövet) gyarapodását.  Az viszont előfordulhat, hogy több folyadékot tartanak meg a testben – különösen a mell, csípő és comb tájékon - és ezt érezhetik a hölgyek súlygyarapodásként.

Hogyan befolyásolják a fogamzásgátló tabletták a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát?
A tudományos kutatások szerint a hosszabb ideig szedett fogamzásgátló tabletták növelhetik bizonyos típusú daganatos betegség kialakulásának kockázatát (pl. méhnyakrák és a májrák), ugyanakkor más típusú betegségek (pl. petefészekrák és a méhnyálkahártya rák) kialakulásának kockázatát pedig csökkentik.  
A fogamzásgátló tabletta és a mellrák kialakulásának kockázata a kutatások fényében nem teljesen egyértelmű. Míg néhány tanulmány kimutatta a kapcsolatot a fogamzásgátló tabletta használata és a mellrák között, több és egyben újabb vizsgálatok már nem mutattak fokozott összefüggést az emlőrák és a fogamzásgátló tabletta szedése között. Ha aggódik a mellrák kialakulásának kockázatától, konzultáljon orvosával, hogy ennek fényében találják meg az Önnek leginkább megfelelő fogamzásgátló módszert.

A fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják a koleszterinszintet?
A fogamzásgátló tabletták is befolyásolhatják a koleszterinszintet. Hogy mekkora ez a hatás, az attól függ, hogy milyen típusú tablettát szed, és milyen koncentrációban tartalmaz ösztrogént vagy progeszteront. A fogamzásgátló tablettákban lévő több ösztrogén általában kedvező hatással van a vérzsír szintjére. De ezek a változások nem jelentősek, és nem érintik az általános egészségi állapotot sem.

A fogamzásgátló tabletták befolyásolják a vérnyomást?
A fogamzásgátló tabletták enyhén növelik a vérnyomást. Ha fogamzásgátló tablettát szed, a vérnyomását rendszeresen ellenőrizni kell. Ha már eleve magas a vérnyomása, beszéljen orvosával arról, hogy milyen más fogamzásgátló módszert kellene inkább alkalmazni.

Lehet 35 éves kor felett is biztonságosan szedni a fogamzásgátló tablettát?
Bár régebben azt tartották, hogy a 35 évnél idősebb nők hagyják abba a fogamzásgátló tabletták szedését, ez a kitétel nem vonatkozik az egészséges, nem dohányzó nőkre. Azonban a fogamzásgátló tabletták alkalmazása nem javasolt a 35 évnél idősebb, dohányzó nők számára, mert a szív-és érrendszeri betegség kockázatát a dohányzás, a füst és a hormonális tabletta együttes hatása negatívan befolyásolja.

Az antibiotikumok csökkentik a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát?
Egyes antibiotikumok csökkenthetik a fogamzásgátló tabletták hatását az ovuláció megelőzésében. Ha antibiotikumot ír fel orvosa, konzultáljon vele a szedett fogamzásgátló tablettával való hatásáról is.

Hozzászólások

aimoticolceb | 2017-09-03 10:23

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/

isuuqaiohutoy | 2017-09-03 10:36

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/

imofeajuvaqi | 2017-09-03 10:40

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/

opinneku | 2017-09-03 10:56

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/

upazaewifop | 2017-09-03 11:08

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár