Kisállat a gyereknek: melyik a legjobb választás?

Kisállat a gyereknek: melyik a legjobb választás?

Milyen háziállat való a gyerkőcnek? Nem egyszerű kérdés, azonban érdemes idejében elgondolkodni a lehetőségeken, mivel előbb-utóbb csemetédben is felébred a vágy, hogy saját kisállata legyen. A megfelelő választás érdekében figyelembe kell venned gyermeked életkori sajátosságait, mérlegelned kell az anyagi korlátokat és nem utolsó sorban az állattartással járó hatalmas felelősségre is gondolnod kell.

Kisemlősök: törpenyúl, tengerimalac, egér, aranyhörcsög

A kiskutya mellett a rágcsálók a legnépszerűbbek a gyerekek körében, hiszen ezek a kis szőrmókok nem csak aranyosak, hanem igazán mókás és vidám pillanatokat is okoznak kis gazdáiknak. Sokan a tartásukkal járó alacsony költségek miatt döntenek a kis szőrmókok mellett, hiszen csupán magkeverékre, friss zöldségekre és tiszta alomra van szükségük.

A törpenyúl és a tengerimalac igazán jó választás lehet, hiszen ezek az állatok általában szelídek, könnyen kezelhetőeké és méretüknél fogva simogatni is lehet őket. Félénk állatok, azonban egy kis kitartással könnyen kézhez lehet szoktatni őket. Ezek a kisállatok hamar tanulnak, és ha megfelelő óvatossággal bánik velük gyermeked, akkor igazán jól bírják akár az egész napos a nyüstölést is. A nagyobb méretű rágcsálók 5-7 évig élnek, így mérlegelned kell azt a lehetőset is, hogy gyermeked idő előtt megunja majd az állatot.

Az aranyhörcsög és a különféle egerek intelligens és társaságkedvelő kis élőlények. Mivel éjszakai állatok és a nap nagy részét átalusszák, ezért nem igazán alkalmazkodnak a gazdi napirendjéhez. Az álmos állat nem kifejezetten szereti, ha kézbe veszik és ezért előfordulhat, hogy akár meg is harapja gyermekedet. Ha megérti, hogy a hörcsögnek nyugalomra van szüksége és csupán a ketrecen kívülről figyeli őt, akkor is sok örömet és vidám pillanatokat lelhet életmódjában. Ezek a kis állatok általában 1,5-2 évig élnek.

Hüllők és halak: ékszerteknős, leopárdgekkó, kígyó, aranyhal

A gyerekek általában előnyben részesítik azokat az állatokat, amelyeket simogatni is lehet, azonban sokan mégis vonzódnak a hüllőkhöz - a dinókról nem is beszélve. Az ékszerteknős nem éppen az interaktív állatok csoportjába tartozik, azonban csemetéd gyönyörködhet benne és megfigyelése akár izgalmas pillanatokat is okozhat. A teknős tartása nem éppen olcsó mulatság, hiszen a terráriumnak és a hozzá tartozó eszközöknek igen magas ára van, illetve a tisztán tartása is hamar unalmassá válhat a gyermek számára. A kis teknősök hamar megnőnek és megfelelő körülmények között tartva igen hosszú ideig (akár 25-30 évig is) a család tagja marad.

A leopárdgekkó tartása igen széles körben elterjedt, hiszen az egyik legkönnyebben tartható hüllő. Nincs szüksége hatalmas terráriumra és elég jól kézhez szoktatható. Mindig óvatosan kell bánni vele, és akkor az eleinte félénk állat idővel barátságossá és szelíddé válik gyermeked kezeiben. A többi hüllőhöz hasonlóan ez az állat is inkább vizuális élvezetet nyújt a család számára.

Sokan döntenek a díszhalak tartása mellett, hiszen gyönyörűek, csendesek, illetve ennek tartását ítélik a legegyszerűbbnek. Fontos azonban tudni, hogy a halak sem számítanak kimondottan olcsó házi kedvenceknek, hiszen a megfelelő akvárium és annak berendezése sokba kerül, illetve az élettér tisztán tartása is bonyolult művelet. Mindezek ellenére a kis színes uszonyosok örömteli pillanatokat szerezhetnek gyermekednek, aki boldogan fog gyönyörködni bennük.

Ha a gyerek már nagyobbacska, akkor akár már egy kígyó is érkezhet a családba. A legjobb választás a közepes méretű, felnőtt kígyó, mivel ennek tartása jár a legkevesebb problémával. Ezen hüllők kevés gondozást igényelnek (azonban annál több odafigyelést, hiszen egy óvatlan pillanatban akár könnyen kis is szökhetnek) és meglepően könnyen szocializálódnak, azonban a terrárium megvásárlása és felszerelése, valamint az élelem beszerzés már magas költségekkel jár. Egy kígyó akár 12 évig is elél, ezért vásárlás előtt célszerű alaposan mérlegelni és hosszútávra gondolkodni.

Tollas barátok: pintyek és papagájok

A kisméretű madarak, mint például a hullámos papagáj vagy a pinty is jó választás lehet, ha gyermeked vonzódik a szárnyasokhoz. Ezek a madarak a legkülönfélébb színekben kaphatóak és mivel kedvelik egymás társaságát, célszerű rögtön kettőt beszerezni belőlük. A papagájok és pintyek tartása nem igényel különösebb szakértelmet, hiszen csupán a rendszeres röptetést, illetve a változatos és finom magvakat kell biztosítani számukra. A pintyek szeretnek fürdeni is és boldogan játszanak a kalitkába helyezett tálka vízzel, a papagájok pedig előszeretettel fogyasztanak különféle gyümölcsöket és zöldségeket is.

Miniatűr állatok - a csodálatos hangyafarm

Ha valami igazán különlegeset szeretnél gyermekednek amely oktat és szórakoztat is egyszerre, akkor a hangyafarm jó alternatíva lehet. Ezek a kis állatok kitartásra és csapatmunkára ösztönzi majd gyermekedet, miközben ámulattal figyeli majd szorgos munkásságukat. Ezekről a pici állatokról könnyű gondoskodni, hiszen a hangyák nem igényelnek sem etetést, sem itatást.Forrás: www.csaladivilag.hu

Hozzászólások

hfwahf | 2017-02-07 21:44

Mi van akkor, ha a gyerek asztmás??
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár