Kismamáknak – reggeli rosszullétről

2010.09.04. - Írta: betegvagyok.hu

Kismamáknak – reggeli rosszullétről

A terhességgel kapcsolatban sok közhely jár szájról szájra: a kismama reggelente rosszul van, a kismama savanyúságot vagy éppen fagylaltot kíván. Nos, ezek az állítások olykor igazak, olykor nem. A várandós nők­nek csak mintegy negyede-fele tapasz­talja a hányingerrel vagy hányással járó reggeli rosszulléteket. Szerencsére a reggeli rosszul­lét (amelyet tévesen nevez­nek így, hiszen reggel, délben vagy este egyaránt jelentkezhet, de akár naphosszat is eltart­hat) ritkán zavarja meg annyira az egész­séges táplálkozást, hogy árthatna a magzat fejlődésének.

 

A hányingert és a hányást az agytörzs egy meghatározott része irányítja. A szakemberek e terület terhesség alatti fokozott működésének milliónyi testi okát jelölték meg, a vérben lévő terhességi hormon (HCG) magas szintjétől a méhizomzat gyors feszüléséig. A helyzetet az is bonyolítja, hogy az emésztőrendszer izomszövete viszonylagosan elernyed, amitől csökken az emésztés hatékonysága, a gyomor pedig fokozott savtermelésbe kezd az elégtelen táplálkozás, illetve a nem megfelelő ételek fogyasztása miatt.

Ezek a fizikai változások azonban önmagukban még nem magyarázzák meg a reggeli rosszullétet, hiszen többnyire minden terhességben lejátszódnak, mégsem okoznak minden asszonynak hányást vagy émelygést. Jó néhány tanulságos eset azt az elméletet támasztja alá, hogy az érzelmi tényezők sem elhanyagolhatóak.

A reggeli rosszullét ismeretlen egyes primitív társadalmakban, ahol egyszerűbb, közvetlenebb, kevésbé szertartáros az élet, a fejlett ókori civilizációkban viszont jól ismertek. Másfelől a hányástól, émelygéstől szenvedő nők közül sokan kezelés nélkül meggyógyulnak, amikor egy kórház viszonylag nyugalmas körülményei közé kerülnek, távol a családjuktól és a mindennapos gondjaiktól. Sokféleképpen lehet csillapítani a reggeli rosszullétek tüneteit.

Próbálja ki, hogy Önnek melyik módszer használ:

  • fogyasszon fehérjében és összetett szénhidrátokban, tápanyagokban gazdag ételeket, amelyek csökkentik a hányingert. Táplálkozzon a lehető legjobban!
  • Igyon rengeteg folyadékot, hiszen a hányás miatt nagy a folyadékveszteség. Az émelygő gyomor a folyadékot talán könnyebben veszi be, mint a szilárd táplálékot, próbálja tehát így megszerezni a szükséges tápanyagot. Ízlése szerint fogyasszon nagy tejturmixot, gyümölcs-, vagy zöldséglevet, húslevet és erőlevest.
  • Szedjen vitaminokat, így pótolva azokat a tápanyagokat, amelyekhez a rosszullétek miatt nem jut hozzá. Lehetőleg olyankor vegye be őket, amikor úgy érzi: meg is fognak maradni a szervezetében. Az orvos esetleg B6-vitamint is javasolhat, amely egyes nőknek segít a hányinger legyőzésében. Vitaminon kívül azonban ne szedjen semmiféle gyógyszert a reggeli rosszullét ellen.
  • Kerülje az olyan ételek látványát, szagát vagy ízét, amelyektől felfordul a gyomra.
  • Egyen gyakrabban, még mielőtt megéhezne. Ha üres a gyomra, a gyomorsavak marják a gyomorfalat, ez pedig hányingert vált ki, akárcsak az étkezések közötti hosszú szünetekben lezuhanó vércukorszint. Hat kis étkezés jobb, mint három nagy. Mindig tartson magánál egy-egy falat ételt (szárított gyümölcsöt, korpás kekszet, stb.).
  • Ne várja ki, hogy elfogja a hányinger, egyen előbb! Ha megtöltötte a gyomrát, talán megelőzhet egy-egy rosszullétet.
  • Este, elalvás előtt egyen néhány fehérjedús, összetett szénhidrátokban gazdag falatot, például korpás süteményt, s mellé egy pohár tejet. Reggel, felkelés előtt kapjon be pár falat szénhidrátdús ételt, például néhány szem korpás kekszet, vagy egy marék mazsolát.
  • Aludjon és pihenjen többet a szokásosnál. A szellemi és a testi fáradtság egyaránt hozzájárul a reggeli rosszulléthez.
  • Kezdje a reggelit kényelmesen, lassan, mert a rohanás általában csak fokozza az émelygést. Ne pattanjon ki az ágyból, ne rohanjon ki az ajtón. Maradjon még vagy húsz percig ágyban, amíg meg nem emészti a szénhidrátdús falatokat, csak akkor keljen fel, és a reggelit se kapkodja el. Egy többgyerekes anya számára talán képtelenségnek tűnik ez a tanács, de próbáljon meg korábban, a gyerekei előtt felébredni, hogy legyen egy kis nyugodt ideje önmaga számára. Egyébként is, hagyja nyugodtan, hogy a férje lássa el a gyerekekkel kapcsolatos reggeli teendőket.
Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár