Kőszívű szülők gyermekei

2010.10.06. - Írta: VP

Kőszívű szülők gyermekei A gyermek biztonságérzete akkor alakul ki, ha az élet megszokott kerékvágásban halad, ha mindennek megvan a maga helye és a maga ideje. Ez az értelme az őket körülvevő világnak. Ez a világ meglehetősen vad és meghökkentő lenne, ha bármi történhetne bármikor, s ugyanarra a viselkedésre különböző időben különböző féle válaszokat kapnának. Ha tudják, hogy kitől és mire számíthatnak, az megkönnyíti dolgukat. A gyermeknek szüksége van biztonságra, jól látható útjelzőtáblákra, ugyanakkor sérü­lékeny is, és saját személyiségét is építi.

Pó­rá­zon vagy sza­ba­don?

A hétköznapi rutin nagyon fontos, ugyanakkor arra is figyeljünk oda, hogy ez ne kössön gúzsba. A gyereknek hagyjunk kellő mennyiségű szabadidőt önmagára, s elegendő lehetőséget arra, hogy a történésekre spontán, a maga módján reagáljon. Ha viszont túlságosan magára hagyjuk a gyerek megzavarodik és ideges lesz. Meg kell tehát találnunk a kényes egyensúlyt a szabadon, mégis irányítva között. A napirendet nem kell percre pontosan követni, ugyanakkor közösen tervezzük meg a napi teendőinket, az étkezéseket, az alvást. Minden együtt töltött idő élvezetes legyen, s ettől mindig örömmel várt.

Mi­kor dönt­het a gye­rek?

Vannak helyzetek, amikor feltétlen és nagyon szigorú kontrollra van szükség. Amikor első a biztonság, szóba sem jöhet a gyerek véleménye: forgalmas útkereszteződésben, vagy a gyertyagyújtás rítusánál. Akkor is következetesnek és keménykezűnek kell lennünk, ha a gyerek egészségéről van szó: evés előtt mindig kezet kell mosni, ha megvan fázva nem mehet strandra. Nem lehet vitatéma az egészséges táplálkozás, vagy az elegendő alvás sem. Másfelől a gyereknek meg kell tanulniuk a lehetőségek között választani, önállóan döntést hozni, és ezért saját magának felelősséget vállalni. Ahogyan a gyermekünk cseperedik, egyre több döntési lehetőséget kínáljunk fel számára. A kicsiknél kezdjük ilyenekkel: milyen levest szeretnél ebédre: karfiolt vagy karalábét? A parkba menjünk biciklizni, vagy a játszótérre hintázni? A piros pulóveredet veszed fel, vagy a kék kardigánodat?

És ha hisz­ti­zik?

Időről időre minden gyerek megpróbálkozik azzal, hogy hisztizéssel érjen célt. Ez fejlődésük teljesen természetes velejárója. Amikor a gyermek tudatára ébred, hogy önálló személyiség, önállóan akar dönteni kis élete minél több, számára fontos kérdésében. Mivel a sírással egész eddig sikereket ért el, ezt próbálja most is bevetni. A legfontosabb, hogy megértessük vele: ez nem vezet célra. Ha egyszer is engedünk, legközelebb még nagyobb csetepatéra legyünk felkészülve. Gondolkodjunk előrelátóan, próbáljuk a hisztiket megelőzni. A gyerekkel „felnőttként” bánjunk, beszéljünk vele részletesen, világosan magyarázzuk el mit és miért nem lehet vagy nem szabad. Másik oldalról minél többször kérjük ki a véleményét, támaszkodjunk észrevételeire, hallgassunk rá.

So­ha­sem ké­ső!

Sok szülő megadóan legyint ezekre a jó tanácsokra, mondván: az én gyerekem már megszokta, hogy azt vesz fel amit akar, s azt eszik, amit éppen megkíván. A helyzet sohasem reménytelen, legalábbis nem szabad feladnunk. Fokozatosan és jól átgondoltan próbáljunk meg változtatni. A ruháknál és az étkezéseknél csökkentsünk a választási lehetőségek számát, ugyanakkor kínáljuk fel mindig egy-egy kedvencét. Próbáljunk meg észérvekkel hatni, vagy saját javunkra fordítani érzelmi hullámzásait. Ne legyünk engedékenyek a lefekvéskor sem. A villanyoltás utáni perceket varázsoljuk bensőségessé, ám ne engedjünk a „csak még egy mesét, csak még egy narancslét, csak még öt percet” csábításának. Ilyenkor kőszívűnek látszunk, ám ha gyermekünket következetesen neveljük, ezzel felnőtt életét könnyítjük meg.

Hozzászólások

Horváth Antal | 2011-07-06 16:41

Kb. így néz ki. [img]/gallery/users/anti81/gf6rf6g20sale1tajpg[/img]
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár