Madleine szíve tovább dobog

2010.10.22. - Írta: Linda Henry Savereide

Madleine szíve tovább dobog

Teljesen értelmetlen volt a lányom halála. Madleine tizenöt hónapos volt, makkegészséges, gyönyörű, értelmes, boldog, mosolygós baba. Aznap este vacsorázni indultunk hármasban. Én vezettem, a férjem, Mark mellettem ült, kislányom pedig hátul az ülésében. Egy dalocskát dúdolt, amit aznap tanultunk. Büszkélkedett tudományával az édesapjának, aki odaadó figyelemmel hallgatta.  

A másodperc törtrésze alatt történt. A szembejövő autó átvágott a mi sávunkba, és teljes sebességgel belénk rohant. Belefúródtam a kormányba, moccanni sem bírtam. Mindenem sajgott. Arra már nem emlékszem, hogy Mark mit mondott, de hirtelen belém nyilallt: Miért nem sír a baba? A férjem hátrafordult, és nem válaszolt. Abban a pillanatban megértettem: elment.

Akkor mondhatott nekem bárki bármit, hogy túlélem, hogy meggyógyulok, hogy minden rendbe jön, csak egyet tudtam biztosan: nem tudok élni a lányom nélkül. A balesetet követő napon az intenzív osztályon feküdtünk, s lelkünk legmélyén még mindketten reménykedtünk.
Akkor jöttek az orvosok, és közölték, hogy Madleine agyhalott. Már a következő lélegzetvétellel rákérdeztek arra, hogy hajlandók vagyunk-e szerveit átültetés céljára átengedni.
Nem haboztunk a válasszal. Mindketten rábólintottunk. Ennek a nyomorult napnak csak ez az igen adott értelmet. Arra gondoltam, hogy valahol messze, vagy éppen itt a közvetlen közelünkben él egy család, aki ugyanígy szenved, ahogyan mi. A különbség csak annyi, hogy az ő szenvedésük most véget ér, a miénk meg örökké velünk marad. Összeszorult a szívem az irigységre, hogy valaki jó hírt kap. Megmentheti a gyerekét, miközben mi bénultan, tehetetlenül itt fekszünk.

Akkor még nem értettem, hogy ez a döntésünk lesz az, amely valamelyest segít átvészelni az elkövetkező szörnyűséges hónapokat: fájdalmas nappalokat, álmatlan éjszakákat. Néhány héttel később köszönő levelet kaptunk. A konyhaasztalra támaszkodva olvastam. Két felnőtt kapta meg Madleine veséit, egy nyolcéves kisfiú a máját, és egy kislány a szívét.
Igen, fájdalmas volt dönteni a halott kislányunk szerveiről, de azt hiszem rosszabb lett volna, ha nem kapunk erre lehetőséget. Az elhatározást megkönnyítette, hogy korábban már beszélgettünk Markkal erről a témáról, persze önmagunkra gondolva. Mindketten donorok akartunk lenni.
Az igazság az, hogy ez nem hétköznapi téma a családokban. Csak minden harmadik amerikai polgár írt alá donornyilatkozatot, s az aláíróknak csak a fele tájékoztatta erről a szándékáról a családtagjait, akik váratlan balesetnél másképp határozhatnak. Ez a szám elég kétségbeejtő arra gondolva, hogy 38.000 ember vár sürgős szervátültetésre, s közülük naponta kilencen belehalnak a hiábavaló várakozásba.

Azóta a szörnyű novemberi vasárnap óta mintha mindenhol csak ezzel a témával foglalkoznának, tévében, rádióban, újságokban. A különböző híradások ugyanúgy állítják be a szervet felajánlókat: önfeláldozó hősök, akik képesek saját fájdalmukon felülemelkedni azért, hogy mégis igent mondjanak az életre. Ez a kép valós, amikor a döntést meghozzuk. De hónapokkal, évekkel később éppen ez az elhatározás válik az utolsó szalmaszállá, amiben megkapaszkodhatunk.
Amikor az édesapám három éve váratlanul meghalt, az édesanyám hozzájárult akkor, hogy a szemét átültessék.
Elvesztettem a lányomat és az apámat, s megmentettem fél tucat idegent. Ketten közülük most az édesapám mindig nevető szemével nézik a világot.
A kislányom szíve pedig soha, egy pillanatra sem szűnt meg dobogni.

 

Ez a szívszorító vallomás Linda Henry Savereide minnesotai, amerikai írónő története. Linda ismét anya lett, kisfia, Samuel két nappal azután született, amikor nővére harmadik születésnapját ünnepelték volna.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár