Menstruáló nők pszichés zavarokkal

Menstruáló nők pszichés zavarokkal

Nagy-Britanniában legalább egymillió nőnél tapasztalhatóak pszichés zavarok a menstruációjuk időszaka alatt. Ennek súlyosabb formái is előfordulhatnak, így például elmezavar, depresszió – közölte dr. Nick Panay nőgyógyász professzor.

Az érintett nők hallucinációkat élnek át, depresszióba esnek vagy az elmezavar különféle formái lépnek fel, de a szakemberek nem veszik elég komolyan ezeket a tüneteket. Ráadásul egyelőre tabunak is számít annak vizsgálata, hogy a menstruáció és a pszichés betegségek között összefüggés lehet. A menstruációt kísérő lelki bajokat ugyanis hagyományosan mellékes dolognak tartják az orvosi gyakorlatban. Dr. Panay ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőkben végbemenő hormonális változások sebezhetővé teszik őket. Ennek testi és pszichés tünetei lehetnek. A pszichés tünetek közé tartozik a hangulat megváltozása, az ingerlékenység, az önbizalom csökkenése vagy elvesztése, mindez pedig kihat a nő általános közérzetére és környezetére. A nők 5-10 százalékát érintik ezek a kóros elváltozások, ami azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában körülbelül egy millióan lehetnek, akik szenvednek tőlük. Feltehető, hogy más országokban hasonló az arány. Annak ellenére, hogy elég elterjedt betegségről van szó, tudományos körökben ritkán vitatják meg. Az orvostanhallgatók jóformán egyáltalán nem tanulnak róla, a tudományos kutatások pedig csak elvétve foglalkoznak vele. Dr. Panay szerint a menstruáló nőket gyakorlatilag cserbenhagyják, hogy nem figyelnek rájuk kellőképpen, és az előítéletek miatt tabuként kezelik a pszichés bajaikat.  

Sarah Bannister tünetei pubertás korában jelentkeztek először. Ezt mondta a betegségéről: „14 éves voltam, amikor menstruálni kezdtem. A tanáraim azt vették észre, hogy másképpen viselkedem. Néha túl hangos, máskor csendes voltam, egyszer kirobbanóan vidámnak, másszor teljesen letörtnek láttak. Ez egy hétig tartott, utána három hétig rendben voltam. Néhány hónapra rá rosszabbodott az állapotom. Az elmezavar tünetei jelentkeztek; olyan dolgok kezdtem látni, amelyek a valóságban nem léteztek. Ekkor kórházba kerültem.” 

Sarah Bannister hormonális kezelést kapott, amitől javult az állapota. Hálás a családjának, amely támogatta és olyan nőgyógyászra bízták, aki felismerte a baját.

Independent

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár