Milyen világnézet jobb az optimizmusnál?

Milyen világnézet jobb az optimizmusnál?

Míg az élet napos oldalát nézve rengeteg könnyű pillanat ígérkezik, a jólét felé jobb út is vezethet.

Ha te is azok közé tartozol, akik optimizmussal szeretnének javítani az állapotukon, neked szólnak Ronald Siegel, a Harvard Positive Psychology magazin szerkesztőjének szavai: "jobb a realizmus, mint a mesterséges optimizmus".


Önbecsapás?


Siegel szerint akár optimista, akár pesszimista előítélettel szemléljük a világot, mindkét esetben a valóságot hagyjuk figyelmen kívül: "Ha pesszimista vagy, csak arra fogsz gondolni, hogy valami szörnyű fog történni. Kiszűröd a jó híreket. Ha viszont optimista vagy, a neked nem tetsző információkat szűröd ki, és becsapod magad".

Ahelyett, hogy egy akár pozitív, akár negatív fantáziavilágban élnél, Siegel szerint érdemes a valóságra koncentrálni, és arra, hogyan tudnál vele szembenézni.

"Higgy magadban és abban, hogy meg tudsz majd birkózni a helyzettel, akár jó, akár rossz körülmények közé kerülsz," - tanácsolja Siegel; "Sokkal többet teszel a jólétedért így, mint ha azzal álltatnád magad, hogy mindig minden jól fog elsülni, mert ez nem igaz."


Megtalálni a hitet


Az alábbi tanácsok segítségével hozzájuthatsz az önbizalomhoz, amivel szembe tudsz nézni a bizonytalan jövővel:

Keress menedéket a jelenben. Ne feledd, a jövő még nem kezdődött el, csak gondolni tudunk rá. Siegel tanácsa: irányítsd a figyelmed a jelen pillanatra: süt a nap, a fák elhullatták a leveleiket, sétálhatsz. Figyelj arra, ami itt és most jelen van a valóságban, akkor biztosan nem csapod be magad."

Építs ki biztonságos kapcsolatokat. A család és a barátok segítenek átjutni az élet hullámvölgyein. "Ahelyett, hogy optimizmussal, vagy pesszimizmussal kábítanánk magunkat, kapcsolatokat építhetünk, hogy amikor jó dolgok történnek, legyen kivel ünnepelnünk, és amikor rosszak, biztatni tudjuk egymást. Ez a pandémia alatt is lehetséges, online csoportok alakításával, videochat alkalmazásokkal, vagy telefonon keresztül.

Azonosulj valamivel, ami túlmutat magadon. Alakíts ki kötődést mindennel, ami körülvesz: az emberekkel, a természettel, a bolygóval. Amikor valami sokkal régebb óta fennálló dolog felé fordulsz, mint a jelenlegi helyzeted, könnyebben tovább tudsz lépni azon, hogy csak egy bizonyos dolog érdekeljen. Hogyan tudod ezt megtenni? Segíthet a vallás, vagy a történelem. Sok rossz történt már a múltban, de az élet mindig ment tovább.

Találj értelmet az életben. A bizonytalanság legyőzéséhez az élet értelmének megtalálásán keresztül vezet az út, ami egy számodra fontos dolog. Az élet értelme mindenki számára mást jelent, és változhat is az életút során. Gondolj arra, mi az, amiért felkelsz az ágyból reggelente; megtalálhatod a művészetben, a vallásban, egy párkapcsolatban, másoknak tett szolgálatban, vagy a munkádban. Akármi is az, menj utána.


Forrás: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/an-outlook-better-than-optimismHozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár