Mitől lesz táskás a szemünk, illetve hogyan szabaduljunk meg tőle?

Mitől lesz táskás a szemünk, illetve hogyan szabaduljunk meg tőle?

 Állandó kíváncsiság tárgya, hogy miért is lesznek táskásak a szemeink? Azonban tudatában vagyunk e vele, hogy mi is ez valójában?

Ezt a kérdést, két szempontból szokás megközelíteni. Az egyik az orvosi szempont, mely anatómiai és a különböző élettani hatások szempontjai szerint történnek. A másik ok, melyet sokan az egyén megjelenésének tulajdonítanak, és az egyén egészségügyi állapotával kapcsolatos.

Orvosi szempontból, köztudott, hogy mindenkinek egy vékony zsírréteg található a szemgolyója körül, mely párnaként és csúszást elősegítő anyagként is szolgál, hogy a szemünk könnyedén mozoghasson abba az irányba, amerre a tekintetünk éppen irányítja, és így nem akad el a csontos szemüregben. Ahogyan öregszünk a legelső legfelső zsírréteg, a szemünk alatt, egyre jobban kitüremkedik, egy táskát vagy tasakot eredményezve, a felületen. Sajnos ez különösen a 40-es éveinkben következik be, de lehet genetikai tulajdonság miatt is, hiszen gyermekeknél is előfordul. Ezt a kitüremkedést, még jobban kiemeli, az idősödés miatti zsírvesztéség az arcunkon, ami miatt így egy csík keletkezik a párnák alatt, afféle választóvonalként.
A legtöbb táskás szem nincs kapcsolatban az egészségügyi állapottal, és egyszerűen csak egy hétköznapi tulajdonság. Azonban kapcsolatban állhat a pajzsmirigybetegségek közé tartozó, Basedow kórral, régóta tartó dohányzással, illetve számos más betegséggel is, melyek arc duzzadást, duzzadt szemeket és folyadék felhalmozást (ödémát) okozhatnak. Gyakran asszimmetrikusan jelennek meg, mivel az egyik szem általában duzzadtabbnak tűnik, mint a másik. 

Fellelhető e kapcsolat a fáradtsággal?
Ha a szemünk, illetve a szemöldökünk a legékesebb és legkifejezőbb részei az arcunknak, a karikás szemek csakis ronthatnak az összképen. Amikor személyes interakcióba lépünk másokkal, általában figyelmünket a másik fél tekintetére szegezzük, hogy a legapróbb jelzéseket is azonnal észlelni tudjuk, így azonban azonnal szemet szúró lehet, egy karikás tekintet. A karikás szemeket általában a fáradtság egyik fő jeleként szokás elkönyvelni, azonban ez sok esetben tévhitnek bizonyul. A táskás szem és az alvás hiánya sok esetben egy legenda, nincsen tudományos szakvélemény, amely ezt biztosan alátámasztja. Ha bármi valóság tartalma is van ennek az összefüggésnek, az az, hogy a vízszintes alvóhelyzetünk miatt, duzzanat alakul ki az arcunk körül, ami így átmenetileg beesetté teszi az arcunkat, ám ez a nap hátralevő részében el is múlik.

Több táskás szemet látunk, a közösségi médiának köszönhetően?
A helyzetet súlyosabbá téve, az okos-telefonok kamera funkcióját előszeretettel használó felhasználók, folyamatosan szembesülnek a szemük alatti táskák létrejöttével, mivel napi szinten örökítik meg és osztják meg egymással a történéseiket, e-mailen, vagy egyéb közösségi oldalakon. Egyeseknek ezek a táskák emlékeztetőül szolgálhatnak a jól megérdemelt életüknek, vagy egy jó emléke lesz a későbbi generációknak. A legtöbben természetesen legszívesebben egy táskás-szem korrektort szeretnének.
Kamera állások, „Squinch-elés”, és egyszerű sminkes megoldások
A képeken a táskákat könnyedén halványíthatjuk, az arcunkra világító fények megfelelő beállításával. A fentről érkező fény az árnyékokat mindig sötétíti, a szemünk alatti táskákat pedig még jobban kiemeli. Egyenesen a fénnyel szemben, mindig kisimultabbnak tűnik az arcunk, és világosabbnak tűnik a szemünk. Ha pedig egy kicsit hagyjuk a szemünket beszűkülni, mosoly közben, szintén kisimítja a táskákat, mivel a pislogásért felelős izom összerándul, így simábbra feszítve a felső zsírréteget. 
Peter Hurley, New York-i sztárfotós agyszüleménye a Squinch”-elés, mely egy arckifejezés egy fotó készítése közben, ami által, barátságosabbnak és természetesebbnek fogunk tűnni a képeken.
A szemceruzák, és a BB krémek is kelthetik, egy simább szemkontúr illúzióját.

A legjobb egészségügyi beavatkozások
A táskák egyszer s mindenkori eltűntetésére, általában az egyedüli mód, az orvosi beavatkozás egy szakképzett plasztikai orvos segítségével. A kevésbe drasztikusabb megoldás, a szem alatti karikák feltöltéses kezelése. Ilyenkor egy gyengéd, biokompatibilis gélt injekcióznak be, egy finom csövön keresztül, a szemünk alá. Az anyag csökkenti a szem alatti sötétedés arányát, mivel feltölti a beesett felületet, hatása körülbelül egy évig tart. A másik megoldásként, a szem alatti karikák korrekciója orvosi beavatkozást szokták javasolni, melyen eltávolítják, vagy áthelyezik a többlet zsírt, hosszú távú megoldást nyújtva.
Ha nem foglalkozunk a táskákkal, idővel rosszabbodhat is a külleme, de egyeseknél ugyanolyan állapotban maradhat. Saját látásmódunk is változhat idővel. Sokan a különböző velük történt esemény miatt (legyen az, az állása elvesztése, vagy egy csúnya szakítás) határozzák el, hogy igenis szükségük van a táskák kezelésére, vagy eltüntetésére. Egy biztos magunknak kell eldöntenünk, hogy mennyire zavaró a szemünk alatti táskák viselése, illetve, hogy akarunk is tenni ellenük.
Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár