Munkahelyi hátfájás: vegyük elejét a kínoknak és sérüléseknek

Munkahelyi hátfájás: vegyük elejét a kínoknak és sérüléseknek

A nehéz dolgok emelgetése, az ismétlődő mozdulatok és az egész napos asztal előtt ülés mind olyasmik, amik bizony nyomot hagyhatnak a hátunkon. Kerüljünk képbe a tényekkel a munkahelyi hátfájással kapcsolatban, és azzal, hogy miként tudnánk megelőzni azt.

Mindegy, hogy tompa és sajgó, esetleg éles és szúró, a hátfájás bizony megnehezíti a munkára való koncentrálást. Sajnos jó néhány olyan foglalkozás ismert – például az ápolás, az építőmunkás vagy a gyári munkás –, ahol jelentős terhelést kap a hát. De még a mindennapos irodai munka is okozhat efféle kínokat, illetve súlyosbíthatja a már meglévőeket. Legyünk tehát tisztában vele, mi okozza a munkahelyi hátfájást, és mit lehet tenni ellene.

Melyek a munkahelyi hátfájás leggyakoribb okai?

Jó néhány tényező szerepet játszhat a munkahelyi hátfájás kialakulásában. Többek között:
  • Túlerőltetés. A túlságosan nagy erőt igénylő tevékenységek (mint például az emelés vagy a nehéz tárgyak mozgatása) sérülést okozhatnak.
  • Ismétlődés. Bizonyos mozgások ismételgetése izomfáradtsághoz és sérülésekhez vezethetnek.
  • Testtartás. A hátradőlés nem tartja meg a hát természetes görbületét, ami szintén izomfáradtsággal és sérülésekkel járhat együtt.


Természetesen bizonyos egészségügyi állapotok és életmódbeli tényezők, mint a túlsúly, az alvási pozíció, a rossz fizikai állapot, a dohányzás és a stressz is hozzájárulhatnak a hátfájás fellépéséhez.

Mit tehetünk azért, hogy elkerüljön bennünket a munkahelyi hátfájás?

Néhány dolgot mi is tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a munkahelyi hátfájástól és hátsérülésektől. S hogy miket?
  • Legyen a fizikai aktivitás a napi rutin része! Az egészséges testsúly csökkenti a terheket a háton. A legtöbb egészséges felnőtt számára javasolt testmozgás eszerint alakul: hetente legalább 150 perc mérsékelt vagy 75 perc intenzív aerob tevékenység – lehetőleg elosztva az egész hétre –, valamint ehhez jön még izomerősítő edzés heti minimum két alkalommal. A kombinált mozgásformák, például az úszás vagy a gyaloglás erősíti, valamint nyújtja a hát- és hasizmokat egyaránt.
  • Ügyeljünk a helyes testtartásra! Amikor állunk, osszuk el egyenletesen a súlyunkat a két lábunkon. Ne görnyedjünk. Hogy ülés közben elősegítsük a jó testtartást, válasszunk olyan széket, ami lehetővé teszi, hogy mindkét lábunk a padlón pihenhessen, a térdünk pedig a csípőnk szintjén legyen. Ha szükséges, rakjuk fel a lábunkat egy zsámolyra vagy más eszközre. Ha a székünk nem támasztja meg kellőképpen a hátunk alsó görbületét, tegyünk egy összetekert törölközőt vagy egy kispárnát a hátunk alsó részéhez. Ülés közben vegyük ki a pénztárcánkat vagy a mobiltelefonunkat a hátsó zsebünkből, hogy megakadályozzuk a további terheléseket a fenekünkön vagy a hátunk alsó részén.
  • Emeljünk megfelelően! Amikor felemelünk vagy a kezünkben viszünk egy nehéz tárgyat, emeljük fel a térdünket, és húzzuk meg a belső izmainkat. Tartsuk a tárgyat közel a testünkhöz. Őrizzük meg a hátunk természetes görbületét. Ha egy tárgy túl nehéz ahhoz, hogy biztonságosan felemeljük, találjunk valakit, aki segít nekünk.
  • Változtassunk az ismétlődő feladatokon! Használjunk emelőeszközöket, amennyiben rendelkezésünkre áll ilyen, hogy segítsen a terhek felemelésében. Próbáljuk felváltani a fizikailag megterhelő feladatokat kevésbé fárasztóakkal. Ha számítógép előtt végezzük a munkánkat, győződjünk meg arról, hogy a monitor, a billentyűzet, az egér és a szék is megfelelően van elhelyezve. Ha folyton telefonálnunk kell, használjunk headset-et. Kerüljük a fölösleges hajlongásokat, csavarodásokat és nyújtózásokat. Tartsuk kordában azt az időt, amit nehéz aktatáskák, pénztárcák és táskák cipelésével töltünk. Fontoljuk meg a gurulós bőrönd használatát.
  • Figyeljünk a testünkre! Ha huzamosabb ideig kell egy helyben ülnünk, változtassunk néha pozíciót. Álljunk fel vagy nyújtsunk egy kicsit, ha fáradtnak érezzük magunkat.


A hátfájás a munkaidőnkre és a szabadidőnkre egyaránt káros. De nem kell együtt élnünk vele! Szánjunk időt arra, hogy megvizsgáljuk a munkahelyi körülményeket és a kritikus helyzeteket, amik árthatnak a hátunknak. Minden egyes lépés, amit a hátfájás megkönnyítése iránt teszünk, a helyes irány felé vezet bennünket.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár