Nem azonos a ficam és a rándulás

Nem azonos a ficam és a rándulás

Térdünk a test legbonyolultabb ízülete, így ha megsérül, az gyakorlatilag mindenre kihat. A leggyakrabban a szalagok és a porc károsodnak – mi ilyenkor a teendő?

 

A leggyakoribb sportsérülések a térdet érintik, legyen szó akár futásról, akár fociról, akár küzdősportokról, akár valami másról: a tipikus eset, amikor a talp a talajon marad, a test pedig fordul, így az ízület alaposan megcsavarodik. Ez a roppant kellemetlen, rendszerint reccsenéssel járó trauma minden esetben éles fájdalommal jár – ám kívülről nem nagyon lehet megállapítani, pontosan mi is sérült meg.

Minél idősebb, annál veszélyeztetettebb
Ha elmúltunk nagyjából huszonöt évesek, hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy a testünk már nem képes úgy reagálni a terhelésre, mint annak előtte. Ez nem azt jelenti, hogy aki elérte ezt a kort, az öreg, de az izmok, az ízületek, az inak igenis fokozott bemelegítést igényelnek edzésmunka előtt, utána pedig alapos nyújtásra is szükség van. Aki ezeket elmismásolja, nem veszi elég komolyan vagy adott esetben teljesen kihagyja, számíthat rá, hogy előbb-utóbb megjárja. Az évek múltával nő az esély a térdízület károsodására is, hiszen a térdünket folyamatosan használjuk, nemcsak akkor, ha futunk vagy edzünk. Ha pedig a károsodási folyamat egyszer elindult – márpedig ne legyenek illúzióink: a fokozott használattól mindenképpen elindul, csak az a kérdés, mikor és milyen mértékben –, az kihat a térd többi részére, hiszen a sajgó, megváltozott ízületet eleve másképp terheli az ember, még akkor is, ha ez fel sem tűnik neki. Porckopás, porcsérülés esetében például mindez egyértelmű, hiszen a porcnak éppen az a funkciója, hogy csökkentse az ízületi terhelést. Ha pedig erre nem képes, azt a gazdája mindenképpen érezni fogja.

Hasonló tünetek, rosszul használt fogalmak
Akár a szalagok, akár a porc sérül, a tünetek hasonlóak: hirtelen és roppant intenzív fájdalom lép fel, amely olyan erős, hogy akár émelygést, rosszullétet, hányást is okozhat. A térd akár percek alatt is ijesztően fel tud dagadni: a sérülés jellegétől függ, hogy vér vagy ízületi folyadék kerül ilyenkor oda: a szalagsérüléseknél előbbi, a porcbántalmaknál utóbbi a jellemző. A beteg nem tudja megfelelően mozgatni, kinyújtani vagy hajlítani a lábát, néha már ráállni is elviselhetetlen kínokkal jár. A sérülések emellett gyakran kombináltan keletkeznek. A rándulás és a ficam ezektől némiképp eltér: a rándulás esetében arról van szó, hogy egy rossz mozdulat következtében a csontvégek elmozdulnak, és felsértik az ízületi tokot vagy a szalagokat. Ez is roppant fájdalmas lehet, sőt, dagadással is járhat. A ficam esetében a kimozdult csontvég rögzül is a rossz helyen – ez akár ijesztő kinézetet is kölcsönözhet a térdünknek, és pokolian fájdalmas. Vagyis – noha a köznyelv szinonimaként emlegeti a ficamot és a rándulást – valójában távolról sem ugyanarról van szó.

Mi a megoldás?
Ha megrándult a térdünk, pihentetni és borogatni kell, idővel magától is megoldódik a probléma. Ficam esetében vissza kell állítani az eredeti állapotot, amihez feltétlenül orvosi segítségre van szükség. Porc- vagy szalagsérülés esetében már inkább műtétet szoktak javasolni, bár előbbi esetben erre nem feltétlenül van mindig szükség. Az azonban fontos, hogy minden komolyabb sérülés után ajánlott gyógytornára menni, és a környező izomzat megerősítése is elkerülhetetlen. És ne hallgassunk azokra, akik a szakorvosi javaslatokkal szemben azt mondják, ne műttessük meg a térdünket, mert úgysem lesz már az igazi: a mai fejlettség mellett egy-egy ilyen műtét a megfelelő rehabilitáció mellett igenis jelentős javulást hozhat, és ha száz százalékosan nem is lesz már olyan egészséges a végtag, mint előtte, azért meg lehet közelíteni ezt az eredményt.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár