Népszerű a kannabisz

2010.11.26.

Népszerű a kannabisz

A kábítószer-probléma miatt kezelésbe kerülők legnagyobb arányát a kannabisz-fogyasztás miatt segítséget kérők adják. Az amfetamin-fogyasztás miatt kezeltek mintegy negyede intravénásan adagolja a szert, ráadásul egyre fiatalabb korban – derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont magyarországi kábítószerhelyzetről készített 2010. évi jelentéséből. Az adatok továbbá azt mutatják, hogy a hazai hatóságok is egyre nagyobb számban azonosítanak be új pszichoaktív szereket.

Magyarországon az egyes kábítószerek kipróbálásának, használatának elterjedtsége stagnálást vagy csökkenő tendenciát mutat. Ez alól egyedüli kivételt a kannabisz-fogyasztás jelent, melynek népszerűsége csekély mértékű növekedést mutatott az elmúlt tíz év tekintetében mind a teljes felnőtt lakosság, mind a fiatal felnőttek (18-34 éves korosztály) körében.

Hazánkban mintegy félmillió felnőtt próbálta már a kannabiszt (8,5 százalék), a vizsgálatot megelőző évben is fogyasztók száma eléri a 140 000-ret, a felmérést megelőző hónapban is fogyasztóké pedig meghaladja a 75 000-ret. Ugyan nemcsak a kannabisz esetében igaz, de Magyarországon az európai átlagnál alacsonyabb a kilépők (fogyasztással felhagyók) aránya.

A középiskolások körében is a kannabisz a legnépszerűbb tiltott szer, de hozzátartozik a teljes képhez, hogy a kannabiszt a „népszerűségi listán” az ún. legális szerek - alkohol gyógyszerrel, az orvosi javaslat nélkül bevett nyugtatók, majd az inhalánsok (szipu, patron, lufi stb) - követik, és csak ezután következnek a korábbiakban említett tiltott szerek.
Az adott évben kezelésbe lépők primer szer szerinti bontásban, 2008-2009 (az összes opiát-, kokain-, amfetamin- és kannabisz-fogyasztás miatt kezelésbe lépők arányában) (%) (2008 N=3222; 2009 N=4047)

Forrás: 2010-es Éves Jelentés, Nemzeti Drog Fókuszpont
 

2009-ben rekordszámú új kábítószerről érkezett bejelentés

Az EU korai jelzőrendszerén keresztül 2009-ben rekordszámú, huszonnégy új kábítószerről érkezett hivatalos bejelentés az Európai Unió kábítószer-monitorozási központjához (EMCDDA) és az Európai Unió Rendvédelmi Ügynökségéhez (Europol). Míg 2008-ban mindössze egy, hazánkban még azonosítatlan új szer került a hatóságok látókörébe, addig 2009-ben a Nemzeti Drog Fókuszpont hat új szer, illetve szerkombináció megjelenéséről értesítette az EMCDDA-t.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár