Novák Péter: a rohanás közepette is egészségesen

2011.06.07. - Írta: DÁ

Novák Péter: a rohanás közepette is egészségesen

Novák Péter köztudottan nem az a típus, aki sokáig képes ülni a babérjain, mindig számos – néha egymástól teljesen eltérő – tevékenységet űz egyszerre. Arról beszélgettünk vele, mindeközben miként tartja formában magát.

Mennyire figyelsz oda magadra, az egészségedre a hétköznapokban?

Az egészség kardinális kérdés egy előadóművész esetében, hiszen a munkánk szerteágazó, az ember időbeosztása pedig messze áll a természetestől. Ebből fakadóan mindig komoly lelkiismeret-furdalással küzdök ezen a téren, ami egyébként tényleg nagy úr. Nem is beszélve a két gyermekemről, akikért családfenntartóként felelősséggel tartozom, és ez az életmódomban is megjelenik. Főleg, hogy az ember negyvenéves fejjel már nem bírja ugyanazt, amit huszonévesen.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Többet mozogsz, és egészségesebben táplálkozol?

A tánc maga felér bármilyen élsporttal, én pedig a táncos szerepek miatt eleve sokat mozgok. Ez azért is fontos, mert egyébként hajlamos vagyok az ingázásra, már ami a testsúlyomat illeti… Egyébként pedig tartom magam ahhoz a taoista bölcsességhez, amely szerint az vagy, amit megeszel. Igyekszem tudatosan vásárolni, és ehhez némi segítséget is igénybe veszek. Ez nem azt jelenti, hogy személyi edzőm vagy dietetikusom van, viszont manapság már rengeteg információ áll az ember rendelkezésére. Ezekben igyekszem naprakész lenni, sokféle hírt, jótanácsot elolvasni. Remélem, ez a hozzáállásom majd a gyerekeimre is hatással lesz.

Vagyis azok közé tartozol, akik például helyből csak a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket keresik a boltokban?

A dolog nem itt kezdődik. Nemcsak az egészséges életmód mellett érvelve, hanem egyben a fogyasztói társadalom kritikájaként is mondom: napjainkra egyszerűen időigényessé vált az, ha valaki megfelelően szeretne táplálkozni. Mindenki rohan, és a folyamatos rohanás közepette tényleg az a legegyszerűbb, ha beülsz egy gyorsétterembe, ahol néhány perc alatt megeszel valami olyan ételt, ami tele van mesterséges ízfokozókkal, állagmegóvókkal. A magam részéről amennyire csak lehet, igyekszem kerülni a húst, pedig húsimádónak indultam. Sok halat fogyasztok, és ügyelek a párosításokra, hogy mit mivel eszem. A tésztákat kiiktattam az étrendemből, és ugyanez áll a péksüteményekre is. Mindenkinek vannak persze egyéni mániái is. Nekem az egyik ezek közül a tibeti gomba, a másik pedig a kaukázusi kefir.

Kúraszerűen iszod vagy mindennap?

Napi egy litert iszom belőle, de időnként kúraszerűen is, aminek ilyenkor általában a fizikai mellett hiúsági okai is vannak… Miután például húsvétkor a böjtöt feloldandó nem állok ellen a rengeteg sonkának meg a báránynak, rákényszerülök arra, hogy kúrákat tartsak. Ellenkező esetben elég nehéz lenne például a Dózsa című előadásban az elvárható formámat hozni.

A hátproblémáid mennyire okoznak nehézségeket egy ilyen komoly fizikai megterhelést jelentő darabban?

Valóban elszenvedtem egy nagyon komoly sérülést, aminek persze spirituális elemei is voltak. Meggyőződésem, hogy nem véletlenül népbetegség manapság a gerincsérv: elhittük, hogy az a jó, ha mindent bevállalunk, rengeteg terhet veszünk egyszerre a hátunkra… Én is ennek következtében sérültem meg annak idején. Miközben állandóan rohantam egyik munkahelyemről a másikra, késve érkeztem meg egy táncelőadás próbájára, és nem melegítettem be megfelelően. Ennek a gerincsérvem és a vele járó hét-nyolc éves tortúra lett a következménye. A műtétet és kockázatait nem vállaltam, egyébként sem hiszek túlságosan az ilyesmiben… Viszont éppen most, a Dózsa előadásokra készülve javult a helyzet, a gyógytornászomnak és az általa tanított tornának köszönhetően a tüneteim megszűntek. Bizonyára persze az is hozzájárult ehhez, hogy ma már teljesen más életet élek, mint mondjuk hét évvel ezelőtt: megházasodtam, gyerekeim vannak, máshová kerültek a súlyok a hátamról.

Hol találkozhat veled a közönség a következő időszakban?

A Honvéd Táncszínház Dózsa darabját már említettük, jelenleg ebben játszom a címszerepet. A nyáron a tervek szerint készül majd egy új lemezem is a zenészbarátaim segítségével. Emellett pedig folyamatosan dolgozom a Szívlapát Alapítvánnyal, amelynek égisze alatt számos fenntarthatósággal kapcsolatos projektet valósítottunk már meg. Ezeket a vállalásokat lelkiismereti okokból is rendkívül fontosnak tartom, és nagyon büszke is vagyok rájuk. Ugyanígy a Part Art Csoporttal üzemeltetett Kultúrpart kulturális weboldalra is.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár