Nyári veszélyek

- Írta: dr. Kapiller Zoltán, állatorvos

Nyári veszélyek

A szabadság, az utazás, a vakáció nemcsak kikapcsolódást jelent, gondtalan perceket tartogatva, hanem veszélyeket is rejthet. Ha ezekre felkészülünk s megtesszük az óvintézkedéseket, nem kell tartanunk attól, hogy nyaralásunkat tartósan megzavarják kisebb balesetek. Következő összeállításunkban segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy pihenésük felhőtlen legyen.

Ve­szé­lyes vér­szí­vók

A nyári kánikula beálltával kezdődik a vakáció. A pihenés és a nyaralás nem ismert a kullancsok körében, ezért ellenük cselekednünk kell.
A kullancsok a szúrásukon át kórokozó tartalmú nyálat fecskendeznek, s így fertőzik meg áldozatukat szerte Európában, a kullancsenkefalitisz (tanácsos magunknak és gyermekeinknek az ellene való védőoltást beadatni), a Lyme borreliosis (kutyáját oltassa be), a tularemia, a Q-láz, az ehrlichiosis, a babesiosis, a mediterrán foltos láz, vagy a TIBOLA kórokozóival.

A kullancsok támadására két irányból számíthatunk. A szemmel rendelkező, látó kullancsok a fűszálak árnyékos fonákján megkapaszkodva, lesből várják áldozatukat, akire alulról kapaszkodnak fel. Ily módon jut fel áldozatára például a birkakullancs, amely őshonos a somogyi legelőkön és a Hortobágyon is. A belföldi turizmusnak köszönhetően a birkakullancs mára megtelepedett a megyeszékhelyek és a főváros kertjeiben, közparkjaiban is. A gyepen bóklászó emberre, vagy kutyára mászva előszeretettel bújik a zokniba vagy a lábvég szőrébe, és a lábujj közök bőrébe fúrja magát, így tud egy ideig észrevétlen maradni.

A szemnélküli, „vak” kullancsok a lomboserdők lakói. Az elülső lábaikon lévő Haller-szervvel tájékozódnak, amely egy biológiai-kémiai radarként képes felderíteni az áldozatot. Ahhoz, hogy tájékozódjon a vak kullancsnak magasra kell másznia a cserjék, vagy facsemeték leveleinek árnyékot adó fonákjára. A leveleken kapaszkodó vak kullancs fentről veti rá magát áldozatára. E támadási módot alkalmazza például a közönséges kullancs is, amely főleg a csertölgy alapú erdőségek lakója, de megtalálható országszerte a kertekben és a közparkokban is. A közönséges kullancs gyermekeken leginkább a felsőtesten, illetőleg a hajas fejbőrben szeret rögzülni és vért szívni, felnőtteken leginkább a ruhával fedett testrészek izzadt – párás – meleg hajlatainak és redőinek bőrébe bújik.

A kullancsok a direkt napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert gyűlöli a napfényt, amely számukra halálos, a kiszáradás veszélye miatt. A gyűlöletük miatt július közepétől augusztus közepéig alig találkozhatunk kullanccsal a természetben. Napszaki ingadozást is mutatnak a kullancsok, ami nyár elején és nyárutón azt jelenti, hogy a déli erős napsütés elől az avar hűvösébe bújnak. Áldozatkeresés tekintetében a reggeli és a koraesti időpontban a legaktívabbak a kullancsok. A természetben kerülni kell a fűben hemperegést, és a bozótosban való bóklászást. A babakocsit-, a babahordozót a gyerekkel cserjék árnyékába ne tegyék. A gyermekek testét gyakran vizsgálják át, és a rajtuk mászó kullancsokat távolítsák el. Gyermekkorom hatékony kullancs elleni védekezése volt a haj leborotválása, ami sajnos mára kiment a divatból, bár ez megelőzési módszer volt. Felnőttek és kedvenc állataink számára kullancsriasztó sprayk, krémek, stb. szerek kaphatók a patikákban. Kerülni kell a haszon-, és a vadállatok által látogatott helyeket, mert ott bizonyára nagyobb a kullancsveszély.

A kullancsveszélyes hétvégi ház, nyaraló, vagy üdülő kertjét és a közparkokat tanácsos pirimifosz-metil hatóanyagú, szabadforgalmú irtószerrel háromhetente permetezni úgy, hogy a növényzet levélfonákjára szálljon a permetlé.

A kullancs bőrből való eltávolítására sok népi módszer él a köztudatban. Sajnos minden hagyományos módszer (zsírral bekenés, csipesszel kicsavarás, stb.) a kullancs fuldoklását és gyötrését célozza, aminek következtében a haldokló kullancs bacillus tartalmú nyálat köp áldozatába. Tehát a népi módszerek pont a megelőzendő fertőződést idézik elő!
A kullancs szakszerű eltávolítása: a kullancs lárvákat és nimfákat injekciós tűvel kell kipöccinteni a bőrből. A kifejlett kullancsok veszélytelen eltávolításra született eszköz, a kullancs-eltávolító kanál.
Az új eszköz a Találmányi Világkiállítás aranyérmét is megkapta, mert az első olyan eszköz, amely a kifejlett kullancsot gyötrés nélkül távolítja el a bőrből. Így kivédi a fertőzésveszélyt. A kullancs-eltávolító kanál a kullancs szipókáját úgy fordítja ki a bőrből, mint a meggymagkinyomó a meggyből a magot, anélkül, hogy megragadná a kullancsot, és megszorítaná a kullancs nyálmirigyeit.
Az eszköz kapható az állatpatikákban és a gyógyszertárakban.

További információ olvasható Dr. Kapiller Zoltán – Dr. Szentgyörgyi László: Kullancsok és zoonózisok című új könyvében, valamint az interneten: www.drkapiller.hu honlapon.

Hozzászólások

| 2011-04-12 09:28

Párkapcsolatot választják a szingli lét helyett? Nem inkább fordítva? Amúgy szerintem ez a dolog is fel van fújva. Régen az volt a megszokott, hogy 18 évesen a lányok már feleségül mennek első szerelmükhöz, családot alapítanak stb. Ma már megtehetik azt a nők, hogy egyedül maradnak, mivel teljes állást is vállalhatnak, ugyanolyan jogaik vannak mint a férfiaknak. Az is hozzájön, hogy az ember egyre jobban elveszik a forgatagban, próbálgatja magát mire képes. Ezzel párhuzamban félnek is családot alapítani, mert helyzetük kiszámíthatatlan, bármikor bekövetkezhet valami bibi, vagy mondjuk nem akarnak hitelből élni. Én egyáltalán nem látom ebben a kis csúsztatásban a problémát.

| 2011-04-14 15:35

Ez a szingliség csak egy cimke, amit az egyedül élő nőkre ragasztottak! Mindenki szeretne egy társat magának, olyan nincs, hogy egyedül jó! Sajnos a korunkra oly jellemző túlhajszoltság miatt nem mindenki olyan szerencsés, hogy párra leljen. Aki az egyedüllétet szándékosan választja, annak a lelke nem egészséges! Az ember társas lény mióta a világ világ! és ez így van rendjén! Trendek ide vagy oda!

| 2011-04-14 16:23

Szerintem senki nem szeretne hosszú távon "szingli" lenni, előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége lesz egy társra. Még akik nehezebben alkalmazkodnak egy párkapcsolatban (és inkább a szingli létet választják)azok is rájönnek idővel, hogy kompromisszumok árán is, de kell egy ember akire bármikor bármiben számíthat és szerethet. Szinglinek lenni lehet, hogy divatos, de nem olyan jó egyedül :)
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár