Ökotakarítással az egészségért

Ökotakarítással az egészségért

Egy-egy takarítás során magunk is tapasztalhatjuk, milyen ártalmasak azok a vegyi anyagok, amelyeket tisztítószerként használunk. Sajnos, a háztartások többsége dugig van olyan készítményekkel, amelyeknek a méregszekrényben volna a helyük.

 

A háztartások nagy részében maró vegyszerektől roskadozik a tisztítószeres polc. A hideg zsíroldó még vízzel hígítva is valóban csodákra képes, azonban a gumikesztyűt mellőző vakmerőeknek pillanatok alatt zsírtalanítja nem csak a konyháját, de a kezét is – töményen a bőrre csöppenve pedig akár égési sérüléseket is okozhat.

A Hypo és más klóros tisztítószerek szinte minden háztartásban megtalálhatók, mivel a klór elpusztítja a mikroorganizmusokat Azonban mivel az elemi klór rendkívül reakcióképes, nemcsak a kórokozókat pusztítja el: mérgező az ember számára is. A légutak, légzőszervek szempontjából használata hosszú távon jobban károsítja az egészséget, mint a penészgomba.

Általánosságban elmondható, hogy a hagyományos tisztítószerek nagy része a csatornába illetve a levegőbe pusztítja környezetünket és roncsolja egészségünket. A problémát csak súlyosbítja, hogy rendszerint a szükséges mennyiség többszörösét használjuk egy-egy tisztítási műveletnél, fokozva a környezetszennyezést, s növelve valamilyen allergiás megbetegedés kialakulásának kockázatát…

Az új generációs „zöld” tisztítószerek nagy része azonban valóban környezet-és egészségbarát, és hatékonyan alkalmazható mind a háztartási munkáknál, mind a mosásban. Annak, aki úgy határoz, hogy mostantól áttér az öko-termékek használatára, azért érdemes a vásárlás előtt tájékozódnia, így biztos lehet majd abban, hogy a kiválasztott tisztítószer tényleg „működni” fog.

A vékonyabb pénztárca azonban ezen a területen is rosszabbul tűri a környezettudatosságot: az öko-készítmények ára gyakran a sokszorosa egy-egy hagyományos vegyszerének. Azonban ha tisztítószereinket mosószappannal, bóraxszal, citromlével, szódabikarbónával, ecettel, nyers tejjel, glicerinnel, alkohollal és mosószódával helyettesítjük, nem csak egészségünk, környezetünk megóvásáért is sokat teszünk – az évek alatt így megspórolt pénzből pedig vásárolhatunk valami nagyszerűt. Például egy gőzzel takarító csodamasinát, amely, ha olyan csodákra nem is képes, mint amilyeneket a reklámok ígérnek, rendszeres alkalmazás esetén hatékonyan képes felvenni a a küzdelmet a szennyeződésekkel és a mikroorganizmusokkal úgy, hogy közben egy csepp tisztítószert sem kell felhasználnunk.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár