Óvja szeme világát!

2011.02.22.

Óvja szeme világát!

Meglehet, nem érzi, hogy bármi probléma lenne a látásával, azt azonban érdemes tudnia, hogy a betegség középkorúaknál igen gyakori. Ráadásul ennek az észrevétlenül támadó szembetegségnek nincsenek különösebb tünetei, azonban mire a baj felismerésre kerül, a zöldhályog visszafordíthatatlan károsodást okoz a szemidegben, aminek következményeképpen a páciens egész életében kénytelen szenvedni a zöldhályog okozta panaszoktól.

 

Zöldhályogban a szemgolyóra fokozatosan egyre nagyobb nyomás nehezedik, melyet a növekvő csarnokvíz-termelődés idéz elő. A csarnokvíz nem tud kiürülni, először a látóideg romlását okozza, végül akár pedig vakságot is előidézhet. A zöldhályog egy másik típusában a szemgolyóra gyakorolt fokozott csarnokvíznyomás hirtelen alakul ki, hatására az írisz kiboltosodik: az elváltozást éles fájdalom kíséri, a szem ilyenkor jellegzetesen „kivörösödik”.

Főképp 40-es korosztályt veszélyezteti a betegség, és érdemes odafigyelni a családtagjainknál előforduló hasonló megbetegedésekre is, mert a zöldhályog örökletes is lehet, illetve gyakran cukorbetegeknél alakul ki zöldhályog. Nők esetében gyorsabban fejlődik ki, és inkább a férfiakra jellemző a betegség lassan, alattomosan jelentkező formája.

A megelőzés mindig eredményesebb, mint a gyógykezelés. A kontrollvizsgálat során az orvos egy rövid vizsgálattal – a szembe történő légbefújással – képes felismerni már a zöldhályog korai jeleit is, ami azért szerencsés, mert a betegség a korai szakaszában még nem irreverzibilis. Ebben a stádiumban naponta kétszeri szemcsepp-adagolással megállítható további romlása; lézerkezeléssel pedig csökkenteni lehet a szemgolyókra nehezedő nyomás mértékét, ily módon a látáscsökkenés megakadályozhatóvá válik.

Mindezeket figyelmbe véve láthatjuk, hogy a baj időben történő felismerése, illetve a beavatkozás gyorsasága kulcsfontosságú. Épp ezért ha ön valamelyik rizikócsoportba tartozik, vagy ha hirtelen fájdalmat érez a szemében, vagy fény felé fordulva fura fénykarikákat lát, azonnal forduljon szemorvoshoz.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár