Régi vagy új gyógyszert?

- Írta: dr. Radosits Károlyné, szakgyógyszerész

Régi vagy új gyógyszert?

„Kérem nekem azt az új gyógyszert tessék adni, amit most reklámoznak a tévében”  – sok ilyen kérés hangzik el nap mint nap a gyógyszertárakban. Ilyenkor lázas fejtörésbe kezd a segítőkész gyógyszerész, apró kérdések következnek, és előbb-utóbb megvan a megoldás. Nehéz feladat. Nem véletlenül. 

Ma, Magyarországon 6000 féle gyógyszer van törzskönyvezve, minden jelentősebb hatástani csoportban többféle, különböző áron. Megtalálható még a kínálatban kb. 2000 gyógyhatású termék is. Tíz, vagy húsz évvel ezelőtt más volt a helyzet.

Van egy gyermekkori emlékem. Szerettem megállni a patika kirakata előtt, ahol nagy gömbölyű kavicsok között kaktuszok pompáztak metszett üvegek és egy mérleg társaságában. Nézzünk csak meg egy mai gyógyszertári kirakatot!

Hatalmas a kínálat és hihetetlen mennyiségű információ áramlik mindenkire. Ma már bárki hozzájuthat ehhez a különleges „fogyasztási cikk”-hez, a gyógyszerhez. Sok tényező befolyásolhat minket a vásárlásban, de kérem Önöket, kérjék ki a szakemberek véleményét. Különböző „ösztönzések” hatására választunk vitamint, sampont, fájdalomcsillapítót. Nem újkeletű dolog, hiszen mindenkinek kialakult a maga jól bevált módszere egyes betegségekben. A gyógyszerész tevékenysége összetett, mivel rövid idő alatt minél több információhoz kell jutnia. Mi a panasza? Kinek kell a gyógyszer? Mióta beteg? Van-e allergiája? Rendszeresen milyen készítményeket szed?

A hallottak alapján kell beilleszteni egy „új” terméket. Sokszor megtévesztő lehet ez, mivel más névvel, színesebb dobozban már jelen van a hatóanyag a patikában. Mi a különbség? Megítélni nehéz, lehet, hogy csak az árban mérhető, de egyes termékeknél hiába azonos a hatóanyag, a gyógyszerforma, mégis nem várt reakciók léphetnek föl. Egy gyógyszerre adott válaszreakció mértékét befolyásolhatja a beteg életkora, állapota. Az alkalmazott szerek jelentős hatással lehetnek egészségünkre, életminőségünkre, ezért nem mindegy milyen gyógyszereket milyen mennyiségben használunk! Tudnunk kell az általuk nyújtott előnyöket, de tisztában kell lennünk a hátrányukkal.

„Ha a betegek egyformán reagálnának a gyógyszeres kezelésre, az orvosi tevékenység tudomány lenne, így csupán művészet” – mondja Sir William Osler. A tanácsainkat ehhez igazítjuk. Gyakran szembesülünk az árak negatív hatásával. Olyan esetben, ha nem egy reklámozott, hanem szigorúan vényre felírt termékről van szó, és az orvos meghagyja a helyettesítés jogát, akkor a gyógyszerész felajánlhat egy ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó, de olcsóbb terméket is. Ezek jelentős költségkímélő megoldások. Tudjuk jól, a gyógyulás nemcsak a készítményektől várható, hanem a szakemberekben való bizalomtól és a jó szótól. Ne hivatkozzunk időhiányra, hiszen rólunk van szó! Régi vagy új gyógyszert? Kérdezze bátran gyógyszerészét!

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár