Remény a vesekárosodásban szenvedő cukorbetegeknek

- Írta: Sajtóközlemény

Remény a vesekárosodásban szenvedő cukorbetegeknek

A legújabb vizsgálatok eredményei szerint az új DPP4 gátló készítmény hatékony vércukorszint szabályozást biztosít a nem célértéken lévő 2-es típusú diabéteszes betegek számára. Az új terápia további előnye, hogy dózismódosítás nélkül adható a betegeknek, függetlenül vese- és májfunkciójuktól.

Az eredményekről az Amerikai Diabetes Társaság 2011. évi tudományos konferenciáján számoltak be a szakértők. Az új, naponta egyszer szedendő antidiabetikum hatásos, biztonságos és jól tolerálható. A korábbi hasonló terápiákkal ellentétben a bélcsatornán keresztül távozik a szervezetből, így nem terheli a vesét és a májat.

Az új gyógyszer önmagában és más - a cukorbetegség kezelésére szokásosan alkalmazott - gyógyszerekkel kombinálva is hatásos. Olyan betegek esetében is eredményes, akiknél a diéta és a testmozgás nem elegendő, vagy a jelenlegi kezelés nem biztosít megfelelő vércukorszintet. A 2-es típusú diabéteszhez gyakran társuló vese- illetve májkárosodás jelentős mértékben korlátozza a választható antidiabetikumok körét – ezen betegek számára is megoldást jelent az új készítmény, amely károsodott vese- illetve májfunkció esetén is dózismódosítás nélkül alkalmazható.
A vizsgálatok alátámasztották, hogy az új gyógyszer hatékonyan csökkenti a HbA1c szintet, nem okoz súlygyarapodást és nem növeli a hipoglikémia kockázatát, emellett mérsékli a szív-érrendszeri szövődmények kockázatát.

A 2-es típusú diabétesz világszerte riasztó ütemben terjed: a cukorbetegség becslések szerint 285 millió embert érint, akiknek 90%-a 2-es típusú diabéteszben szenved. Becslések szerint Magyarországon mintegy 1,1 millió cukorbeteg él, akik rendszeres kezelésre szorulnának, mivel szervezetük nem termeli vagy nem hasznosítja megfelelően az inzulin nevű hormont.

Az új, 2-es típusú diabéteszeseknek adható készítmény jelenleg európai törzskönyvezésre vár. Amennyiben az Európai Bizottság elfogadja az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását, ez lesz az első DPP-4 gátló, amely beszűkült vese- vagy májműködésű betegek kezelésekor is változatlan dózisban adható. A kezelés már számos országban - többek között az Egyesült Államokban, Mexikóban – elérhető a betegek számára, s új terápiás lehetőséget jelent a vesekárosodott cukorbetegek kezelésében.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár