Saját izzadságától is kiütéseket kap

Saját izzadságától is kiütéseket kap

Másnak kellemes időtöltés megfürödni egy kád meleg vízben, a brit Rachel Warwicknak azonban ez maga volna a rémálom. Legszívesebben sírna a gyötrelmektől, de ezt sem teheti, mert a könnycseppek – akárcsak a víz – súlyos allergiás tüneteket okoznak neki. A vízzel való mindenféle érintkezés fájdalommal jár számára, súlyos duzzanatok keletkeznek, és viszkető kiütések keletkeznek rajta. Még saját izzadsága is ártalmas számára.

„Amikor emberekkel találkozom, csupa zavartságot érzek rajtuk és folyton felteszik a kérdést: akkor hogyan étkezem? Hogyan és mit iszom? Hogyan mosakszom? Erre azt mondom, hogy csak gyorsan lenyelek valamit, és valahogy elboldogulok” – mondja Rachel Warwick.
Warwick esete különleges, mert a víz elleni allergia komoly fejtörést okoz. Feltéve, ha egyáltalán valóban allergiás megbetegedésről van szó, és nem másról. Orvosok szerint lehetséges, hogy a bőr felületével érintkező víz az ott található elhalt sejtekkel lép olyan reakcióba, amely mérgező hatást vált ki, végső soron pedig megtámadja az immunrendszert.
Rachel 12 éves volt, amikor diagnosztizálták nála a furcsa betegséget, miután úszás után kiütések jelentek meg rajta. Télen, amikor gyakran esik az eső vagy a hó, nem hagyhatja el az otthonát. Később férjhez ment, s a férje lett a hivatalos gondozója is. Ő látja el azokat a hétköznapi tevékenységeket, amelyek a vízzel kapcsolatosak. A férj mosogat és mossa a ruhákat. Rachel hetente egyszer zuhanyozik. Annak érdekében, hogy elkerülje az izzadást, könnyű ruhákat hord, és nem végez fizikai tevékenységet. Víz helyett tejet iszik.
Az orvosok szerint lehetséges megoldás Rachel betegségére, noha a gyógyszerként ajánlott szer hatékonyságát széles körben jelenleg is még csak vizsgálják. Egy asztma elleni gyógyszerről van szó, amely javulást ígérhet Rachel számára. Az igazi gyógymódot azonban még nem találták meg. Rachel így ábrándozik a jövőjéről: „Egyszer jó lenne arra ébredni, hogy semmi bajom nincs. A szabadidőmben állandóan úsznék. És táncolnék a legnagyobb esőben is.”


(BBC News)

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár