Személyre szabott terápia

2014.05.14.

Személyre szabott terápia

A Wall Street Journal cikke remélhetőleg hazánkban is jó hírt jelent majd a betegek számára. A gyógyszerészeti vállalatok legújabb célkitűzése ugyanis az, hogy új, bizonyítottan hatékony diagnosztikai- és kutatóeszközöket találjanak, fejlesszenek, amelyek gyorsan rámutatnak, mi is az pontosan, ami a páciens tüneteit, betegségét valójában okozza.

Míg általában több hetet vesz igénybe, hogy a belgyógyászok képesek legyenek felmérni egy rákos betegnek való legmegfelelőbb kezelést, addig a gyors diagnosztikai eszközökkel néhány napra vagy akár órára redukálható ez a feszültséggel terhes várakozási idő.
A személyre szabott orvoslás, kezelések azáltal váltak és válnak egyre népszerűbbé, hogy felfedezték: az azonos betegségekben szenvedő páciensek máshogy reagálnak ugyanarra a kezelésre. Ennek oka abban is keresendő, hogy adott esetben más-más gének és proteinek válnak érintetté a gyógyszeres kezelés során. A diagnosztikai eljárások fejlesztésének fókuszpontjában azok a betegek állnak, akik egy széles réteghez tartoznak ugyan – mint például a rákbetegek csoportja –, de ezen belül is valamiért speciális esetet jelentenek. A cél, hogy ezeket az alcsoportokat is speciálisan lehessen kezelni.

Egyéni terápiák a gyakorlatban

A kutatók azt remélik, hogy az egyedi genetikus profil figyelembe vételével korábban megvilágíthatók a valódi egészségügyi problémák, és hamarabb kiderül a legjobb kezelési mód.
„Az orvosi gondozást személyre szabottá kell alakítani” - mondta Marisa Weiss, a breastcancer.org alapítója és elnöke. Az említett amerikai weboldal a mellrákban szenvedőknek nyújt információkat. „Az egyén mellrák-betegségének típusához alakítva, a betegség stádiumához mérten és az egyéb orvosi paramétereket figyelembe véve kell megalapozni ezt az egyedi ellátást. Kritikus fontosságú, hogy a páciens gyógyszerei és kiegészítő kezelései jól működjenek együtt, azért, hogy biztosak lehessünk benne, hatásukat interferencia és külön mellékhatások nélkül fejtik ki.”

Célzott kezelés a páciens érdekében

A diagnosztika kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségügy eljárási láncolatában: növeli a költséghatékonyságot, befolyásolja ezáltal a betegelláttás minőségét, a páciens egészségének változását és az ezzel járó kiadásokat. Létezik pélrádul egy olyan teszt, amely a HER-2 gént méri, ami az egyik mellrákgyógyszer elsődleges célpontja. A HER-2 gén segít ellenőrizni a sejtnövekedést, osztódást és regenerálódást. Az a típusú rákbetegség, amelynek esetében túl sok ilyen gén van jelen, az még gyorsabb növekedésre hajlamos.
Az amerikai Joya Delgado Harris-nél három éve mutatták ki a rákot, és amióta diagnosztizálták nála a HER-2 gén túlzott jelenlétét, az említett gyógyszer szedését javasoltak neki. Azonban az ő esetében gondokat okozott, megtámadta a szívét. Mivel tudta, hogy a gén okozza a betegséget nála, a komplikációk ellenére folytatta a tabletták szedését. „Nagyon fontos, hogy a betegek minél több információt megkapjanak a saját betegségükről, hogy a legjobb kezelést kaphassák. A diagnosztika segít a beteg teljes megerősítésében, hogy a jó kezelést kapja” – mondja Delgado Harris.

Egyre többen a piacon

Egyre több gyógyszergyár tervezi, hogy betör az orvosi diagnosztikai eszközök piacára. 2015-ig évi 10%-os növekedést jósolnak a személyre szabott kezelésekre fókuszáló piacnak, melybe a diagnosztikai tesztek és a célzott terápiák is beletartoznak. Ez 42 milliárd dolláros forgalmat jelentene 5 év múlva, de valójában a kiegészítő üzletágakkal együtt tízszeresére nőne az ágazat forgalma.
Ha egy cég képes igazolni, hogy egy gyógyszere hatékonyan működik a páciensek egy speciális csoportjánál, könnyebb jóváhagyást nyerni a termékre akkor is, ha e csoporton kívül eső betegek nem részesülnek az újítás előnyeiből. Ennek oka pedig az, hogy a diagnosztikai eljárások egyértelműen megjelölik a megfelelő betegkört egy gyógyszer számára, így a páciens nem kap felesleges kezelést. A tévesen felírt gyógyszerek száma nullára csökkenhet, ezáltal lényegesen lerövidül a kezelési idő. Így az orvosok ideje hatékonyabban telik, és az egyéb egészségügyi források is célzottabban kerülnek felhasználásra.

Eljöhet a széles spektrumú gyógyszerek alkonya?

Bár a kutatások jelenleg a nagy költségű termékekre fókuszálnak, maga a fejlődési irány a jövőbe mutat: lehetőséget adhat az egyéni gyógyszerek kifejlesztéséhez, hogy azonnal letesztelhetővé váljon akár egy vírusos megfázás is – mely vírus okozza a betegséget, milyen kezelés lesz a páciensnek a legalkalmasabb? Idáig csak akkor jut majd el a gyógyszeripar, ha a diagnosztikai kutatásokhoz szükséges technológia olcsóbbá válik – így nem csak a nagy költségvetésű gyógyszereknél fér bele a kutatás a büdzsébe. A végeredmény előnyös lenne a gyógyszergyártóknak és betegeknek egyaránt, hiszen a jelenlegi eljárások annyira drágák és lassúak, hogy mire megjön az eredményük, addigra sokszor már késő.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár