Szerelem első látásra

2017.03.31.

Szerelem első látásra

Az embereket ősidők óta foglalkoztatja, hogy létezik-e szerelem első látásra, és ha igen, mi játszódik le valójában a nőben és férfiban. A további kérdés pedig az, hogy a villámszerű érzelmi hatás mennyire lehet tartós, hová fejlődhet egy kapcsolat.

Mindenki átélhette már az élményt, hogy egy tömegben kiszúr valakit, aki valamiért érdekessé, izgalmassá válik számára, és máris megdobban a szíve az érzelemtől. Az ismerkedésnek ez a formája általános, és az első benyomás sokat számít a későbbiekre nézve. Ez ellentétben áll azzal, amikor valakik különféle társkeresőkön próbálják megtalálni szerelmük tárgyát. A társkeresők nem nyújtják azt az élményt, amelyet a személyes találkozás ad, amikor fellobbanhatnak a vágyak. Az ok nyilvánvaló: a két felet egyből összekötheti a gyakran hangoztatott kémia, amely azonnal kifejti hatását.

Egy Ausztráliában végzett vizsgálat során derítettek fényt bizonyos részletekre. Arcképes fényképét mutattak meg nőknek és férfiaknak a másik nemről, amelyeket osztályozniuk kellett a szerint, mennyire találják vonzónak az illetőt, illetve a külső megjelenés mekkora szerepet játszik a választásban.

A férfiak átlagos osztályzatokat adtak a képek alapján, míg a nők némileg jobb jegyeket osztogattak. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a nőknél nagyobb szerepet játszik a férfi megjelenése és fellépése, mint fordított esetben. A külső és a jó fellépés bizonyos érzelmeket vált ki a nőkből, míg a férfiaknál kevésbé jellemző az azonnali érzelmi töltődés. Más kérdés, hogy létrejön-e egyből a szerelem. Ebben szerepet játszik az illető személyisége, a közös kultúra és érdeklődés megléte, valamint egyéb tényezők.
    
Összegzésképpen elmondható: az első pillanatra fellángoló szerelem még nem biztosíték arra, hogy a kapcsolat hosszantartó lesz. Annyi azonban bizonyos, hogy a találkozás első percei, a gyors benyomások döntő hatással vannak a későbbiekre, és keretet adhatnak akár egy örök életre szóló szoros kapcsolatnak.


Forrás: Psychology Today

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár