Szívbetegségek a nőknél: legyünk tisztában a tünetekkel és rizikófaktorokkal

Szívbetegségek a nőknél: legyünk tisztában a tünetekkel és rizikófaktorokkal

Minden nőt fenyeget a szívbetegség veszélye. De ha megfelelő figyelmet fordítunk az olyan tünetekre és kockázatokra, amelyek főként a nőket érintik, valamint szívbarát étrendet alkalmazunk, és elegendő testmozgást végzünk, az segíthet a védekezésben.

Bár a szívbetegségekről gyakran úgy vélekedünk, hogy inkább férfiprobléma, mégis több nő esik hal meg szívproblémák által egy évben, mint férfi. Az egyik fő kihívást az jelenti, hogy bizonyos szívbetegségek tünetei a nőknél eltérőek lehetnek a férfiakétól. Szerencsére viszont a nők tudnak lépéseket tenni azért, hogy megértsék ezeket az egyedi tüneteket, ezáltal lecsökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.

A szívroham tünetei a nőknél

A szívroham leggyakoribb tünete a nőknél az, ha valamilyen fájdalom, nyomás vagy kellemetlen érzés jelentkezik a mellkasban. De ez nem minden esetben súlyos, sőt, akár nem is számít igazán jelentős tünetnek a hölgyek körében, sőt, néha a nők szenvednek el szívrohamot, hogy semmilyen mellkasi fájdalom nem jelentkezik. A férfiakhoz képest a nők nagyobb valószínűséggel produkálnak mellkasi fájdalomtól független szívroham-tüneteket, mint például:
 • nyak, állkapocs, váll, felső hát vagy hasi diszkomfort-érzet
 • légszomj
 • a jobbkar fájdalma
 • hányinger vagy hányás
 • izzadás
 • ájulásérzés vagy szédülés
 • szokatlan fáradtság.

Ezek a tünetek sokkal enyhébbek lehetnek, mint a szorító jellegű mellkasi fájdalmak, amik gyakran a szívinfarktussal társulnak. A nők a mellkasi fájdalmat úgy írhatják le, mint nyomást vagy szorítást. Ez azért lehet, mert a nőknél blokádok nemcsak a fő artériákra irányulhatnak, hanem a kisebb artériákra is, melyek a szív vérellátását biztosítják. Ezt az állapotot kisérbetegségnek vagy mikrovaszkuláris betegségnek is hívják.

A nőknél gyakrabban lépnek fel a tünetek pihenés vagy éppen alvás közben. Sőt, a mentális stressz is kiválthatja a szívroham tüneteit a hölgyeknél.

A nőnél sűrűbben fordul elő, hogy a sürgősségi osztályra kerüljenek akkor, amikor valamilyen szívprobléma már bekövetkezett. Ez azért van, mert a tüneteik nem olyanok, amik tipikusan a szívrohamhoz köthetőek, és ezeket a tüneteket hajlamosak lekicsinyíteni. Viszont ha ilyesmit tapasztalunk magunkon, vagy csak úgy véljük, hogy esetleg szívrohamunk van, azonnal hívjuk a mentőket. Ne vezessünk mi magunk be a kórházba, kivéve, ha tényleg nincs más lehetőségünk.

A női szívbetegségek rizikófaktorai

Bár a koszorúér-betegségek általános rizikófaktorai – mint például a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és az elhízás – a nőkre és férfiakra egyaránt kihatnak, más tényezők nagyobb szerepet kapnak a nőknél a szívbetegségek kialakulásánál. Például:
 • A cukorbetegség sokkal nagyobb kockázatot jelent a szívbetegségek tekintetében a nőknél, mint a férfiaknál.
 • A metabolikus szindróma – vagyis a has körüli zsír, a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és a magas trigliceridszint kombinációja – nagyobb hatással van a nőkre, mint a férfiakra.
 • A mentális stressz és depresszió jobban megviseli a nőket. A depresszió megnehezíti az egészséges életmód folytatását és az ajánlott kezelések betartását, tehát beszéljünk az orvossal, ha depressziós tüneteket veszünk észre magunkon.
 • A dohányzás nagyobb kockázati tényezőt jelent a szívbetegségeket tekintve a nőknél, mint a férfiaknál.
 • A testmozgás hiánya az egyik legfontosabb rizikófaktor a szívbetegségeknél, és mint csoport, a nők általában kevésbé aktívak a férfiaknál.
 • A menopauza utáni alacsony ösztrogénszint jelentős kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására a kis vérereknél (mikrovaszkuláris betegségek).
 • A terhességi komplikációk, mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség a terhesség során növelik a nőknél annak az esélyét, hogy hosszú távon is szembe kell nézni ezekkel a problémákkal, sőt, növeli a szívbetegség kialakulásának esélyét mind az anyánál, mind pedig a gyermekénél.

A szívbetegség olyan probléma, ami miatt csak az idősebb nőknek kell aggódniuk?

Nem. A 65 éves kor alatti nők, közülük is különösen azok, akiknek a családjában már előfordult korábban valamilyen szívbetegség, nagy figyelmet kell, hogy fordítsanak a szívbetegségek rizikófaktoraira. A nőknek minden életkorban komolyan kell venniük a szívbetegség kérdését.

Mit lehet tenni nőként a szívbetegségek kockázatának csökkentéséért?

Van néhány életmódbeli változtatás, amivel csökkenteni lehet a szívbetegségek kockázatát:
 • Hagyjuk abba a dohányzást, illetve el se kezdjük!
 • Végezzünk 30-60 percnyi testmozgást a hét legtöbb napján, vagy ha fogyni is szeretnénk, akkor 60-90 percet!
 • Tartsunk fenn egészséges testsúlyt!
 • Az étrendünk csak kevés telített zsírt, koleszterint és sót tartalmazzon!
Mindemellett arra is oda kell figyelni, hogy az előírt gyógyszereket megfelelően szedjük, különösen a vérnyomás normalizálására felírtakat, a vérhígítókat és az aszpirint. Továbbá kezeltessük az olyan egyéb kockázati tényezőket, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség.

Testmozgással a szívbetegség kockázatának csökkentéséért

Általában véve elég, ha csak mérsékelt testmozgást végzünk – például gyors ütemű sétát a hét legtöbb napján, 30-60 perces időtartamban. Ha úgy érezzük, hogy ennyi gyakorlatot egyfolytában nem tudunk végezni, semmi gond: válasszuk szét a fizikai aktivitást 10-15 perces szakaszokra, hiszen ez a forma ugyanúgy szívbarát megoldásnak számít. Kutatások kimutatták, hogy a rövid, de nagyon intenzív gyakorlat, mint például séta közepén egy kis futás, hatékony módja az anyagcsere felpörgetéséhez. Ez pedig segít megőrizni az alacsony testsúlyt, ami a szív egészségéhez járul hozzá.

De vannak más apró változások is, amivel növelni lehet a fizikai aktivitást a nap folyamán. Járjunk lépcsőn liftbe szállás helyett, sétáljunk vagy biciklizzünk, valamint felüléseket és fekvőtámaszokat végezhetünk tévénézés közben.

Mennyi az egészséges testsúly?

Hogy mi tekinthető egészséges testsúlynak, az egyénenként más és más, de megéri egy normális testtömeg-indexet (BMI) fenntartani. Ez egy olyan kalkuláció, amivel kiderül, egészséges-e vagy nem a testzsír-százalékunk. A 25 vagy afölötti BMI érték fokozott szívbetegség-kockázatot jelent.

A derékbőség is képes megmutatni, van-e túlsúly, avagy nincs. Túlsúlyosnak számít egy nő, ha a derékbőség nagyobb, mint 89 centiméter.
Némi súlycsökkentés elérhető akkor is, ha lépéseket teszünk a vérnyomás csökkentésére és a cukorbetegség kockázatának leredukálására – és egyébként mindkettő növeli a szívbetegségek veszélyét is.

A szívbetegségek kezelése más a nőknél, mint a férfiaknál?

Általában a szívbetegségek kezelése a nőknél és a férfiaknál hasonló. Az angioplasztika és stent a szívroham kezelésére gyakran használatos módszerek, és egyaránt hatékonyak a férfiaknál és a nőknél. Ugyanakkor azok a nőknek, akiknél nem lépnek fel a tipikus mellkasi fájdalmak, kevésbé valószínű, hogy ilyen potenciálisan életmentő lehetőségeket ajánlanának fel. Ráadásul ha egy nőnél a szívbetegségek tüneteit mikrovaszkuláris betegség okozza, az angioplasztika és a stent beültetése nem a leghatékonyabb kezelési eljárásnak számít.

Aszpirinnal a szívbetegségek megelőzéséért

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association – AHA) irányelvei arra buzdítják a nőket, hogy lépjenek fel sokkal agresszívebben a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének érdekében. Vannak nők, akiknél ez együtt jár a napi aszpirinszedéssel. Csakhogy az aszpirin rutinszerű alkalmazása nem ajánlott azoknál a 65 év alatti nőknél, akiknél alacsonyabb a szívbetegségek kockázata.

Az AHA útmutatásában szereplő javaslat szerint 75 és 325 milligramm közötti aszpirin napi szedését fontolóra vehetik azok a hölgyek, akik cukorbetegek, vagy akiknek már van kialakult szívbetegsége. Emellett egy olyan ajánlást is tartalmaz, hogy a 65 év feletti nők napi 81 milligramm aszpirint szedhetnek, ha a vérnyomásuk normális, és az emésztőszervi vérzés rizikója alacsony. Sőt, a 65 év alatti nőknél az aszpirin még a stroke megelőzésében is közrejátszhat.

Viszont ne menjünk a saját fejünk után, ha az aszpirint a szívbetegségek kialakulása ellen szeretnénk szedni. Mindenképp beszéljünk az orvosunkkal az aszpirinszedés kockázatairól és előnyeiről a saját rizikófaktorainkat alapul véve.
Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár