Támogatják az iskolakezdést Ausztriában

Támogatják az iskolakezdést Ausztriában

Ausztria több tartományában – Bécsben, Felső-Ausztriában és Burgenlandban – szeptember 5-én kezdődik az iskolai tanév, az ország más részein pedig szeptember 12-én. A szülők felsóhajthatnak, hogy végre nem kell azon törniük a fejüket, ki vigyázzon a gyerekre a nyári szünidőben. Igen ám, csakhogy év közben is akadnak napok, amikor iskolai szünet van, rendezvényt tartanak a tanulóknak vagy a tanintézetbe kell vinni a diákokat. Folyton gondot okozott a szülőknek, hogyan osszák be idejüket, hogy a munkahelyükön ne legyen emiatt kiesés. Az új osztrák rendelkezéseknek köszönhetően azonban megnyugodhatnak, mert ezentúl beleszámít a munkaidejükbe, ha indokoltan kell a gyerekeikről gondoskodniuk munkaidőben.

Az őszi szünidő tartományonként más időpontokban van, de október 26-a, Ausztria nemzeti ünnepe mindenképpen beleesik. A hétvégéket és munkaszüneti napokat lehetőség szerint úgy alakították, hogy kedvező legyen a családok számára, és a szülő a gyerekével tölthesse el azokat. A szolgálati idő része, ha a szülő gyerekét az iskolába viszi. Sőt, a munka törvénykönyvébe foglalták, hogy az út közben előforduló esetleges baleset munkahelyi balesetnek számít, és a munkahely köteles gondoskodni az alkalmazottja biztosításáról.  
Az osztrák szociális minisztérium támogatja az alacsony jövedelmű családokat az úgynevezett iskolakezdési csomaggal. A hátrányos helyzetű családokat nyilvántartásba veszik, és szükség szerint gondoskodnak róluk. Az iskola típusától és a diák életkorától függően különféle támogatási csomagok léteznek. A rászorultak ennek megfelelően kaphatnak például hátizsákot, iskolatáskát, de íróeszközöket és jegyzetfüzeteket is. A szülőknek általában 100 és 300 euró közötti összeget fizetnek ki, ami most több, mint korábban volt. Ez a néhány száz euró némileg enyhíti a családok kiadását, de a szülőknek is hozzá kell tenniük a maguk részét. Ausztriában jelenleg átlagosan 400 euróba kerül egy diák iskolakezdése, de ennél jóval magasabb is lehet a végösszeg, ha drágább tanintézetben tanul a gyerek.  

(Wiener Zeitung)
  

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár