Téli depresszió

2018.01.18.

Téli depresszió

Mi okozza a téli lehangoltságot és hogyan tudjuk legyőzni? A tél folyamán nagyon sokan leszünk depressziósak, lehangoltak és gyakran érezzük kedvtelennek magunk. A téli depresszió orvosi elnevezése szezonális hangulati zavar, röviden SAD.

Felmerül a kérdés:

Vajon mit tehetünk, hogy újra önmagunk legyünk,
amikor a rövid és sötét napok legyőznek minket?


Először is tisztázzuk, azt, hogy mi okozza a téli depressziót.

Annak ellenére, hogy milliók panaszkodnak télen lehangoltságra, úgy érezhetjük, hogy a téli depresszió valójában csak egy mítosz. Viszont, szilárd tudományos bizonyíték létezik annak alátámasztására, hogy egy évszak kihatással lehet hangulatunkra. A tudósok többsége szerint a probléma összefügg azzal, ahogyan a szervezetünk a napfényre reagál. Az egyik elmélet szerint a szervezetünkbe jutott fény megváltoztatja testünk hormonszintjét. Testünkben a fény funkciója nem más, mint hogy megakadályozza az alvási hormon (melatonin) termelését és így ébren tart minket. Szakértők szerint a téli depresszióban szenvedőket, kevesebb napfény éri a téli rövidebb nappalok miatt. Az ő testük így több melatonint termel, és ez okoz letargiát valamint depressziós tüneteket.

Ha Ön is téli lehangoltságot tapasztal, akkor nagy valószínűséggel a napfény hiánya okolható ezért. A tanácsunk ezért nem lesz meglepő, hisz a legjobb a téli depresszió és kedvetlenség ellen, ha minél több időt töltünk a napfényben, vagyis megpróbálunk minél több fényt csempészni az életünkbe. Ha télen kimerültnek érezzük magunkat, amilyen gyakran csak tudunk, menjünk ki a levegőre és napfényre különösen azokon a napokon mikor süt a nap. Ha a munkahelyünkön ablak mellett ülünk az is sokat segít lehangoltságunkon.

Az is segítség lehet a lehangoltság ellen ha „boldoggá esszük magunkat”.

A téli depresszió és lehangoltság során gyakran érezhetünk sóvárgást a cukor és a szénhidrát iránt, mint amilyen a csokoládé, tészta, kenyér. Természetesen ne feledkezzünk meg arról sem, hogy megtartsuk az egyensúlyt és a cukor és szénhidrát bevitel mellett különösen figyeljünk oda arra, hogy minél több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk.

Következő tanácsunk, hogy legyünk aktívak. A szezonális hangulat zavar ellen létezik még egy fegyver, ami nem más, mint ha aktívak vagyunk. Meggyőző bizonyítékok léteznek arról, hogy heti három alkalommal végzett 30 perces erőteljes testmozgás hatékony megoldás a lehangoltság és a depresszió ellen. Ha hajlamosak vagyunk a lehangoltságra, akkor a szabadtéri edzés duplán jó hatással lesz ránk mivel a testmozgás mellett szervezetünk napfényt is fog raktározni. A szakértők szerint az aktivitás hatására megváltozik a hangulatszabályozó szerotonin szintje az agyban. Továbbá azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a szabadban illetve edzéssel eltöltött idő alatt új emberekkel is megismerkedhetünk, ami szintén egy kellemes változást hozhat mindennapjainkba.


Forrás: www.nhs.uk

  

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár