Téli levesek

2011.11.26. - Írta: betegvagyok.hu

Téli levesek

Ká­posz­ta­le­ves sza­lon­ná­val (4-6 fő­re)

Hoz­zá­va­lók:

  • 30 g vaj,
  • 1 ki­sebb kockára vágott hagy­ma,
  • 120 g csí­kok­ra vá­gott füs­tölt sza­lon­na,
  • 450 g ká­posz­ta meg­tisz­tít­va, le­re­szel­ve,
  • 1 krump­li há­moz­va, fel­koc­káz­va,
  • 1,2 li­ter csir­ke­hús­lé,
  • só, bors,
  • 3 ka­nál tej­föl.


A forró vajon olvassza meg a hagymát és a szalonnát. Keverje hozzá a káposztát és a krumplit, majd öntse rá a húslét. Forralja fel, majd gyöngyözve főzze, amíg a krumpli megpuhul, kb. 30 percig. A zöldség háromnegyedét turmixolja öszsze a húslével, fűszerezze, forralja fel újra és ízesítse a tejföllel. A maradék zöldséget újramelegítve, fogyasztás előtt tegye vissza a levesbe.

Skót hús­le­ves (4-6 fő­re)

Hoz­zá­va­lók:

  • 1,5 kg cson­tos bá­rány- vagy bir­ka­hús,
  • 120 g ár­pa,
  • 120 g fej­tett zöld­bor­só,
  • 2 koc­ká­ra vá­gott sár­ga­ré­pa,
  • 1 koc­ká­ra vá­gott fe­hér­ré­pa,
  • 1 koc­ká­ra vá­gott cék­la,
  • 2 koc­ká­ra vá­gott hagy­ma,
  • só, bors, pet­re­zse­lyem.

Egy mély fazék aljára tegye a húst, adjon hozzá 2,5 liter vizet, tegye mellé a zöldborsót és az árpát. Lassan forralja fel, szedje le a habját, majd lassan főzze egy fél órát, ha bárányhús, egy órát, ha birkahús. Adja hozzá a zöldségeket, és lassú tűzön főzze tovább a levest, amíg a hús megpuhul, ami kb. még egy óráig tart. Ezután vegye ki a húst, a zöldségeket, az árpát, és a levest magában főzze addig, míg az íze még erőteljesebb nem lesz. Fűszerezze. A húst a csontról fejtse le és tegyen vissza mindent a fazékba, újra melegítse át, majd tálalja.

 

 

Pa­ra­di­cso­mos krump­li le­ves (6 fő­re)

Hoz­zá­va­lók:

  • 450 g édes krump­li,
  • 1 fi­nom­ra vá­gott hagy­ma,
  • 60 g vaj,
  • 4 pa­ra­di­csom, for­ró sü­tő­ben pár csepp olí­va ola­jon meg­fut­tat­va, amíg meg­pu­hul, azu­tán meg­há­moz­va és fel­da­ra­bol­va,
  • 850 ml csir­ke­hús­lé,
  • só és pap­ri­ka.

Hámozza meg a krumplit, szeletelje vékonyra, annyi vizet öntsön rá, hogy ellepje, majd főzze puhára. A vajon fonnyassza meg a hagymát, majd dobja rá a paradicsomot és főzze néhány percig. Turmixolja össze a forró húslé egyharmadával, majd öntse vissza az egészet a húsleveshez, és újra melegítse fel. Ízesítse és díszítse ízlés szerint.


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos



Bezár