A klasszikus tyúkhúsleves kétféle módon segíthet enyhíteni a nátha, megfázás tüneteit: Egyrészt megkönnyíti a megfázás lefolyását, mert javítja a hidratáltságot és csökkenti a gyulladásos folyamatok mechanizmusát, befolyásolva a neutrofilek (az immunrendszer sejtjei) áramlását. Másrészt átmenetileg felgyorsítja a nyálkamozgást, ami hozzájárulhat a vírusok gyötörte orrnyálkahártya tehermentesítéséhez.
Zöldséges tyúkhúsleves
Hozzávalók:
- 1 kg tisztított, bontott tyúk
 - 10 dkg karalábé
 - 10 dkg karfiol
 - 4 répa
 - 4 fehérrépa
 - 2 gerezd fokhagyma
 - 1 fej vöröshagyma
 - 1 zeller
 - 1 paprika
 - 1 krumpli
 - só
 - egész bors
 
A tyúkot tisztítsa meg, darabolja fel, és tegye fel főni három liter vízben. A zöldségeket tisztítsa meg, és vágja fel tetszés szerint, majd adja a leveshez, amikor forr a víz. Tegyen bele pár szem borsot, és sózza meg ízlése szerint. Lassú tűzön addig főzze, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Cérnametélttel tálalja.




