Újdonsült apaság: tippek a stressz leküzdéséhez

Újdonsült apaság: tippek a stressz leküzdéséhez

Újdonsült apává válni nagy örömöt jelent – és stresszt. Úgyhogy a legjobb, ha még időben megtudjuk, hogyan lehet kezelni a szülői szerep okozta nehézségeket, és hogy miként lehet kialakítani a megfelelő kapcsolatot az újszülöttel.

 Apává válni a világ egyik legizgalmasabb és legfantasztikusabb élménye. Ugyanakkor szükség lehet arra, hogy felkészüljünk azokra az érzelmekre és kihívásokra, amit az apaság és az újonnan kibővült családdal való kapcsolat kivált. Az alábbiakban kiderül, miként lehet megélni ezt az átmenetet a kevésbé stresszesen és sokkal teljesebben.

A stresszforrások felismerése


Senki nem állítja, hogy egy újszülöttről való gondoskodás egyszerű. Mint új apa, aggodalmat kelthetnek a következők:

 • Korlátozott időtöltés a gyermekkel. Ha nem tudunk szabadságot kivenni a gyermek megszületésekor, nehézséget okozhat lépést tartani a szokásos munkarenddel, valamint időt tölteni az újszülöttel.
 • Új felelősségek. Az újszülöttek állandó gondozást igényelnek. Az etetésen, pelenkázáson és a sírásból való megnyugtatáson túl a szülőknek arra is időt kell találniuk, hogy a házimunkát és egyéb tevékenységet elvégezzék. Ez némi stresszt okozhat az újdonsült szülőknek, akik idáig sokkal függetlenebb életmódhoz voltak szokva.
 • Megzavart alvás. A babák alapos kihívás elé állítják a szülőket a jó éjszakai alvás terén. Az alváshiányos állapot ugyanis visszatérő vendég lehet az új anyukáknál és apukáknál.
 • Pénzügyi feszültségek. A bébi szállítása, egészségügyi gondozása, pelenkái, ruhái és más kellékei komoly költségeket jelentenek. A pénzügyi helyzet még rosszabb lehet, ha például nagyobb otthonba költözünk az újszülött megérkezése után, vagy ha fizetünk valakinek a gyermekfelügyeletért – esetleg ha mi vagy partnerünk fizetés nélküli szabadságra megyünk, netán teljesen el is hagyjuk a munkahelyünket, hogy gondját tudjuk viselni a gyermeknek.
 • Kevesebb idő a partnerünkkel. Egy baba megszületése azt jelenti, hogy a partnerünk iránti figyelmet mostantól egy harmadik féllel is meg kell osztani. Elég általános az új apáknál, hogy kirekesztve érzik magukat.
 • A szexuális aktivitás visszaesése. A gyermekszülés utáni felépülés, a fizikai kimerültség és a stressz oda vezethet, hogy károkat szenved a szexuális élet a szülőknél – ami feszültségeket okozhat a kapcsolatban.
 • Depresszió. Kutatások szerint egyes apák – az anyákhoz hasonlóan – a gyermekszületés után nem sokkal depressziót tapasztalhatnak magukon.

Tegyünk lépéseket a gyermek megszületése előtt!

Amíg a partnerünk terhes, enyhíthetjük a szorongást, ha aktívan készülünk az apaságra. S hogy hogyan? Például így:
 • Avassuk be magunkat! A terhesség alatt a férfiaknál nem jelentkezik az a mindennapos „emlékeztető”, hogy ők hamarosan szülővé válnak, mint a nőknél. Tegyük a kezünket a partnerünk hasára, hogy érezzük a baba rúgását. Vegyünk részt a szülés előtti orvosi látogatásokon, és beszélgessünk másokkal a terhességről, hogy az egész folyamat részesének érezhessük magunkat.
 • Látogassunk el szülésfelkészítő tanfolyamra! Egy szülésfelkészítő csoport tagjaként a partnerünkkel együtt megtudhatjuk, mire számíthatunk a kihordás és a szülés során, illetve megtanulhatjuk, hogyan viselhetjük gondját az újszülöttnek.
 • Konzultáljunk egy pénzügyi tanácsadóval! Egy pénzügyi szakember segíthet abban, hogy miként lehet a legjobban kezelni a költségeket, amikkel egy baba jár.
 • Építsünk ki egy támogatói csoportot! A terhesség során a partnerünk támogatást kaphat az egészségügyi szolgáltatóktól, a szeretteitől és a barátaitól. A férfiak számára ugyanolyan fontos, hogy ebben az időben egy támogatói csoport vegye körbe. Nézzünk szét a barátaink és szeretteink között, hogy kik azok, akik tanácsokkal és bátorítással láthatnak el a közelgő apaság kapcsán.
 • Beszélgessünk a partnerünkkel! Beszéljük meg a párunkkal a mindennapi életünket, és hogy miként változhat a kapcsolatunk – jó vagy rossz irányba – a baba megszületését követően.
 • Fontoljuk meg, milyen apák szeretnénk lenni! Gondoljunk a saját apánkra. Gondoljuk át, milyen szempontok szerint szeretnénk kialakítani a kapcsolatot a saját gyermekünkkel, és mit lehetne másképp csinálni.

Maradjunk érintettek a gyermekszületés után is!

Miután a baba megszületik, keressük meg a módját annak, hogy csatlakozzunk az újonnan kibővült családhoz. Apaként az alábbiakat tehetjük:
 • Maradjunk a kórházban a családdal! Ha a kórház engedi, töltsük az időnket a partnerünkkel és az újszülöttel egészen addig, amíg haza nem engedik őket.
 • Gondozzuk felváltva a babát párunkkal! Etessük és pelenkázzuk felváltva a gyermeket. Ha a partner szoptat, vegyünk egy pumpás mellszívót, mert ezáltal mi is tudjuk etetni a kicsit – vagy büfiztessük meg és altassuk el a babát a szoptatások után.
 • Játsszunk a gyermekkel! A nők inkább arra hajlamosak, hogy a csendesebb, nyugodtabb tevékenységeket végezzék a gyermekükkel, a férfiak viszont zajosabb, élénkebb foglalkozásokat tarthatnak. Mindkét játékstílus fontos, a gyermek mosolya pedig mindig jutalmat jelent.
 • Legyünk gyengédek a partnerünkkel! Az intimitás nem korlátozódik pusztán a szexre. Ölelések, csókok és a váll simogatásának segítségével kapcsolatban maradhatunk a párunkkal addig, amíg teljesen fel nem épül a szülésből, és együtt nem alkalmazkodunk az új rutinhoz. Folytassunk beszélgetéseket a partnerünkkel arról, hogy mit milyen változásokat tapasztalunk, és hogy miként tudjuk segíteni a másikat a gyermek növekedése során.
 • Kérjünk segítséget! Ha úgy érezzük, hogy gondjaink vannak a párunkkal való kapcsolatunkkal, esetleg depressziósnak érezzük magunkat, beszéljünk egy tanácsadóval vagy egy mentálhigiénés szakemberrel. A kezeletlen depresszió az egész család mindennapjaira rányomhatja a bélyegét.

Az apává válás az egész életünket megváltoztató élmény. A kihívások felismerésével és az azokkal való megküzdés tervezésével könnyíthetünk a stresszen, és több élvezetes időt tölthetünk az új családunkkal.
Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár