Valóban édes az élet cukorhelyettesítőkkel?

Valóban édes az élet cukorhelyettesítőkkel?
  • A mesterséges édesítőszerek a hozzáadott cukrokkal ellentétben nem tartalmaznak kalóriát.
  • A cukorhelyettesítők segítenek a vércukorszint egyensúlyban tartásában a diabéteszeseknek.
  • Ugyanakkor a cukorhelyettesítők finomított élelmiszerek, és több kalóriafogyasztásra ösztönözhetnek.
  • Módjával fogyaszd a cukormentes ételeket, és részesítsd előnyben a minél frissebb, illetve minél kevésbé finomított ételeket.

Mai világunkban a cukor csúnya szó.


Ennek oka, hogy a hozzáadott cukrok — és kalóriák, amikkel járnak — hozzájárulhatnak az olyan betegségekhez, mint a kóros elhízás, a kettes típusú diabétesz, és a szívbetegség.


Ha a rengeteg negatív cikk olvasása után úgy gondolod, ideje elhagyni a cukrot, és valamiféle helyettesítőt használni, felmerül a kérdés, hogy vajon a cukormentes ételek, illetve cukorhelyettesítők feltétlenül jobbak lennének?


A válasz, a kedvenc hírességed párkapcsolati státuszához hasonlóan: bonyolult.
A cukormentes, mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételek általában kevesebb kalóriát tartalmaznak a hozzáadott cukros ételekhez képest. Ez segíthet a kalóriabevitel csökkentésében, de a hosszútávú fogyás szempontjából vitatott a szerepük.


Tanácsaink segítségével remélhetőleg te is el fogod majd tudni dönteni, mit válassz, jobb-e (például) a cukor a szacharinnál?


Mi a különbség a cukor, a hozzáadott cukor és a cukorhelyettesítők között?

Három fő kategóriája van a cukrokban, ételekben található cukroknak. Nem árt ismerni a különbséget közöttük, mivel, a közvélekedéssel ellentétben, nem minden cukor ártalmas.


Természetesen előforduló cukrokat találunk a friss gyümölcsökben (fruktóz), tejben (laktóz) és a magokban (maltóz és dextróz). Ahogy a nevük is mutatja, megtalálhatók a természetben így helyük van egy kiegyensúlyozott étrendben.


Másrészről a hozzáadott cukrok, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, nádcukor és a méz, később kerülnek hozzáadásra a feldolgozás, csomagolás során. Ezek nem ideális cukrok, mivel csupán az ízesítést szolgálják, nincsenek tápláló összetevőik, és rengeteg kalóriát tartalmaznak.


Vegyünk például egy átlagos üdítőitalt. Egy 0,33 literes doboz nyolc teáskanálnyi, azaz 130 kalória cukrot tartalmaz. Ha az egészséges táplálkozás szempontjából nézzük, ahol a hozzáadott cukrok a napi kalóriabevitelnek maximum 10%-át kellene kitenniük, azaz egy 2000 kalóriás diéta esetén 200 kalóriát, ez a 130 kalória egyszerre nagyon soknak számít.


De mi a helyzet azokkal a "light" "illetve "zéró" változatokkal, amik nem tartalmaznak kalóriát? Nos, itt jön képbe a cukrok harmadik kategóriája, a cukorhelyettesítők.


A cukorhelyettesítők, más néven mesterséges édesítőszerek, vagy nem-tápláló édesítőszerek olyan mesterségesen gyártott édesítőszerek, amik nem tartalmaznak kalóriákat. A legelterjedtebbek közt vannak az aszpartám, a szukralóz, az aceszulfám-K és a különféle sztívia kivonatok; ezek 200-tól 200 000-szer édesebbek lehetnek a közönséges cukornál.


Mik a cukorhelyettesítők előnyei?

A legnagyobb előnyük valószínűleg az, hogy csökkentik a teljes szénhidrátbevitelt, ami a diabéteszeseknek például nagy segítség. A mesterségesen édes ételek úgy tudják kielégíteni az édes íz iránti vágyat, hogy közben nem okoznak hirtelen megemelkedett vércukor-szintet.


Az, hogy neked ideális választásnak bizonyulnának-e a cukorhelyettesítők akkor, ha csak le szeretnél fogyni, vagy egészségesebben szeretnél táplálkozni, az étkezési szokásaidtól függ. Ha nehezen tudod kontrollálni az elfogyasztott étel mennyiségét, vagy ha folyton éhes vagy, a mesterséges édesítőszerek segíthetnek elkerülni a fölösleges kalóriabevitelt.


Ha viszont képes vagy megállni, hogy túl sokat egyél, könnyen lehet, hogy a sima cukor nem fog megártani.


Néhány kutatás arra utal, hogy a cukorhelyettesítők nem képesek olyan mértékben kielégíteni az édes íz iránti vágyat, mint az igazi cukor. Amennyiben be tudod érni kis mennyiséggel, a valódi cukrot ajánljuk.


Miért egészségtelenek az édesítőszerek?

Bár a mesterséges édesítőszerek elsőre nagyon vonzónak tűnnek (kalóriamentesség!), vannak az árnyoldalaik is.


Általában véve minél több feldolgozáson megy keresztül egy étel, annál kisebb lesz a tápértéke. Ez a szabály vonatkozik a cukormentes ételekre (italokra) is, ezért ezeket is lehetőleg csak mértékletesen fogyasszuk, mivel nincs bennük komoly mennyiségű vitamin, ásványi anyag, protein vagy rost.


Érdemes észben tartani, hogy attól, hogy egy termékre rá van írva, hogy cukormentes, még nem feltétlenül lesz egészséges.


A cukormentes ételek-italok még mindig lehetnek magas zsírtartalmúak, tartalmazhatnak sok kalóriát és szénhidrátot, ezért az elfogyasztott mennyiség és a fogyasztás gyakorisága nagyon nem elhanyagolható tényezők a vércukorszint és az elhízás szempontjából.


A mesterségesen édesített termékek azon túl, hogy félrevezető címkékkel lehetnek ellátva, felelőtlen fogyasztásra sarkallhatnak. Ha azt látod, hogy a diétás üdítő egyáltalán nem tartalmaz kalóriát, könnyebben dönthetsz úgy, hogy megjutalmazod magad még egy desszerttel vagy falatozással a nap későbbi részében is. Így rossz szokások alakulhatnak ki.


Összességében

Legyen szó természetes cukortartalomról, hozzáadott cukorról, vagy helyettesítőszerekről, az egyéni étkezési szokásaidtól függ, neked melyik a legjobb választás.
A legfontosabb, hogy vedd számításba az általad fogyasztott ételekés italok kalória-, zsír-, és tápérték tartalmát, hogy pontosan tudd, miből mennyit kap a szervezeted. Ha nem vagy benne biztos, lehetőleg minél kevesebb feldolgozáson átment ételeket válassz, vagy kérd meg az orvosod, hogy ajánljon számodra bejegyzett táplálkozási tanácsadót.


Hozzászólások

Eric Jones | 2021-02-11 08:29

Hey, my name’s Eric and for just a second, imagine this… - Someone does a search and winds up at betegvagyok.hu. - They hang out for a minute to check it out. “I’m interested… but… maybe…” - And then they hit the back button and check out the other search results instead. - Bottom line – you got an eyeball, but nothing else to show for it. - There they go. This isn’t really your fault – it happens a LOT – studies show 7 out of 10 visitors to any site disappear without leaving a trace. But you CAN fix that. Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know right then and there – enabling you to call that lead while they’re literally looking over your site. CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works. Time is money when it comes to connecting with leads – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later can be huge – like 100 times better! Plus, now that you have their phone number, with our new SMS Text With Lead feature you can automatically start a text (SMS) conversation… so even if you don’t close a deal then, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship. Strong stuff. CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business. You could be converting up to 100X more leads today! Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting. CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitors.com/unsubscribe.aspx?d=betegvagyok.hu

Eric Jones | 2021-02-21 16:07

Hello, my name’s Eric and I just ran across your website at betegvagyok.hu... I found it after a quick search, so your SEO’s working out… Content looks pretty good… One thing’s missing though… A QUICK, EASY way to connect with you NOW. Because studies show that a web lead like me will only hang out a few seconds – 7 out of 10 disappear almost instantly, Surf Surf Surf… then gone forever. I have the solution: Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. You’ll know immediately they’re interested and you can call them directly to TALK with them - literally while they’re still on the web looking at your site. CLICK HERE http://talkwithcustomer.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works and even give it a try… it could be huge for your business. Plus, now that you’ve got that phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation pronto… which is so powerful, because connecting with someone within the first 5 minutes is 100 times more effective than waiting 30 minutes or more later. The new text messaging feature lets you follow up regularly with new offers, content links, even just follow up notes to build a relationship. Everything I’ve just described is extremely simple to implement, cost-effective, and profitable. CLICK HERE http://talkwithcustomer.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business, potentially converting up to 100X more eyeballs into leads today! Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting. CLICK HERE http://talkwithcustomer.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithcustomer.com/unsubscribe.aspx?d=betegvagyok.hu

Eric Jones | 2021-03-04 23:11

Hi, Eric here with a quick thought about your website betegvagyok.hu... I’m on the internet a lot and I look at a lot of business websites. Like yours, many of them have great content. But all too often, they come up short when it comes to engaging and connecting with anyone who visits. I get it – it’s hard. Studies show 7 out of 10 people who land on a site, abandon it in moments without leaving even a trace. You got the eyeball, but nothing else. Here’s a solution for you… Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. You’ll know immediately they’re interested and you can call them directly to talk with them literally while they’re still on the web looking at your site. CLICK HERE http://talkwithcustomer.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works. It could be huge for your business – and because you’ve got that phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation – immediately… and contacting someone in that 5 minute window is 100 times more powerful than reaching out 30 minutes or more later. Plus, with text messaging you can follow up later with new offers, content links, even just follow up notes to keep the conversation going. Everything I’ve just described is extremely simple to implement, cost-effective, and profitable. CLICK HERE http://talkwithcustomer.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business. You could be converting up to 100X more eyeballs into leads today! Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting. CLICK HERE http://talkwithcustomer.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithcustomer.com/unsubscribe.aspx?d=betegvagyok.hu

Eric Jones | 2021-03-13 13:36

Hey, this is Eric and I ran across betegvagyok.hu a few minutes ago. Looks great… but now what? By that I mean, when someone like me finds your website – either through Search or just bouncing around – what happens next? Do you get a lot of leads from your site, or at least enough to make you happy? Honestly, most business websites fall a bit short when it comes to generating paying customers. Studies show that 70% of a site’s visitors disappear and are gone forever after just a moment. Here’s an idea… How about making it really EASY for every visitor who shows up to get a personal phone call you as soon as they hit your site… You can – Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It signals you the moment they let you know they’re interested – so that you can talk to that lead while they’re literally looking over your site. CLICK HERE http://talkwithcustomer.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works. You’ll be amazed - the difference between contacting someone within 5 minutes versus a half-hour or more later could increase your results 100-fold. It gets even better… once you’ve captured their phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation. That way, even if you don’t close a deal right away, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship. Pretty sweet – AND effective. CLICK HERE http://talkwithcustomer.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business. You could be converting up to 100X more leads today! Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting. CLICK HERE http://talkwithcustomer.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithcustomer.com/unsubscribe.aspx?d=betegvagyok.hu
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár