Varázslatos mézes krémes

2010.12.10.

Varázslatos mézes krémes

A mézes krémes a klasszikus karácsonyi sütemények egyike, de sajnos nem tartozik a gyorsan elkészíthető finomságok közé. Bár sok a hasonlósága kinézetre a zserbóval, lényeges munkafolyamatbeli különbség, hogy itt a tésztalapokat külön-külön sütjük ki összeállítás előtt, és a tölteléket is főzni kell. A hosszú munkaidő mellett azonban az elkészítése nem különösebben nehéz, és a sikerélmény minden bizonnyal megéri majd a fáradozást!

Hozzávalók:

3 dkg zsírt (vajat)
3 ek mézzel,
6 ek tejjel,
15 dkg porcukorral és
1 egész tojással összefőzünk.
Ezt összekeverjük 40 dkg liszttel, amibe
1 kk szódabikarbóna kerül.

Ebből elég száraz tészta lesz. Ez nem baj, de ha mégis zavaró, javíthatunk az arányokon egy kis tejjel. 4 cipót formázunk belőle és 1/2 órát pihentetjük. (A szárazság miatt nehezebb a nyújtás, de a tészta a töltelékből felszív majd nedvességet.) Zsírozott / vajazott tepsi hátoldalán kisütjük laponként a tésztát – mielőtt a sütőbe tennénk, szurkáljuk meg, mert felhólyagosodik. Kb. 10 perc elég 165 fokon egy lapnak.

Töltelék:

6 dl tejet
6 ek grízzel és
1 cs vaníliás cukorral felforralunk, majd hagyjuk kihűlni. (Könnyen leég!!!)
Közben 20 dkg margarint
2 cs vaníliás cukorral és
25 dkg porcukorral habosra keverünk, és összekeverjük a kihűlt grízes keverékkel.
egy kisebb üveg házi sárgabarack lekvár - a középső réteghez.

A tepsibe a következők szerint tegyük be a rétegeket (a tésztalapok kisütve): tésztalap, töltelék, tésztalap, lekvár, tésztalap, töltelék, tésztalap. A tetejére csokimáz kerül.

Csokimáz:

3 ek kakaót,
4 púpos ek cukrot és
4 ek vizet

forraljunk össze, majd tegyünk bele 4 dkg vajat. Keverjük simára, fényesre, és hagyjuk picit hűlni. Ha a sütemény már nem forró, öntsük rá a mázat, és oszlassuk el a felületén. Hagyjuk megdermedni, utána szeleteljük.

Tipp:

  • Legalább egy napig hagyjuk állni, mert a tészta ekkor még inkább törik, nem vágható!
  • A sütemény legfelső tésztalapjának a legegyenletesebbre sültet válasszuk ki, ezen könnyebb lesz majd elsimítani a csokimázat.
     
Hozzászólások

pupika | 2011-02-14 15:44

ÚÚÚ, ez nagyon jól néz ki. Mindenképpen kipróbálom a receptet. Bár nem túl diétás, de a méz az egészséges! :-)
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

Bejelentkezés



Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus




Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?






Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár