Vetélés mint rizikótényező

2010.12.09.

Vetélés mint rizikótényező

A többszörös vetélésen átesettek későbbi életéveikben fokozottabban vannak kitéve a szívroham kockázatának, mint más nők – áll a Heart című orvosi lapban. A német tanulmány szerint ötször nagyobb eséllyel esik át koszorúér-trombózison vagy szívizom-infarktuson az, akinél terhességei során háromnál több esetben következik be spontán vetélés. Szakértők szerint a két dolog közötti oksági kapcsolat természete egyelőre tisztázatlan.

A kutatás összesen tizenegyezer ötszáz, harminc és hatvan év közötti nőre terjedt ki – a fiatalabb életkor itt is kockázatcsökkentő tényezőként szerepelt, ám ennek ellenére a statisztikai mutatók mindenképp jelentékenynek tűnő rizikófaktorra irányíthatják rá a figyelmet.
A szívrohamon már átesett nők terhességi történetét áttekintve a kutatók azt tapasztalták, hogy körükben minden negyediknél előfordult már spontán vetélés, és ezt a statisztikai mutatót tovább rontja az a tényező is, hogy egyes vetélések az előtt következnek be, hogy az állapotos nő egyáltalában tudomást szerezne terhességről.
Az ötszörös rizikót előrevetítő eredményeket a szakemberek úgy kapták, hogy az adott csoportban a vizsgálatból már eleve kiszűrték a szívproblémákat és a szívproblémákhoz vezethető egyéb tényezőket, mint például a túlsúlyt, a dohányzást vagy az alkoholfogyasztást – vagyis egyik ok sem állhatott a vizsgálat résztvevőinél bekövetkezett vetélések hátterében.
A Cambridge Egyetem professzora, Gordon Smith szerint más tanulmányok azon nők körében jelezték szívbetegség kockázatát, akiknek bizonyos terhességi komplikációik voltak, és akiknél a terhesség végül vetéléssel végződött. Úgy vélte, az is lehetséges, hogy létezik valamiféle hajlamosító tényező, amely a szívbetegségekre és a vetélésre egyaránt hajlamossá tesz, ez pedig a terhesség alatt a vetélés megnövekedett kockázatában, a későbbi életévekben pedig a szívbetegség nagyobb rizikójában mutatkozik meg. Feltételezi, hogy mindezzel esetleg kapcsolatba hozható a véralvadásra való fokozott hajlam. De a valódi válasz az, hogy egyelőre nem tudjuk – mondta.
Német szakértők – a bizonytalanságok ellenére – elismeréssel nyilatkoztak az eredményekről, mivel szerintük a Heart-ban megjelent tanulmány „lényegesen megnövekedett” kockázatra hívja fel a figyelmet, épp ezért úgy vélekednek, hogy az orvosoknak a vetéléseket, mint fontos indikátorokat, tanácsos lenne rögzíteniük.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár