10 naptejből 4 nem felel meg a biztonsági előírásoknak

2016.07.21.

10 naptejből 4 nem felel meg a biztonsági előírásoknak

Egy új tanulmány szerint az Egyesült Államokban található naptejek közel fele nem felel meg az alapvető nap védelmi előírásoknak sem.
A következtetések alapját az Amazon.com-on árult legnépszerűbb napkrémek 1%-át kitevő 65 termék címkéjén szereplő információk képezték. Ezen krémek 40%-a az Amerikai Dermatológusok Akadémiája (AAD) által támasztott minimális víz- és verítékállóság-szintet sem érte el.

Ezenfelül a legnépszerűbb naptejek ára rendkívül változó volt, egyes termékek akár 3000 százalékkal drágábbak voltak másoknál, annak ellenére, hogy nem nyújtanak nagyobb védettséget.

„Az eredmények bizonyos szempontból meglepőnek bizonyultak,” mondta a kutatás szerzője, Dr. Steve Xu, a Chicago-i Mcgaw Orvosi Egyetem dermatológiai munkatársa.

„De akad néhány fontos ellentmondás,” -tette hozzá. „A 'naptej' definíciója rendkívüli mértékben kibővült. Ma már gyakran a különféle, kevesebb védettséget nyújtó nedvesítő szereket használjuk.

„Valószínűleg ez az oka annak, hogy ilyen sok termék az izzadtsággal és a vízzel szembeni ellenállás hiánya miatt nem felelt meg az AAD előírásainak,” mondta Xu. Kiemelte: „Ha víz közelében tartózkodsz (pl. medence vagy vízpart), vagy magas környezeti hőmérséklet miatt izzadásnak teszed ki magad, akkor kritikus fontosságú, hogy a nap védő krémed víz- illetve izzadtságálló legyen.

Az AAD azt tanácsolja a fogyasztók számára, hogy a teljes körű védelmet nyújtó  naptejeket válasszák, amik az „öregítő” UVA sugárzás és az „égető” UVB sugárzás ellen is védenek. Az AAD szakértői ajánlása szerint a krémek általános „nap védelmi szintje” (SPF) legalább 30 kell, hogy legyen, így a nap sugarainak 97 százaléka ellen véd.

Annak ellenére, hogy az FDA megtiltotta a gyártóknak, hogy „vízbiztosnak” illetve „izzadásbiztosnak” nevezzék a naptejeiket, az AAD a vízzel érintkezés után 40 percnél tovább hatékony „vízálló” naptejek vásárlását javasolja.

A tanulmányban Xu és társai ellenőrizte az Amazon legmagasabb értékelést kapott nap védő szereit.
A legtöbb krém állagú volt, és több mint 90 százalékuk teljes körű védelmet nyújtott. A legjobb 65 naptej 62 százaléka volt víz- illetve verítékállónak címkézve.
Amíg a legjobb nap védők átlagosan 3 dollár körül voltak unciánként, ez a szám 24 dollárig ment fel néhány termék esetében, és mindössze 68 cent volt másoknál, pedig hasonló védelmet nyújtottak a szerzők elmondása alapján.
Bizonyos termékek hibáitól eltekintve, két dermatológiai szakértő szerint érdemes nap védőket használni.
„A fogyasztók érdekeit az szolgálná, ha az AAD előírásainak megfelelő nap védők közül a legjobban kinézőt választanák,” mondta Dr Robert Kirsner, a Miami Miller School of Medicine dermatológiai osztályának vezetője.
Ugyanakkor Kirsner hangsúlyozta, hogy „lehet, hogy a tökéletlen védelem is jobb a semminél.” Azt is megjegyezte, hogy „a népszerű termékek bőséges és ismételt használata segíthet kiküszöbölni a víz- és verítékállóság hiányát.”

Dr. Mary Chang, a University of Connecticut School of Medicine dermatológus professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy „sok embernek csak az autójától az irodáig tartó séta idejére, vagy a smink alá kell a védelem. Nekik nem feltétlenül szükséges a vízálló nap védő.”
Azt azonban ő is elismerte, hogy „azoknak, akik a vízpartnál tartózkodnak, csónakáznak, vagy futnak, a vízálló nap védők rendszeres használata elengedhetetlenül szükséges.”
A rendszeres napvédő használat népszerűsítése érdekében Chang további választási lehetőségeket ajánlott a fogyasztók figyelmébe. Például a szagtalan nap védőket, amik kiküszöbölik a legtöbb irritációt és allergiás reakciót; a színes krémeket, amik jobb kinézetet biztosítanak; és a titániummal illetve cinkkel kevert, hatékonyabb UV védelmet nyújtó készítményeket.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár