10.000 lépés egy nap vagy kevesebb?

10.000 lépés egy nap vagy kevesebb?

Mára nagyon sok embernek fontos cél, hogy napi 10.000 lépést megtegyen. Ez a „szám”, ez a fogalom pedig közrejátszott, hogy egyre több lépésszámláló eszközt adjanak el, netán egyre több versenyt kezdeményezzenek ebben a feléfogásban. Habár ez egy elég nagy szám, amit nehéz lehet elérni. 

Dr. I-Min Lee, a Brigham and Women’s Hospital epidemiológusa, a Harvard Medical School orvostudományi professzora és a fizikai aktivitás kutatója. Ő és kollégái meg akarták vizsgálni a 10.000 lépés alapját és annak érvényességét. A legújabb tanulmányuk a halálozással kapcsolatos két kérdésre válaszol: Napi hány lépésre van szükség a halálozási arány csökkentésére? A lépések intenzitása befolyásolhatja-e a halálozást, hogyha az emberek ugyanannyi lépést tesznek meg naponta?


Honnan származik a 10.000 lépés naponta kifejezés?


Dr. Lee felfedezte, hogy a szám eredete egészen 1965-ig nyúlik vissza, amikor egy japán cég elkészített egy Manpo-kei nevű készüléket, aminek nyers fordítása "10.000-es lépésszámláló". Viszont ez az elnevezés még csak „marketingeszköz” volt. Ez a fogalom azóta nagyon beleépült az egészségtudatosságunkba, ezért Dr. Lee meg akarta tudni, valóban van-e valamilyen tudományos alapja.

Korábban már tanulmányozta az idősebb hölgyek fizikai aktivitásának és egészségének kapcsolatát, tehát állítása szerint érdemes volt ugyanennél a célcsoportnál maradnia. Ez a csoport általában kevésbé aktív, ám a problémák egyre inkább felmerülnek, amikor az ember életkora még fontosabbá válik. A kutatás 16.741 62 és 101 év közötti nőt vizsgált – az átlagéletkor 72 év volt. 2011 és 2015 között az összes résztvevő egy „nyomkövető” szerkezetet viselt. A központi kérdés: a több lépés csökkenti-e a halálozás kockázatát?


Mi lett a kutatás eredménye?


A tanulmány legfontosabb megállapításai a következők:

  • Ülőmunkát végző nők átlagosan napi 2700 lépést tettek meg.
  • Azoknak a nőknek 41%-kal csökkent a halálozása, akik átlagosan napi 4400 lépés tettek meg.
  • Halandósági ráták fokozatosan javultak, ahogy 7500 lépésre emelték a számot.
  • Körülbelül kilenccel kevesebb haláleset volt a legaktívabb csoportban, mint a legkevésbé aktívban.


Tehát hogyha a halandóság félelemre ad okot Önnek, akkor a tanulmány bizonyítja, hogy napi 7500 lépésnél már élvezheti az előnyöket. Ez így is 25%-kal kevesebb lépést jelent, mint az eredeti 10.000 lépés.


Mik a vizsgálat határai?


Dr. Lee megjegyzi, hogy ezt a tanulmányt csak két tényező vizsgálatára tervezték.

Az egyik a halandóság, tehát nem az életminőséggel, a kognitív funkciókkal vagy a fizikai feltételekkel kapcsolatos dolgok. Ez a tanulmány nem mondja meg, hány lépést kell tennünk az életminőség maximalizálása vagy a kognitív hanyatlás vagy a fizikai betegségek megelőzése érdekében.

A második kérdés, amelyet Dr. Lee próbált megválaszolni az, hogy fontos-e az ember által megtett lépések intenzitása. Nem az! Hiszen minden lépés számít.


Mi a nagyobb kép?


Sajnos ennek a tanulmánynak a hatóköre elég szűk, Dr. Lee mégis nagyobb következtetéseket próbál levonni belőle.

A testgyakorlási javaslatokat gyakran időben márik: heti 150 perces mérsékelt testmozgás elvégzését javasolják. Azonban azoknak az embereknek, akik nem aktívak, nehézségekbe ütközik, hogy pontosan tudják, mennyi ideig mozogjanak. A lépések számlálásával számszerűsített gyakorlatok jobban elvégezhetők és kevésbé érzi majd magát túlterheltnek.

Hogyha ülő munkát végez, akkor adjon hozzá további 2000 lépést, hogy átlagosan legalább a 4400 lépést elérje. 2000 lépés körülbelül másfél kilométernek felel meg, ráadásul ezeket a távokat és lépéseket nem szükséges egyszerre, egy huzamban megtenni. Valamint tovább segíthet a célszámok elérésében, hogyha egyre több helyre próbál gyalog eljutni.

Mindenki számára próbálunk tanácsokat adni, leginkább azoknak, akik „extra lépéseket” keresnek.

  • A lift helyett válassza a lépcsőt.
  • Parkoljon le az első üres helyre és ne keresse a bejárathoz legközelebb eső szabad helyet.
  • Szálljon le a buszról egy megállóval korábban, mint a rendeltetési hely.


Külön-külön kevésnek tűnhet, de ezek az apró dolgok együttesen már többet érnek. Egyáltalán ne ijedjen meg és ne rémissze meg a 10.000-es szám!


Forrás: www.health.harvard.edu






Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos



Bezár