4 trükk a memória visszanyeréséhez

2018.03.29.

4 trükk a memória visszanyeréséhez

Előzze meg a gondolkodási képességet érintő, életkorral kapcsolatos változásokat, a legjobban kihasználva memóriáját. Mindannyiunk átélte már azt a pillanatot amikor nem emlékeztünk rá, hogy hova tettük a kulcsokat, miért jöttünk be egy szobába, vagy nem jutott eszünkbe egy tárgy neve. Valószínűleg ez a gondolkodási képesség korral kapcsolatos változásait tükrözi. "Az agyi funkciókat tekintve a szókincset leszámítva minden területen idővel csökkenés mutatkozik." - mondja Dr. Joel Salinas, a Harvard oktatókorházának, a Massachusetts General Hospital-nak a klinikai neurológiai és neuropszichiátriai szakembere.

Hogyan működik a memória

Az emlékezés három folyamatból áll: kódolás, tárolás, előhívás. Az agy új információkat kap, ezeket a bemenő fizikai jeleket kódolja, majd rögzíti (tárolja) az információt, végül az agy előhívja az információkat, amikor szüksége van rá.

Számos agyterület érintett ebben a folyamatban. Például az agykéreg - az agy nagy kiterjedésű külső rétege – amely új információkat szerez be az érzékszervekből. Az amygdala a tárolni kívánt emlékek megszilárdulásáért felelős agyi képlet, a közelében található hippokampusz pedig az információk tárolásában játszik fontos szerepet. Tudatosan visszanyerni az információkat az elülső lebenyek segítenek.

Az öregedő memória

Sokan észlelnek változást a memóriájukban az 50-es éveik elején. Ez az amikor az életkorral kapcsolatos kémiai és szerkezeti változások megkezdődhetnek a memóriafeldolgozásban érintett agyterületeken, például a hippocampusban vagy a frontális lebenyeken. Ezen változások lelassíthatják az információ feldolgozási sebességét és nehezítik az ismerős nevek vagy szavak felidézését.

A folyamatban más tényezők is szerepet játszhatnak. "A munkamemória a rövidtávú memória egy komponense, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a nap folyamán fontos információkat használjunk. A gyengébb emlékezőképesség összekapcsolható a depresszióval, a szorongással és a stresszel is" - magyarázza Dr. Salinas -, és az alváshiány hatással lehet az agy információ megőrzésére és felhasználására.

A gyógyszeres mellékhatás szintén befolyásolhatja a memóriát. Például, ha egy szorongásellenes gyógyszert, mint a klonazepámot (Klonopin) használ, amelynek nyugtató mellékhatásai az agyat kevésbé éberré és lassabbá tehetik. Ez pedig megnehezíti a központi idegrendszernek, hogy elvégezze a már korábban említett kódolás, tárolás és előhívás folyamatait. Dr. Salinas szerint ezeknek a problémáknak a kezelése gyakran elősegíti a memória javítását.

Memória trükkök


A memória javításának másik módja az, ha a működési elveit ismerve használjuk agyunkat. Ebben az alábbi stratégiák segíthetnek:

  1. Ismételje meg hangosan, amit hallott, például valaki nevét, címét vagy az új ötletét. Az ismétlés megnöveli annak valószínűségét, hogy rögzíti az információkat, és később vissza tudja idézni. "Minden egyes ismétléssel az agynak van egy újabb lehetősége arra, hogy kódolja az információkat" - magyarázza Dr. Salinas. "Az agysejtek közötti kapcsolatok megerősödnek. Akárcsak egy ösvény az erdőben, minél többet haladunk ugyanazon a nyomvonalon, annál jobban kitapossuk az utat."
  2.  Jegyezze fel az embereket, akiket hívni szeretne, megbízásokkal és találkozókkal kapcsolatban. "Sokkal jobb az azonosítás, mint a visszahívás" - magyarázza Dr. Salinas. "Az azonosítás, például egy lista elolvasása, további támpontokat vagy tanácsokat tartalmaz, amelyek segítenek megtalálni a keresett információkat."
  3. Találjon kapcsolatot a régi és új információk között. Csatolja egy személy keresztnevét valamilyen meglévő ismeretéhez. Például, ha a személy keresztneve Gellért, képzelje el őt a Gellért-hegyen. Vagy hozzon létre egy történetet a vásárlási listával kapcsolatban. Agyunk jó a szekvenciákban, és a dolgok történetbe való helyezésében. Egy történet minél nevetségesebb, annál inkább emlékezetesebb. Például, ha a bevásárló listán szerepel a tej, tojás és a kenyér, a történet lehet az, hogy tejet iszik Elvis-el egy tojásos szendvics mellé, "javasolja Dr. Salinas.
  4. Ossza részekre a hosszabb információkat, például egy hosszú számot, és emlékezzen inkább úgy rá, mint egy telefonszámra. "Nehéz az agyunkban tárolni egy hosszú számot," mondja Dr. Salinas, "de könnyebb tárolni apró darabokat a munkamemórián keresztül." Ha megpróbálsz memorizálni egy előadást vagy egy esküvői beszédet, akkor egyszerre csak egy mondatra vagy ötletre koncentrálj, és ne az egész beszédre.


Amikor a trükkök nem segítenek   

Időről időre kisebb dolgokat elfelejteni valószínűleg normális, az viszont nem, ha a memória zavar megváltoztatja a mindennapi életünk. Dr. Salinas azt javasolja, hogy beszéljen orvosával, ha több hibát követ el a szokásosnál, problémát okoz a mindennapi feladatok elvégzése, az e-mail-ezés vagy a házimunka vagy nehezen tud kifizetni számlákat. De semmiképpen ne pánikoljon. "Gyakran előfordul, hogy átmeneti vagy reverzibilis ok van a memória hibák mögött. Miután ezt helyrehoztuk, visszatér a szokásos emlékezetünk" - mondja Dr. Salinas.


Forrás: health.harvard.edu

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár