A koenzim Q10 a sejtek energiatermelésének forrása és erélyes antioxidáns

2011.03.19. - Írta: Dr. Sándor Edit (orvosigazgató) (Pharma Nord Kft.)

A koenzim Q10 a sejtek energiatermelésének forrása és erélyes antioxidáns

Energiára a szervezet minden egyes sejtjének szüksége van. Energia a tápanyagok, azaz fehérjék, zsírok és elsősorban szénhidrátok elégetése során képződik.

Ezen folyamatok mintegy "melléktermékeként" rendkívül erőteljes oxidáló hatású kémiai anyagok is keletkeznek, amelyek károsíthatják a sejteket, szerveket és testszöveteket, ezért hatékony védekező rendszer dolgozik semlegesítésükön, eltávolításukon. Ezen káros kémia anyagokat összefoglaló néven ROS azaz Reactiv Oxigen Species néven említi a tudományos irodalom. Ide tartoznak a szabadgyökök is. A szervezeten belül a szabadgyökök képződését fokozza – többek között – a dohányzás, a radioaktív sugárzás, légszennyezés, gyógyszerek, kimerítő sportolás, gyulladásos folyamatok.

Ha védekezőrendszerünk meggyengül és túl sok ROS kering szabadon, akkor olyan krónikus betegségek kialakulására van esélyünk mint pl. a szív-, és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok, degeneratív ízületi és bántalmak és egyebek.

Az Ubiquinon, vagy ismertebb nevén a koenzim Q10 a szervezet védekező erejének egyik bástyája. Olyan benzokinon származék, amelyhez általában 6-10 egységből álló izoprén lánc kapcsolódik. A kinoidális szerkezet teszi lehetővé a hidrogén felvételét, az izoprén lánc pedig a sejtmembránon belüli lokalizációt biztosítja. A Q10 redukált formában kitűnő antioxidáns. Az endogén koenzim képes befogni a szervezetben az anyagcsere-folyamatokban bőven keletkező – túlzott felhalmozódás esetén káros – szabadgyököket és hatástalanítani azokat.

Az Ubikinon a mitokondriumok membránjaiban szintetizálódik és mintegy katalizátor szerepet tölt be azt követően a mitokondriumokban lejátszódó energia-anyagcsere folyamatokban és az ATP-képződéshez nélkülözhetetlen.

Nem valódi vitamin, hiszen szervezetünk önmaga is előállítja, valamint tápanyagaink is tartalmazzák – több kevesebb mennyiségben. Az endogén Q10-termelés azonban az életkor előrehaladtával vagy fenil-alaninban és tirozinban szegény táplálkozás (túlzó diéta) esetén jelentősen lecsökken, ami egyben az energiatermelésünkben, védekezésünkben is érezteti hatását.

A csökkent energiatermelést elsősorban a szív érzi meg, ezért ajánlatos idősebb korban már a Q10-ből akár napi 90 mg-ot is szedni, amely étrend-kiegészítő készítményben is rendelkezésre áll.

A statinterápia mellékhatásaként sok esetben laboratóriumi eltérésekkel nem kísért izomfájdalmak, fáradékonyság is előfordul. Ennek az a magyarázata, hogy a statinok nemcsak a lipid-szintézist befolyásolják, de a hasonló biokémia út miatt a koenzim Q10 szintézise is károsodik. Statinterápia mellett egyre inkább elfogadott a koenzim Q10 kiegészítő szedése.

Viszonylag új az a felismerés, hogy mikrotápanyagok, ezen belül is a Q10 igen fontos szerepet játszik a periodontális-plakk baktériumflórájának szabályozásában. Azt találták, hogy a patogén kórokozók növekedéséhez elsősorban K-vitaminra, a jótékony hatású baktériumok növekedéséhez azonban koenzim Q10-re van szükség. Megmérték a gyulladt ínytasakokban lévő Q10 koncentrációt, és lényegesen alacsonyabbnak találták azt, mint az egészséges fogínyben.

Ez vezetett arra a felismerésre, hogy a krónikus fogínyvérzés felszámolásában a lokális fogorvosi kezelés mellett a Q10 szupplementációnak is szerepe van. Jelenleg a koenzim Q10 pótlásra számos készítmény áll rendelkezésre, amelyek közül azokat kell előnyben részesíteni, amelyeknek a szervezetben való hasznosulása magas.

Az általános Q10 bevitel mellett a lokális kezelésben is van létjogosultsága a koenzim Q10-nek. Ezt a problémát oldja meg olyan speciális fogkrém, amelyet ezért fejlesztettek ki a közelmúltban, hogy a napi fogápolás mellett a fogíny Q10 ellátottságát, ezáltal védekezőképességét is optimális szinten tartsák, vagy javítsák.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár