A kopaszság és őszülés eredete

2017.10.20.

A kopaszság és őszülés eredete

Egy ritka genetikai betegség tanulmányozása eredményezheti a hajszürke és a kopaszság gyógyítását, miután a kutatók véletlenül felfedezték azokat a mechanizmusokat, amelyek a körülményekhez vezetnek.

Dr. Lu Le-nek a társszerzője, a Dallas-i Southwestern Dallas Harold C. Simmons Comprehensive Cancer Center-től, és munkatársai arra kérték, hogy vizsgálják meg egy olyan neurofibromatózis típusú (NF1) nevű rendellenességet.

A vizsgálat célja az NF1 tumor növekedésének mögötti mechanizmusok feltárása volt. Ehelyett a kutatók azonosította a hajhullásért és a szürkeért hajért felelős géneket, olyan felfedezés ez, amely új kezeléséhez vezethetnek.

A kutatók a közelmúltban jelentették be megállapításukat a Genes and Development folyóiratban.
Az Amerikai Hajhullás Szövetség szerint 35 évesen az Egyesült Államokban élő férfiak kétharmada hajlamos a hajhullásról, és az Egyesült Államokban élő összes közül 40 százalék nő.
Amikor a hajszürkülésről van szó, egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy a felnőttek 6-23 százaléka szürkehajú és az egész világon legalább 50 százaléka fest a szürke hajszínét. 

Míg a hajhullást és a szürke hajat sokan úgy gondolják, hogy az öregedés természetes része, egyesek esetében ezek a körülmények nagyon zavaróak lehetnek. Dr. Le és munkatársai úgy vélik, hogy felfedezésük megnyithatna az utat az új kezelésekhez a hajszőrzet és a kopaszodás miatt.
A vizsgálatok már megállapították, hogy a szőrtüszőkben olyan őssejteket tartalmaznak, amelyek szerepet játszanak a hajgyártásban, és hogy az őssejt-faktor (SCF) nevű fehérje szerepet játszik a hajpigmentációban.

Dr. Le és csapata tanulmányában azt találták, hogy ha az őssejtek a szőrtüszők bázisára költöznek, a KROX20 nevű fehérje - jobban ismert az ideggyógyulásban játszott szerepe - aktiválódik a hajszálakat alkotó bőrsejtekben, a hajfészekként sejtekben.

A felfedezők azt állapították meg, hogy amikor a KROX20 aktiválódik, a hajterjedő sejtek SCF-et termelnek, amit felfedeztek kulcsfontosságúak a haj pigmentáció szempontjából.

Azok az egerek, akinek a bőrsejtjei tartalmazzák A KROX20 és SCF-t a kutatók azt találták, hogy a bőrsejtek a melanocita sejtekkel kommunikálnak pigmentált szőrszálak kialakulásához. A melanocita sejtek melanint termelnek, a pigmentet, amely színt ad a bőrnek, a hajnak és a szemnek.

Amikor a kutatók eltávolították az SCF-et az egerekből, a kutatók azt találták, hogy a rágcsálók szürke szőrszálakkal nőttek, és ezek a szőrszálak az életkorban fehér színűek voltak. Amikor a KROX20 termelő sejteket törölték, az egerek nem termesztették a hajat.

A kutatók azt állítják, hogy megállapításaink azt mutatják, hogy a KROX20 és az SCF rendellenességek jelentős szerepet játszanak a hajhullásban és a szürkületben, bár az embereknél végzett vizsgálatoknak meg kell erősíteniük eredményüket.

Dr. Le és munkatársai azonban úgy vélik, hogy megállapításai ígéretes eredményeket mutatnak az új terápiák kifejlesztésére a kopaszság és a szürke haj megoldására.


Forrás: patient.info.com

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár