A korosodó hölgyek szenvednek leginkább az égő száj szindrómától

2014.02.03. - Írta: DÁ

A korosodó hölgyek szenvednek leginkább az égő száj szindrómától

Kavicsos-homokos-fémes, bosszantó érzés a szájban, ami nem feltétlenül jár fájdalommal, de a nyelvünk olyan közben, mintha égne. Az úgynevezett égő száj szindróma (burning mouth syndrome, BMS) egyes felmérések szerint a nyugati világban élők mintegy öt százalékát kínozza, és egy friss tanulmány szerint részlegesen összekapcsolódik a női menopauzával.

A Louisianai Állami Egyetemen végzett kísérlet szerint a menopauzás nők esetében hétszer magasabb az égő száj szindrómától szenvedők aránya, mint a férfiak körében. A probléma pontos oka máig ismeretlen, biztos gyógymód pedig a tudomány mai állása szerint nem létezik rá. Bizonyos elképzelések szerint a menopauza során csökkenő hormonszintek az ízlelőbimbókra is kihatnak, illetve felerősítik a fájdalomérzésért felelős receptorokat is a szájon belül – ez egy a lehetséges okok közül. A vizsgálatot végző szakemberek emlékeztetnek: eddig is ismert volt a tudósok előtt, hogy az agyban a fájdalom és az ízek érzékeléséért felelős részek között létezik kapcsolat. Az ugyanakkor rejtély, miért alakul ki néha férfiak esetében is ugyanez a rendellenesség.

A kutatásban résztvevő hölgyek nagy többsége a menopauza kezdete előtt átlagosan három évvel észlelte először magán a kellemetlen tüneteket – és összesen mintegy tizenkét éven át keserítette meg számos napjukat az égő száj szindróma. A betegeknél átlagosan 41 hónapba telik, mire egyáltalán diagnosztizálják náluk a gondokat. Mindez annak a jele, hogy számos orvos és fogorvos egyáltalán nincs is tisztában a szindróma tüneteivel és jellegével, gyakran összekeverik bizonyos gombás fertőzésekkel vagy egyes autoimmun betegségekkel. A kísérletben résztvevő személyek egy jelentős részét is gombaölő gyógykészítményekkel kezelték. A szindróma nem okoz látható elváltozásokat a szájban, és az ilyenkor vett laborleletek is normális értékeket mutatnak.

Az égő száj szindróma nem veszélyes, de hatást gyakorol az életminőségre és csökkenti az önbizalmat. Bizonyos kezelésekkel és életmódbeli előírások betartásával a tünetek minimalizálhatók, de ahhoz még több kutatásra van szükség, hogy pontosan meghatározzák az okokat és a gyógymódokat.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár