A napozás árnyoldalai

A napozás árnyoldalai

Minden évben több mint 2 millió embert kezelnek a bőrrák két fajtájával: bazálsejtes és laphámrákkal. Ezek a rákfajták előfordulhatnak mind idősebb, mint fiatalabb emberek körében és ritkán életveszélyesek.

A melanóma egy ritkábban előforduló, de annál komolyabb típusú bőrrák, amit évente több mint 68.000 amerikainál diagnosztizálnak. További 48.000 esetet diagnosztizálnak a betegség egy olyan korai szakaszában, amelyben csak a bőr legfelső rétege érintett. Melanómák olyan sejtekből keletkeznek, amelyek pigmentet (festéket) tartalmaznak.

A melanóma kockázata azok esetében magasabb, akiknek a családjában előfordult már bőrrák, vagy akinek már volt korábban melanómája, esetle másfajta bőrrákja. A melanóma kialakulásában magas kockázati tényező, ha számos, vagy nagyméretű és lapos, szabálytalan formájú anyajegyünk van.
A leégések, különösen a gyermekkoriak, szintén növelhetik a melanóma kockázatát.
„Akinek régebben volt valamilyen bőrrákja, annak az esetében különösen magas egy másik bőrrák kialakulásának a kockázata.” – véli Kramer. Hosszútávon magas arányú az új daganatok kialakulása.
Az egyik legfontosabb tényező, ami hatással van a bőr egészségére, az öröklődés, amely meghatározza a bőr pigment tartalmát. Ez befolyásolja, mennyi védelmet nyújt a bőrünk a természetes napfénnyel szemben.”- magyarázza Katz. Bár a sötétebb bőrű emberek esetében alacsonyabb a nap okozta károsodás és megbetegedés, bármely rassz és bőrszín képviselője kaphat bőrrákot.

„Bizonyos genetikai mutációk hozzájárulnak a melanóma kialakulásához bizonyos embercsoportokban.” Sokkal kevesebb nem-melanóma bőrrákot figyelhetünk meg az afroamerikaiak vagy a közel-keletiek körében.” – mondja Katz.
A bőr védelmének és a bőrrák megelőzésének legjobb módja az, hogy korlátozzuk a napnak való kitettséget. Kerüljük a napon való hosszas tartózkodást és inkább maradjunk az árnyékban, mint a közvetlen napfényben. Viseljünk naptól védő öltözetet és napszemüveget, valamint használjunk naptejet délelőtt 10:00 és délután 4:00 óra között. A naptej különösen fontos ebben az időszakban, mert a napsugarak ekkor a legerősebbek.

„A nap elleni védekezés szokását nem felnőttkorban, hanem már évekkel előtte meg kell kezdeni.” – mondja Kramer. „Üzenet a szülők számára: itt az ideje, hogy elkezdd a gyermeked védelmét a túl sok napon tartózkodás által okozott bőrkárosodástól, most, amikor a gyermeked kialakítja a napozási szokásait és amikor még sok-sok lehetséges napozással teli év áll előtte. A többi bőrvédelmi szokás mellett tanítsuk meg a gyermekeknek és a tizenéveseknek, hogy kerüljék a szoláriumokat.

A naptejeket a napvédő faktoruk (sun protection factor=SPF) szerint címkézik, például 15, 30 vagy 50. Egy SPF 15 feliratú naptej használata esetén tizenötször annyi idő kellene a leégéshez, mint ha egyáltalán nem használnánk naptejet. Egy SPF 30 címke azt jelenti, hogy harmincszor ennyi időbe telne leégni.
A naptej hatékonysága több tényezőtől függ. Aktív összetevői idővel elveszíthetik a hatásukat, ezért vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzük a flakonon a lejárati idejét. A naptej felhasznált mennyiségétől és használatának gyakoriságától függ a védőhatása. Izzadás, valamint a vízben töltött idő is csökkentheti a napozószer hatékonyságát.
Némelyek D-vitamin-forrásnak tekintik a napot, de igazából a kevés napon töltött idő is elegendő. „Kevés napozás – pl. már napi 10-15 perces, a kézfejet, kart, arcot érő napozás is elegendő.” – mondja Katz.

Néhány tényező, pl. felhősebb napok vagy sötétebb tónusú bőr is csökkentheti a szervezetünk által előállított D-vitamin mennyiségét, amelyet viszont pótolhatunk néhány ételféleséggel vagy étrend kiegészítőkkel. Kérjük ki egy egészségügyi szakember véleményét, számunkra szükséges-e D-vitamin pótlása.

Korlátozzuk a napon töltött időt, hogy megvédhessük a bőrünket a korai ráncoktól, károktól, betegségektől. „Jó tudni, hogyan napozzunk okosan.” – mondja Katz. És ha gyanús jelet észlelünk a bőrünkön, tanácsolja Kramer, gyorsan menjünk el ellenőriztetni.
Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár