A petefészekrák világnapja

Május 8-án a betegségre figyel a világ

A petefészekrák világnapja

Budapest, 2013. május 8. A mai napon, a petefészekrák világnapján 17 ország 26 petefészekrák ellen harcoló szervezete hívja fel együttesen a figyelmet a betegség tüneteire és megelőzésére. A petefészekrák korai felismerése azért is rendkívül fontos, mert a tünetek alig észrevehetők, és a betegek többségénél csak előrehaladott szakaszában diagnosztizálható1. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb haláleset okozója ez a betegség2.

A petefészekrák a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta. Évente negyedmillió nőnél diagnosztizálják a betegséget és közel 140 000 nő halálát okozza világszerte2. A statisztikák alapján a petefészekrákban szenvedő betegek mindössze 45%-ának van esélye az öt éves túlélésre, míg emlőráknál ugyanez a szám 89% körüli3,4. A petefészekrákra jellemző a téves diagnózis vagy a késői felismerés, hiszen tünetei és korai jelei egyáltalán nem tipikusak és nem könnyen felismerhetőek2. Ide tartozik a hasi puffadás, túlzott gázképződés, a szabálytalan menstruációs ciklus, étvágytalanság és fáradtság. A betegség kialakulásának kockázatát növeli, ha valakinek a családjában volt emlő- vagy méhrák5,6. Tudatosabb odafigyelés várható el azoktól a nőktől is, akik 50 év felettiek, nem szültek, vagy endometriózisban szenvednek7. Az előrehaladott petefészekrák esetén az elsőként alkalmazott kezelések (a műtét és a kemoterápia) gyakran nem akadályozzák meg a daganat kiújulását. Ezen okok miatt régóta szükséges volt a petefészekrákos betegek kezelésére egy új és hatásos kezelési módot találni, hiszen az elmúlt 15 évben nem állt rendelkezésre új terápia. A biológiai terápia az előrehaladott petefészekrák kezelésének új lehetősége. Jellemzően a kemoterápiával együtt alkalmazható és sok év óta végre egy új kezelési lehetőséget biztosít a petefészekrákos betegeknek.


„Mivel a tünetek nem típusosak, fontos, hogy a nők tudatában legyenek annak, hogy bizonyos jelek mögött akár petefészekrák jelenléte is megbújhat, ezért időben kérjenek szakorvosi segítséget. Ugyanis ha a betegség korán kerül felismerésre, jó eséllyel gyógyítható. ” – összegezte a betegség tünetegyüttesét Dr. Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa.
„A korábban a Nemzeti Rákellenes Naphoz kapcsolódó „Az élet fészke-figyelj rá!” felhívó kampányon kívül a Petefészekrák Világnapján is beszélnünk kell erről a női daganattípusról, amelyről ma sajnos olyan kevés szó esik. A nőknek meg kell tanítani azt a tudatosságot, amivel a családjuk és gyermekvállalás érdekében a saját egészségükről gondoskodniuk kell” – hangsúlyozta a betegség kapcsán Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.
Európában 2008-ban 41 448 petefészekrákos halálesetet regisztráltak, ami az összes női daganatos halálozás 5,5%-a

Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint a daganatos betegségek miatti halálozási sorrendben a hetedik helyen áll a betegség, hiszen a 2009-es adatok szerint 687 betegnél volt végzetes következmény a petefészekráknak8.


„Fontos, hogy tudjunk a Petefészekrák Világnapjáról. És az is lényeges, hogy a betegség ellen küzdő szervezetek összefogjanak és felhívják a média és az emberek figyelmét erre a ráktípusra és megelőzésére. Összefogásból ugyanis nagyszerű dolgok születnek, elég csak a mellrák elleni küzdelem utóbbi 15 évének sikerére gondolni. Most a petefészekrák ellen küzdelmen a sor! – mondta a világnap kapcsán Elisabeth Ross, a Petefészek Világnap nagykövete, a Kanadai Petefészekrák Elleni Egyesület ügyvezetője.


A május 8-i világnapon minden a betegségre való figyelemfelkeltésről, a tudatosságról, a tünetekről és a rizikófaktorok megismertetéséről szól. A világnap jó alkalom arra, hogy ezen a napon mindenki viselje a petefészekrák elleni küzdelmet szimbolizáló türkiz szalagot.

Magyar Rákellenes Ligáról:
A Magyar Rákellenes Liga 1990 óta vesz részt a magyarországi rákellenes küzdelemben. A Ligának országszerte 41 alapszervezete működik és közel 5000 fős tagsága van. A kiemelkedően közhasznú egyesület ismeretterjesztő programokkal, önkéntes és képző tanfolyamok szervezésével, tájékoztató kiadványokkal, pályázatok kiírásával járul hozzá a betegséggel szembeni harchoz. A Liga tagja a nemzetközi rákellenes küzdelem két nagy szervezetének: az UICC-nek (International Union Against Cancer) és a ECL-nek (Association of European Cancer Leagues).

Petefészekrákról:
A világon évente közel negyedmillió nő betegszik meg petefészekrákban. Ez a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganat. A kutatások szerint 70 nő közül egynél petefészekrák fog kialakulni élete során. A daganatos halálokok között a hetedik helyet foglalja el, ami kb. 140 000 asszony halálát jelenti évente. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálért a petefészekrák felel.


Irodalmi hivatkozások:

1. Heintz APM, Odicino F, Maisonneuve P, et al. Int J Gynaecol Obstet 2006;95 (Suppl 1):S161–92
2. WHO, IARC GLOBOCAN, Cancer Incidence and Mortality Worldwide in 2008 at http://globocan.iarc.fr/
3. American Cancer Society. Cancer Facts and Figures 2007. Atlanta, American Cancer Society 2007
4. American Cancer Society. Breast Cancer Facts and Figures 2009-2010. Atlanta.
5. American Cancer Society. Cancer Facts and Figures 2007. Atlanta, American Cancer Society 2007
6. Gynecologic Cancer Foundation Ovarian Cancer Symptoms Consensus Statement. Last accessed
March 2011 at http://www.wcn.org/articles/types_of_cancer/ovarian/symptoms/index.html
7. Roett MA, Evans P. American Academy of Family Physicians (2009). 80(6):609-616
8. Nemzeti Rákregiszter adatai

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár