A székrekedésről

2010.09.22. - Írta: Gaálné Póda Bernadett, dietetikus

Címkék: székrekedés
A székrekedésről

Sokszor nem is gondolná, hogy a rossz közérzetének oka, napi székletének kimaradása, vagy a szükségesnél kisebb menynyiségű ürítése. Azok, akik székrekedésben szenvednek, nap mint nap tapasztalják, hogy fejfájással ébrednek, émelyegnek, hányingerük van, leizzadnak, felpuffadnak, stb. Talán nem mindenki által tudott, hogy akkor beszélünk székrekedésről (obstipációról), ha a széklet ürítése 2-3 naponként történik.

Ilyenkor a kiürítetlen bélsár a vastagbélben marad, ott besűrűsödik, miközben belőle mérgező gázok és más mérgező anyagok keletkeznek, és a szervezetbe jutva az előbb felsorolt mérgezési tüneteket, vagy betegséget idézhetnek elő. A székrekedésben szenvedőknél a széklet nem formált, hanem besűrűsödve bogyószerű, éles felületű. Ennek kiürítése fájdalmas, és kialakulhat az aranyér.

Az obstipáció kialakulásáért legtöbbször a helytelen életmód a felelős. Így az egészségtelen táplálkozás, a kevés folyadékbevitel, a rendszertelen székletürítés, a mozgásszegény életmód. Ezek ismeretében beszélnünk kell arról, mit kell tennünk ahhoz, hogy a betegség ne alakulhasson ki.

Rendszeresen és vegyesen táplálkozzunk. Naponta kell fogyasztani húsételeket, tejet és tejtermékeket, tojást, őrleményekből készült táplálékot, sok főzelékfélét és gyümölcsöt. A szervezet számára az őrleményekkel, főzelékfélékkel és a gyümölcsökkel tudjuk biztosítani a napi 15 g-nál nagyobb mennyiségben szükséges rostbevitelt. Ehhez naponta el kell fogyasztani 200 g gyümölcsöt, valamint 200-300 g főzelékfélét. A rost bevitele csak akkor eredményez székletürítést, ha a szükséges folyadékmennyiséget is biztosítottuk. Ez napi 1,5-2,5 l folyadékot jelent, ebből legalább 1-1,5 l a víz, ásványvíz, gyümölcslé, tea. A következő fontos tudnivaló: az időhöz kötött ürítés kialakítása. Ezt célszerű elkezdeni már 2-3 éves korban. Így például a reggeli utáni székletürítés ingerének beállításával megelőzhető az obstipáció kialakulása. A reggeli ürítést előidézhetjük az ébredés utáni gyümölcslé, víz, paradicsomlé, tea fogyasztásával. Kialakítható az inger a reggeli torna vagy kocogás utáni időre is. Abban az esetben, ha a napot „megkönnyebbülten” kezdjük az egész napunk vidám és kellemes lesz!

A rendszertelenül jelentkező székelési ingert nem követheti mindig az ürítés. A szervezet erre úgy reagál, hogy egy-két alkalommal még spontán jelentkezik az ürítési inger, de lassan elmarad. Így napokig is elmaradhat a székletürítés. Ilyen esetben az első nap után gyógyteák, rostos gyümölcslevek, szilva, őszibarack, paradicsom, savanyított tejtermék fogyasztásával ismételten ki kell alakítanunk szervezetünk igényét az ürítésre.

Jelentkezhet az obstipáció nőknél menstruáció előtt, lázas állapotban, epebetegségben, nyugtatók, antibiotikumok, görcsoldók, stb. szedése alatt is. Ilyenkor tudatosan gyógyteák, enyhébb hashajtók étrendbe iktatásával kell biztosítani a napi székletürítést. Önnek, aki többet szeretne tudni a székrekedésről, javasolnám „A székrekedés diétás kezelése” c. könyvet. A könyv a táplálkozással kapcsolatos tudnivalók részletes megismertetésével, étrendi összeállításokkal, és sok-sok recepttel nyújt segítséget helyes táplálkozásának kialakításában.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár