Kismamáknak a székrekedésről

2010.09.22. - Írta: betegvagyok.hu

Kismamáknak a székrekedésről

Az állapotos nőket annyira felkészítik a székrekedésre a barátnőik, a mamájuk, de még az orvosok is, hogy a renyhe bélműködést elkerül­hetetlennek tekintik, és azok kezdenek el aggódni, akikkel minden rendben van. Ésszerűen megmagyarázható, hogy a terhesség alatti székrekedés miért olyan gyakori. Egyrészt a belek izomzata ernyedtebbé válik bizonyos hormonoknak a terhesség idején magasabbra emelkedő szintje miatt, más­részt a növekvő méh fokozott nyomást fejt ki a belekre, s mindez akadályozza a normális bélműködést.

De nincs okunk azt állítani, hogy minden terhességgel elkerülhetetlenül jár a székrekedés. Sok nő egyáltalán nem tapasztalja, mert talán megfelelő étrenddel és mozgással ellensúlyozza renyhe bélműködését, vagy beleit a több étel, a több rostanyag a megszokottnál erősebb működésbe hozza. A gyógyszerként szedett vas is hozzájárulhat az erősebb bélműködés, vagy székrekedés kialakulásához. Ha úgy tapasztalja, hogy a gyógyszerek felborítják az emésztését, kérjen tanácsot az orvostól. Mindaddig nincs ok aggodalomra, amíg nem túl laza, vizes, véres vagy nyálkás a széklet. Ha Ön székrekedéses, kedves Kismama, a következőképpen próbálhatja megoldani e problémát, és előzheti meg a székrekedés következtében kialakuló aranyeret.

Rend­sze­re­sen fo­gyas­­szon ros­tos éte­le­ket!

Egyen friss gyümölcsöt és főzelékfélét (nyersen, vagy félig megfőzve, lehetőleg hámozás nélkül), teljes őrlésű gabonát (müzlit, kenyeret) és aszalt gyümölcsöt (mazsolát, szilvát, sárgabarackot). Általában tartsa meg az ideális terhesdiétát, amely segít a székrekedés leküzdésében is. Ha azonban korábban kevés rostfélét fogyasztott, csak fokozatosan térjen rá a rostos ételekre, különben elronthatja a gyomrát.

A leg­jobb szö­vet­sé­ges a fo­lya­dék!

Aki elegendő folyadékot fogyaszt, annak nem lesz székrekedése. A legtöbb folyadéktól, a közönséges csapvíztől, a gyümölcs, - és zöldséglevektől mindenképpen puhább lesz a széklet. Van, aki a citrommal ízesített (cukortalan!) forró vízre esküszik. Nagyon erős székrekedésen főtt aszalt szilva leve segíthet.

Mo­zog­jon rend­sze­re­sen!

Illesszen a napi programjába legalább félórás, jó ütemű sétát; emellett végezzen olyan és annyi testmozgást, amely, és amennyi jól esik és biztonságos.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár