A szelíd gyógymód

2012.06.22. - Írta: dr. Kuklis Esz­ter

Címkék: homeopátia
A szelíd gyógymód

A homeopátiás „gyógyművészetet” 200 éve S. Hahnemann teremtette meg, és foglalta rendszerbe. Alapelveit az alábbiak szerint határozta meg. A hasonlósági szabály azt mondja ki, hogy a betegség azzal a szerrel gyógyítható, amelyik egészséges emberen a beteg tüneteihez hasonló tüneteket vált ki.
Az előző szabályból egyenesen következik, hogy a homeopátiás gyógyszerek hatásának megismeréséhez egészséges embereken végzett vizsgálatok szükségesek. Így válnak leírhatóvá az egyes gyógyszerképek, ami alapján a leghasonlóbb gyógyszert az orvos ki tudja választani a betege számára. Számos gyógyszerképet a homeopata orvosok saját magukon vizsgáltak ki.

A harmadik szabály az adagolásra vonatkozik, vagyis, hogy a megtalált hasonló szert abban a legkisebb adagban kell adni, amellyel a beteg szervezetre hatás éppen elérhető. A homeopátiás gyógyszerek előállításához természetes alapanyagokat használnak. Többségük növényi eredetű, de értékes kiindulási anyagokat nyernek az ásvány-, és az állatvilágból egyaránt.

A szerek készítése speciális módon történik a különböző fokú higításokkal, és a higítások közötti ún. ütve-rázással. Ezt az egész folyamatot potenciálásnak nevezik, mert a higítási lépések során a gyógyszer hatásossága nemhogy nem csökken, hanem szelídségét megtartva még intenzívebbé és tartósabbá válik. Így aztán a magasabb potenciák a fizikai mellett egyre erősebben hatnak a pszichés és mentális szférára is, és egyre inkább alkalmassá válnak a krónikus betegségek gyógyítására.
Hogyan működik a homeopátia? Úgy, hogy a homeopátiás gyógyszerek által a szervezettel közölt információ hatására a szervezetben meglévő – csak valamilyen okból gátolt – öngyógyító mechanizmusok működésbe lépnek. A gyógyítás azonban nem csak egy adott tünetre, vagy szervre irányul, hanem a teljes testi-lelki-szellemi harmónia helyreállítására törekszik, és az esetleges elkövetkezendő betegség megelőzésére is szolgál. Ezért aztán a helyes szer megválasztásánál az orvos nem csak a pillanatnyi betegségképet veszi figyelembe, hanem azokat a kísérő jelenségeket is, amelyek között a panaszok fellépnek, valamint a szervezet reakciókészségét, és a betegre egyedien jellemző, esetleg különleges jeleket is. Így fordulhat elő, hogy látszatra egy, és ugyanazon betegség kezelésére a legkülönbözőbb gyógyszerek jöhetnek szóba, vagyis ami az egyik betegnél bevált, még nem biztos, hogy ugyanarra lesz szüksége a másiknak is.
Lássuk milyen előnyei vannak a homeopátiás gyógymódnak:

  • a megfelelően kiválasztott szer alkalmazása során nem alakulnak ki kellemetlen mellékhatások illetve szövődmények, a hozzászokás, függőség a homeopátiás szerekkel szemben sohasem alakul ki, 
  • szelíd, kellemes kezelési forma gyermekek, várandósok, szoptatós kismamák és idősek számára is veszélytelen, a súlyos betegségekben, illetve műtéteket követően is alkalmazható a szenvedések enyhítése, a terápia mellékhatásainak kivédése, és a szervezet immunállapotának javítása érdekében,
  • az orvos és a beteg között az igen alapos, és minden részletre kiterjedő beszélgetés során már az első találkozás alkalmával igen szoros kapcsolat alakulhat ki.

Fontos megemlíteni, hogy vannak olyan anyagok, amelyek képesek közömbösíteni a homeopátiás gyógyszerek hatását. Ilyenek a koffein, a mentol, a kámfor és az aromák, ezért aki homeopátiás szert szed az lehetőleg kerülje ezeket (kávé, kóla, mentolos fogkrém, rágó és cukorkák, kámforos krémek, bedörzsölők, illóolajok).

 

A homeopátia alkalmazása legtöbbször önmagában is elegendő, de minden esetben hasznos kiegészítője lehet a hagyományos, vagy egyéb más gyógymódoknak.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár