Szelíd gyógymód

2010.09.22. - Írta: dr. Kuklis Eszter, orvos természetgyógyász

Címkék: homeopátia
Szelíd gyógymód

A természetgyógyászat egyre növekvő népszerűségnek örvend hazánkban is. Azonban még mindig van az emberekben némi bizonytalanság a természetgyógyászatnak az egészségügyben elfoglalt helyét illetően. Másrészt nem árt, ha a betegek is tudják – legalább is nagy vonalakban ismerik –, hogy melyik diagnosztikus, illetve terápiás eljárásnak mi a lényege, és főleg, hogy milyen esetekben alkalmazható.

Ha megpróbáljuk egy mondatban összesűrítve meghatározni, akkor azt mondhatjuk, hogy a természetgyógyászat olyan eljárások összessége, amelyek szelíden és holisztikus módon közelítve az emberhez az önszabályozó mechanizmusok aktiválása révén segítenek a megelőzésben, a gyógyításban és a rehabilitációban egyaránt.

Hogy mit jelent ez a manapság oly divatos szó: holisztikus? Ez valami olyasmit takar, amiről – ha megértjük a lényegét – mindjárt kiderül, hogy nem csupán egy újabb keletű divathóbort, hanem az embert és környezetét globálisan szemlélő, ősi gyökerekkel rendelkező gondolkodási és cselekvési rendszer. A holisztika értelmében az embert nem elszigetelt szervekből és lelki működésekből álló személyként, hanem a test-lélek-szellem-környezet egységében kell vizsgálni.

A betegség nem csupán kórélettani elváltozás, hanem a beteg életútjában bekövetkező szükségszerű esemény a maga szimbolikájával és jelzésértékével. Ebből az következik, hogy nem csupán a szervi vagy lelki sérülést kell helyreállítanunk, hanem ezeknek a jelzéseknek az üzeneteit is meg kell értenünk ahhoz, hogy meglássuk a történések okait. A terápia célja pedig egy harmonikus egyensúlyi állapot megtartása, illetve helyreállítása az egységen belül.

Ha megpróbáljuk a terápiás tevékenység oldaláról megragadni, akkor a természetgyógyászat felosztható klasszikus, újabbkori és távol-keleti gyógymódokra. A klasszikus módszerek képezik a természetgyógyászati terápia alapját (pl.: diéta, méregtelenítés, mozgás-, és masszázsterápiák, gyógynövények használata stb.). Az újabbkori módszerek általában csak komplexen, más módszerekkel együtt alkalmazva nyújtanak hatékony segítséget (pl.: neurálterápia, enzim-terápia, manuális medicina, kineziológia stb.). A távol-keleti gyógymódok rendszerszerűek: mindegyikük a maga egységes filozófiai szemlélete szerint alkalmazza a különféle gyógyító eljárásokat (pl.: táplálkozási terápiát, mozgásterápiát, gyógyszerek és gyógynövények alkalmazását, egyéb, speciális módszereket). Mindezekről a gyógymódokról részletesebben is olvashatnak majd ebben a rovatban.

A hivatalos orvoslás és a természetes gyógymódokat alkalmazó szakemberek közötti szakadék kialakulásához nyilvánvalóan hozzájárult az a tény, hogy a kilencvenes évek elején a „természetgyógyászok” szinte ellenőrizhetetlenül kezdtek tevékenykedni. Alaposabb felkészülés nélkül, pár napos képzésekkel is művelhették gyógyító eljárásaikat, ami sajnálatos visszaélésekre adott alkalmat. Ezt követően 1997-ben megszületett az új egészségügyi törvény és a természetgyógyászattal kapcsolatos kormányrendelet, amelyek részletesen meghatározzák, mi tartozik a hazánkban művelhető, nem hagyományos gyógyító eljárások körébe, kik, és milyen végzettséggel művelhetik azokat, valamint a folyamatos ellenőrzését is meghatározzák. Persze a szabályozás nemcsak jogi, hanem etikai kérdéseket is felvet. A lekiismeretes természetgyógyász sohasem lépi át gyógymódja lehetőségeinek határait. Betege érdekében mindig egyetértésre törekszik a mai orvostudomány képviselőivel, akikkel csak közösen tud segíteni.

Lehetséges, hogy egy napon majd egységes lesz a gyógyítás, amelyben mindkét orvosi rendszer egymás mellett működik, mint a beteg érdekében összedolgozó, egymást kiegészítő módszerek.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár