A vasról

- Írta: betegvagyok.hu

Címkék: vas vas vas vas
A vasról

Szervezetünkben a vas nagyon kis mennyiségben található: a férfiak vaskészlete 3-5 g, a nőké 2-3 g. A vas számos élettani feladatot lát el, többek között oxigént szállít a tüdőből a sejtekbe és széndioxidot a sejtekből a tüdőbe. Ezt a funkciót a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin látja el. Vashiány esetén csökken a hemoglobin koncentrációja, a vörösvérsejtek száma, és előbb, vagy utóbb fellép a vashiányos vérszegénység.

Figyelmeztető jelek

Ennek számos tünete közül meg lehet említeni a sápadtságot, a fáradékonyságot, a csökkent munkaképességet és a tanulási készség romlását. Nagyon fontos azonban tudni: ezeket a tüneteket nem biztos, hogy a vashiány okozza. Ennek megállapítása csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehetséges. Ha az emberek csak a tünetek alapján kezdenek vaskészítményeket szedni, annak súlyos következményei lehetnek. Számos vizsgálat igazolja ugyanis, hogy a vasraktárak túlzott feltöltése elősegíti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések kialakulását.

Mi­ben ta­lál­ha­tó vas?

A vashiányos anémia elsősorban a helytelen táplálkozás következménye. Ezért az étrendbe nagyon fontos beépíteni a sovány csirkehúst, halat, de a sovány sertés-, és marhahúst, illetve húskészítményeket is. Ezekből az élelmiszerekből a vas igen jól hasznosul. A sovány tej, és tejtermékek is tartalmaznak vasat, de az előbbieknél kisebb mennyiségben, s a vas felszívódása sem olyan jó. A száraz hüvelyesek (babfélék), diófélék, a tofu (szójából készült termékek) szintén jó vasforrások. A zöldségfélék közül a brokkolit, a spenótot és a burgonyát kell kiemelni. A cereáliák közül a teljes kiőrlésű lisztekből készült termékek gazdagok vasban. A gyümölcsök közül a piros gyümölcslevek vastartalma jelentős. A szakemberek körében jól ismert, hogy a vas felszívódását a C-vitamin nagymértékben elősegíti. Ezért a vasban gazdag termékek fogyasztását mindig össze kell kötni a C-vitaminban dús zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával. Meg kell említeni, hogy vannak olyan gyógyszerek, amelyekkel a vas olyan vegyületeket, komplexeket képez, amelyekből sem a vas, sem a gyógyszer nem tud felszívódni. A gyógyszer melletti útmutató tájékoztatást ad arról, ilyen esetben hogyan kell eljárni, ezért az előírásokat, illetve az orvos tanácsát mindig célszerű követni, megfogadni.

Ve­szé­lyes túl­ada­go­lás

Jól lehet a fejlett országokban a vashiányos anémia a felnőtt lakosság körében igen ritkán fordul elő, s mint mondtuk ez elsősorban diétás hiba következménye, a laboratóriumilag igazolt vashiány esetében mindig ki kell zárni az egyéb okokat. Így kisgyermekeknél a bélférgesség, felnőtteknél a gyomor-, bélrendszer szabad szemmel nem látható vérzései, vagy egyéb okokból bekövetkező nagyobb vérzések is szóba jöhetnek. A termékeny korban lévő nőknél az erős havi vérzés is oki tényező lehet, így számukra nőgyógyászati vizsgálat mindenképpen javasolt. A különböző eredetű vérzések feltárása után, illetve megszüntetésekor csak orvosi előírásra szabad a vaspótlást elkezdeni.
A tájékoztató elsődleges célja felhívni a figyelmet arra, hogy vas-kiegészítést csak akkor szabad alkalmazni, ha a vashiányos anémia laboratóriumilag igazolt, és a nem táplálkozás eredetű vashiány fennállása kizárt.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár