A zene varázsa

2012.10.26. - Írta: Pándi Marianne,zenei publicista

A zene varázsa

Azoknak, akik orvosokkal állnak valamilyen kapcsolatban – és e lap olvasóiról ez látatlanban elmondható! – bizonyára van már tapasztalata arról, mit jelent az orvosok számára a muzsika.

Tátrai Vilmos halála után gyermekei kiadtak egy emlékkönyvet, amelybe írtam egy rövid cikket arról, milyen is volt a Zeneakadémia nagyterme egy-egy koncerten, ahol a Tátrai-vonósnégyes muzsikált: orvostársadalmunk legnevesebb képviselői ültek a széksorokban. Legtöbbjükről tudni lehetett, hogy maga is muzsikál sőt, Tátrai Vilmos rendszeres közremûködője házi hangversenyeinek. A természettudomány világhírû nagyjairól is tudjuk, mennyire szeretik a zenét: Teller Ede bármelyik zongorához odaült, és fejből eljátsszotta Beethoven „Hammerklavier”-szonátáját, amely tudvalevően a legnehezebb e mûfaj alkotásai között! De, hogy ne szorítkozzunk a kiemelkedő diplomások zeneszeretetének felidézésére, engedtessék meg e sorok írója számára, hogy felidézze itt azt az élményét, amely talán ehelyütt is meggyőző példája lehet annak, mit jelent a muzsika.

Az egykor nem kis sikerrel működött Országos Filmharmónia rendszeresen szervezett hangversenyeket az ország vidéki tájain, nem hagyva ki a távoli falvakat, és azok ifjúságát sem: legnagyobb mûvészeink készségesen járták a vidéket, hogy hangversenyt adjanak akár az érdeklődő felnőttek, akár az iskolás gyermekek számára. Ez utóbbi rendszerint valamelyik tanóra helyett zajlott le az iskola tornatermében. Ezekhez a hangversenyekhez az elhangzó zenék ismertetését élőszóban végezték, és a funkciót magam is lelkes örömmel láttam el mintegy három évtizeden át. A zenehallgató közönséggel közvetlenül szembekerülni felemelő és egyben tanulságos tevékenység is volt egy „hivatásos” zenei publicista számára.

Egyik kiváló zongoraművészünk járta egyik távol eső megyénk városait-falvait, az ő produkcióit ismertettem. Munkatervünk utolsó pontja egy sajátságos rendezvény volt: egyfajta büntető intézet fiatal bentlakói számára kellett hangversenyt adnunk. Ezek a fiatalok javító intézetben letöltött idejük után tartózkodtak itt, afféle átmenet gyanánt a mindennapi élethez. Nagyon izgultunk, hogyan fogadják majd a sok rosszat megélt fiatalok a zongoramûvész mûsorán felhangzó Schubert-mûveket. Féltünk, nincs mit szépíteni ezen, hiszen egy közönséges ifjúsági hangversenynek is akadtak fegyelmezetlen hallgatói, akik zajongtak produkció közben, próbára téve az előadómûvész idegeit. Az ismertető számára is kockázatos, hogyan fogadja szavait a hallgatóság, érti-e, unja-e azt, amit mond? Egy hosszú élet több száz hangversenyére visszaemlékezve sem tudok még egy példát felidézni ilyen hallgatóságról: falták a Schubert-zene minden hangját, a levegőt megtöltötte élvezetük zsongító árja, nemcsak csönd volt itt a zongorajáték alatt, de ihletett poézis. És közben nem győztem azon gondolkodni, mi volt ezeknek az életében, aminek ennyire örülhettek volna? Mit éltek át eddig a büntető – javító fegyelem mellett? Maga a zongoramûvész is hatása alá került ennek az elragadtatásnak, és e hosszú turné élményei helyett egész úton hazafelé ezekről a kamaszokról beszélgettünk.
Hát ennyit – is! – jelent a zene.

Hozzászólások

| 2011-01-20 14:28

Valószínűleg ez nála alkati kérdés is. De ha sokat mozog, akkor szerintem nem lesz baj. Majd 40 évesen megpocakosodik talán, de még akkor is megpróbálhatod figyelmeztetni, hogy vigyázzon magára.

| 2011-01-24 15:55

szia Anita! Szerintem egy tíz éves kisfiút semmiképp nem szabad fogyókúrára fogni - már maga a fogyókúra, mint téma sem adekvát az ő esetében. Ha egészségesen él, rendszeresen mozog, sportol, nem lehet semmi baja - ha éhes, egyen. Amire érdemes odafigyelni, az az étel minősége. Biztos tudod, milyen gyümölcs-és zöldségféléket eszik szívesen: ezekből mindig legyen az asztalon. Ami fontos, hogy a családtagok is fogyasszanak ezekből. Az ételek mellé mindig legyen zöldköret bőségesen, a szendvicsben saláta, paprika, paradicsom. Részesítsétek előnyben a teljes kiőrlésű pékárukat, ezek kordában tartják a vércukorszintet, és meggátolják a falásrohamok kialakulását. Főzz kevés zsiradékkal, minden étkezési időben egyetek sok friss zöldséget és gyümölcsöt, és sétáljatok egyet mindannyian vacsora után. A fogyókúra önmagában sohasem megoldás - az életmódon érdemes változtatni, illetve a táplálkozási szokásokon általában. Egy kisgyereknek ráadásul lelkileg is megterhelő, ha fogyókúrára fogják, és később ez evészavarok forrása is lehet. Sok sikert Nektek! E.S.

| 2011-02-03 16:59

Köszönöm, sokat segítettél!
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár