Alapvető fogmosási tippek, amiket mégis magyarázni kell

- Írta: DA

Alapvető fogmosási tippek, amiket mégis magyarázni kell

Elárulunk egy titkot: a fogkeféket ajánlott három-négy havonta lecserélni, mert elhasználódnak. Mindez elég egyszerűen hangzik, sokan mégsem foglalkoznak vele. Mint ahogyan egyéb fontos fogápolási alapvetésekkel sincsenek tisztában. Összeállításunkkal nekik szeretnénk segíteni.

Dolgozzon a kefe!
 
Belegondolt már abba, hogy a legmodernebb LCD tévéje és okostelefonja van, de a fogkeféjével korántsem követte ennyire alaposan a technikai fejlődést? Ez önmagában nem gond, sok ember azonban egyszerűen nem tud megfelelően fogat mosni, mert annak idején, gyermekkorában nem tanították meg rá: vagy nem mossa elég erősen, vagy épp ellenkezőleg, túl durván dörgöli – ezek közül mindkettő káros. Az elektromos fogkefe nem új találmány, de mégsem számít olyan elterjedtnek, mint amilyen lehetne, pedig leveszi a vállunkról ezt a problémát, nekünk mindössze annyi a dolgunk, hogy biztosítsuk a hozzáférést minden egyes fogunkhoz, még csak rányomnunk sem kell.
 
Használjunk fogselymet!
 
Akár tetszik, akár nem, szánk bizonyos részeit nehéz vagy egyenesen lehetetlen elérni fogkefével, főleg, ha sosem volt fogszabályzónk, és abba a fent említett csoportba tartozunk, amely nem megfelelő technikával mossa a fogát. Ilyenkor a fogselyem kiváló szolgálatot tehet. Óvatosan hurkoljuk rá C alakban minden egyes fogra, és óvatosan mozgassuk meg. Garantáltan meglepődünk, mi jön majd ki vele azokról a helyekről is, amiket az imént – úgy hisszük – alaposan átmostunk…
 
Nassolás után is mossunk fogat!
 
A rágás ösztönzi a nyálképződést, vagyis egy étkezés közben a száj elég nyálat termel ahhoz, hogy lemossa a fogakról a cukrot és a rajta lakomázó baktériumokat. Ha viszont csak rágcsálunk, a cukor megmarad a fogunkon, és mindössze húsz percre van szüksége ahhoz, hogy fogszuvasodást elősegítő savakat termeljen. Akár macerásnak tűnik, akár nem, mossunk fogat ilyenkor is!
 
Rágózzunk!
 
A rágózás nyomán termelődött nyál eltávolítja a fogak felszínéről az ételmaradékokat és a baktériumokat, és visszaállítja a száj pH-értékét étkezés után – de természetesen csak a cukormentes. Különösen jó, ha xylitol-tartalmú rágót keresünk, ami számos termékben található meg cukorhelyettesítőként, ez az anyag ugyanis még az átlagosnál is károsabb a baktériumokra nézve.
 
Igyunk vizet!
 
Ha nem tudunk fogat mosni, vagy nincs rágónk, és úgy egyébként is: igyunk minél több vizet. Egyrészt mert naponta 3-4 liter víz szükséges a szervezetnek a legoptimálisabb működéshez, másrészt mert a víz is kimossa a szánkból a baktériumokat és az ételmaradékokat. A víz pH-értéke 7, vagyis semlegesíti a szájban evés után uralkodó savas állapotokat.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár