Ártalmas-e a stevia?

Ártalmas-e a stevia?

Újabb kutatások szerint a cukor pótlására használt, növényi alapú stevia árthat a beleknek.

Sokan használnak cukorhelyettesítőket, így csökkentve a cukorbevitelt. A túlzott cukorfogyasztás súlygyarapodást okozhat, diabéteszhez vezethet, illetve hozzájárulhat a szervezet gyulladásához. Ezen okból kifolyólag keresték azt a cukorpótlót, amely ízben ugyan nem különbözik tőle, viszont fogyasztása nem veszélyes a szervezetre.

Bár évek óta tökéletes alternatívának tekintik a steviát, egy új tanulmány felveti azt a kérdést, miszerint káros lehet a bél egészségére nézve.

 

De mi is a stevia?

A cukor helyettesítése sokak számára fontos, beleértve azon cukorbetegségben szenvedőket, akiknél szükséges a vércukorszint szabályozása, továbbá azokat az embereket, akik csökkenteni szeretnék a kalóriabevitelt az optimális súly érdekében.

Napjainkban különféle cukorpótlók érhetőek el. Ezek közé olyan mesterséges édesítőszerek is sorolhatóak, mint például a szukralóz, az aszpartám és a szacharin, valamint a cukoralkoholok, a xilit és az eritrit.

Néhányan inkább a növényi alapú alternatívákat keresik. A stevia is ebbe a kategóriába tartozik és széles körben elérhető.

Az először Brazíliában és Paraguayban felfedezett stevia növényt évszázadok óta használják édesítőszerként és ma már az egész világon termesztik.

Mivel háromszázszor édesebb a kristálycukornál, nagyon kis mennyiség elég belőle.

 

Fontos a belek egészsége

Habár az emberek általában tisztában vannak azzal, hogy fontos a mozgás a testsúly és a szív egészségének tekintetében, hajlamosak figyelmen kívül hagyni a belek egészségét.

Dr. Elizabeth Hohmann szerint (Infectious Diseases Division, Harvard-affiliated Massachusetts General Hospital), "Az orvostudomány újabb határához érkeztünk. Sokan tekintik a bél-mikrobiótát egy további szervrendszernek. Ez a legfontosabb az emésztőrendszer egészsége szempontjából, de még messzemenőbb hatással lehet a közérzetünkre."

Az emésztőrendszerben többféle baktérium található. Ezen baktériumok egy része hozzájárul a test egészségének megőrzéséhez. Néhány bélbaktérium megakadályozhatja a gyulladást, védelmet nyújthat a rák bizonyos típusai ellen, és csökkentheti a rheumatoid arthritis tüneteit.

A bél egészségének fenntartásához fontos, hogy kerüljük az antibiotikumok túlzott fogyasztását, melyek hatással vannak a bélben élő jó baktériumokra.

Szintén érdemes elhagyni azon ételeket az étrendünkből, melyek károsítják a belek egészségét. Ilyenek például a feldolgozott ételek és a vörös húsok.
A probiotikumok, magas rosttartalmú ételek, erjesztett ételek, - például joghurt vagy kombucha - fogyasztása viszont segíti a belek megfelelő működését.

 

Kutatási eredmények

Az izraeli Ben-Gurion egyetemen készült tanulmány szerint a stevia negatívan hat a belek egészségére, gátolja a "baktériumok kommunikációját".

Bár a tanulmány szerint a stevia akadályozza a belek kiegyensúlyozott működését, nincs egyértelmű bizonyíték arról, hogy pusztítaná a bélben lévő baktériumokat.

 

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-the-sugar-substitute-stevia-bad-for-our-health

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár